Annons

Lättlagad sommarmeny – grillad karré på spett och havrefras med färska bär

Den här veckan bjuder jag på en fräsch sommarmeny. Kall tomatsoppa inleder och till huvudrätt blir det marinerade karréspett med asiatisk touch och en fräsch melonsallad. Till avslutning en fräsch sommardessert med smak av kardemumma.
Kall tomatsoppa med basilikacrostini. Foto: Ulrika Pousette
Kall tomatsoppa med basilikacrostini. Foto: Ulrika Pousette

Lättlagad sommarmeny

Tomatsoppa med basilikacrostini
*
Karréspett med melonsallad och limekräm
*
Bärdessert med havre- och kardemummafras

I veckans helgmeny bjuder jag på en kall tomatsoppa med basilikacrostini till förrätt. En varm dag är det härligt med en kall soppa. Nu smakar ju dessutom tomaterna extra gott. Till huvudrätt blir marinerade karréspett med en fräsch melonsallad och limekräm.  Sås är alls inte nödvändigt, eftersom melonen är så saftig, men jag vet att många gillar sås och limesås av yoghurt passar bra till. Till desserten använder jag också tjock yoghurt, så gott fräscht och gott till kardemumasmulet av havregryn.

Annons

 

Annons

Tomatsoppa med basilikacrostini

4 portioner
Tid: 10 minuter

500 g mogna tomater
1 röd spetspaprika
1 stjälk selleri
ca ½ dl vatten
½ msk vinäger
¾ tsk salt
några droppar tabasco
1 liten bit gurka

Basilikacrostini
12 tunna skivor baguette
ca 15 basilikablad
2 msk olivolja
1 liten vitlöksklyfta
flingsalt
Gör så här
1. Sätt ugnen på hög värme och grill.
2. Skär tomaterna i bitar och skär bort stjälkfästena.  Ta bort stjälkfäste och kärnor från paprikan och skär den i bitar. Skiva selleristjälken.
3. Kör alltsammans i matberedare tills det är finfördelat. Tillsätt vatten till lagom konsistens. Smaka av med vinäger, salt och tabasco. Ställ i kyl fram till serveringen.
4. Basilikacrostini: Rosta brödskivorna några minuter i ugnen tills de har fin färg. Finhacka basilikan och blanda med olivolja och pressad vitlök. Pensla blandningen på de rostade brödskivorna. Strö på lite flingsalt.
5. Skär gurkan i strimlor och garnera soppan med dem vid serveringen.

Karréspett med melonsallad och limekräm. Foto: Ulrika Pousette
Karréspett med melonsallad och limekräm. Foto: Ulrika Pousette
Annons

Karréspett med melonsallad och limekräm

4 portioner – 8 små spett
Tid: 30 minuter

¾ kg benfri fläskkarré i skivor
2 msk olja
2 msk japansk soja
1 msk balsamvinäger
2 tsk sesamolja
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk nymald svartpeppar
Melonsallad
¼ vattenmelon, ca 1½ kg
½ paket frysta sojabönor à 250 g
4 salladslökar
½ röd chili
1 lime
1 liten bit färsk ingefära (som en enkrona), skalad
½ kruka färsk koriander eller persilja
Limesås
2 dl turkisk yoghurt
finrivet limeskal
½ vitlöksklyfta, pressad
1 krm salt
Gör så här
1. Blötlägg spetten en halvtimme om de är av trä eller bambu.
2. Skär köttet i ganska små bitar. Blanda olja, soja, balsamvinäger, sesamolja, vitlök och svartpeppar. Blanda ner köttet. Låt det marinera medan du förbereder resten.
3. Sallad: Skär bort skalet på melonen och skär den i bitar. Pilla bort kärnorna.
4. Blanda ner sojabönorna. Skiva salladslöken och chilin. Blanda ner dem.
5. Finriv limeskalet och spara till såsen. Pressa ur saften och häll den över salladen. Finriv ingefäran ner i salladen. Blanda ner korianderbladen.
6. Sås: Blanda yoghurt, lime-skal och vitlök. Salta lätt.
7. Trä upp köttet på spetten och grilla dem några minuter på var sida tills de är genomstekta. Servera med sås och sallad.

Frasiga havregryn med kardemumma med yoghurtkräm och bär. Foto: Ulrika Pousette
Frasiga havregryn med kardemumma med yoghurtkräm och bär. Foto: Ulrika Pousette

Bärdessert med havre- och kardemummafras

4 portioner
Tid: 15 minuter

Annons

50 g smör
1/2 dl strösocker
2 dl havregryn
1 tsk nystött kardemumma
2 dl turkisk yoghurt
125 g blåbär
125 g hallon
2 msk flytande honung
Gör så här
1. Smält smöret i en vid kastrull och låt det bli ljusbrunt. Tillsätt socker och havregryn och rosta blandningen under omrörning tills det fått fin ljusbrun färg. Ta från värmen och tillsätt kardemumma. Låt svalna.
2. Varva havrefras, yoghurt, bär och honung i glas eller coupeskålar strax före serveringen.

 

 

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar