Annons

Helgmeny med italiensk köttgryta och äppelkaka

Bjud på en härlig höstmeny till helgen. Italiensk köttgryta och saftig äppelkaka med crème chantillytill dessert är perfekt bjudmat där du kan förbereda allt i mycket god tid.
Mustig mör köttgryta med italiensk smaker. Foto Christina Uhlin
Mustig mör köttgryta med italiensk smaker. Foto Christina Uhlin

Helgmeny

Italiensk köttgryta
*
Saftig äppelkaka med mandelmassa

Ni som följer mig på instagram: maudsmat_matmagasinet har sett att jag är på Sicilien. En matresa med läsare, så trevligt. I dag har vi besökt en  underbar liten högt belägen by Erice, besökt olivgården Fontanasalsa, vingården Fina och lärt oss allt om salt. Det har varit en fantastisk innehållsrik dag och i morgon blir det olivplockning. Jag ska berätta mer om resan en annan gång.

Annons

Höstig helgmeny med köttgryta

Men till er som är hemma i Sverige bjuder jag en höstig meny, men med italiensk smak. Det är en perfekt mat för höstmys och enkelt att bjuda på. Du kan förbereda allting i god tid, så det är bekväm bjudmat. Köttgrytan får stå länge och puttra och blir underbart god med sin italienska smaker. Till dessert blir det en saftig äppelkaka med mandelmassa och crème chantilly.

Annons

Önskar er alla ett trevligt veckoslut!

Italiensk köttgryta

Tiden beror på vilken styckningsdetalj du använder. Högrev blir snabbare mört än till exempel ytterlår.
10 portioner
Tid: 4 timmar
1 ¾ kg grytkött av t ex högrev eller ytterlår
¾ dl vetemjöl
1 msk salt
1 tsk nymald svartpeppar
olivolja eller smör till stekning
1–2 dl vatten
ca 4 dl torrt vitt vin
1 burk finkrossade tomater, 400 g
3 kvistar färsk rosmarin
3–4 morötter, ca 350 g
4 stjälkar selleri, ca 250 g
500 g små steklökar
1 burk körsbärstomater, 400 g
Gremolata
2 ekologiska citroner
2–3 vitlöksklyftor, finhackade
1 knippe slätbladig persilja
Tillbehör
saffransris
Gör så här
1. Sätt ugnen på 125°
2. Putsa köttet väl och skär det i bitar, 3 cm stora. Vänd köttbitarna i vetemjöl, salt och svartpeppar.
3. Bryn köttbitarna runt om i olja eller smör. Stek i omgångar så att inte pannan kyls ner. Flytta över till en ugnssäker gryta. Skölj ur pannan med lite vatten mellan varje gång och häll ner i grytan. Häll på vin, finkrossade tomater samt rosmarinkvistar. Låt koka upp på spisen. Skumma.
4. Sätt på lock och ställ in grytan i nedre delen av ugnen. Låt stå ca 1 timme.
5. Skala och tärna morötterna fint, ansa och tärna även stjälksellerin. Blanda ner tärningarna i grytan. Tillaga ytterligare cirka 1 timme.
6. Lägg smålökarna i kokande vatten. Ta upp, skala och ansa lökarna och lägg ner dem i grytan tillsammans med körsbärstomaterna. Fortsätt tillaga ytterligare ca 1 timme eller tills köttet känns riktigt mört. Smaka av om det behövs mer salt och kryddor.
7. Gremolata: Finriv citronskalet, finhacka vitlöken och persiljan. Blanda och strö över grytan vid servering.

Annons
En riktigt lättgjord och saftig äppelkaka med mandelmassa med ljuvlig vanilsås. Foto: Christina Uhlinj.
En riktigt lättgjord och saftig äppelkaka med mandelmassa med ljuvlig vaniljsås. Foto Christina Uhlin

Saftig äppelkaka med mandelmassa

Den här kakan är enkel att göra och riktigt saftig och god. Extra läckert blir det med crème chantilly, vaniljsås, eller grädde till kakan.
1 kaka, cirka 10 bitar
Tid: 15 minuter
+ 35 minuter i ugn
2 stora ägg
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk finstött kardemumma
200 g riven mandelmassa
3–4 äpplen
1 dl hackad sötmandel
75 g smör
Crème chantilly
½–1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
3 msk florsocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Smörj formen.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och mandelmassa.
4. Rör ner blandningen i äggsmeten och häll i formen.
5. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i ganska tunna klyftor. Tryck ner klyftorna i smeten. Strö över mandelhacket. Hyvla över smöret med en osthyvel.
6. Grädda 35–40 minuter på nedersta falsen.
7. Crème chantilly: Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna i en bunke, lägg även i stången. Häll på grädden och vispa till en lätt och fluffig kräm. Smaka av med lite florsocker. Låt vaniljstången ligga i till det är dags att servera.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar