Annons

Helgmeny med italienska smaker

Bjud på en helgmeny med italienska smaker. Rätter som är enkla att laga hemma. Charkuterier, grönsaker, bröd och ost inleder och sedan pasta med skaldjur och tomat och så en söt avslutning med fruktsallad och glass.
Antipasto med charkuterier, grillade grönsaker, parmesanost, bröd och olivolja. Foto: Ulrika Pousette
Antipasto med charkuterier, grillade grönsaker, parmesanost, bröd och olivolja. Foto: Ulrika Pousette

Helgmeny med italienska smaker

Antipasto med charkuterier och grillade grönsaker
*
Bavette med skaldjur och tomat
*
Fruktsallad och vaniljglass

Den här veckan blir det en helgmeny med inspiration från min resa till Italien. Det lär väl dröja ett tag tills det är tid för resor till Italien. Men det är ganska enkelt att göra en smakresa med italienska smaker. Den här menyn är väldigt enkel att göra. På italienskt vis inleder jag med antipasto med grillade grönsaker och italienska charkuterier. Ni skulle bara sett hur stort antipasto-bord som bjöds på hotellet där jag bodde. Det dignade av grönsaker och smårätter av alla de slag. Men alltid fanns grillade grönsaker och charkuterier. Sedan bjöds alltid en pastarätt och jag bjuder här på en läcker skaldjurspasta som du kan göra med fryst skaldjursmix. Bavette är en platt spaghetti som suger upp såsen fint och passar i den här rätten. På mitt hotell åt jag den men då var det inte blandade skaldjur utan bara med vongolemusslor. I Italien serveras alltid kött eller fisk efter pastarätten, men jag tycker det räcker bra med en rejäl portion pasta när man lagar hemma.
Fruktsallad är alltid rätt
Till dessert serverar jag en fruktsallad med vaniljglass. På hotellet bjöds alltid dessertalternativ och nästan varje dag valde jag frukt med vaniljglass. Jag älskar frukt och ihop med vaniljglass blir det lite extra. Jag har gjort en citronsockerlag precis som i Italien. Du kan självklart hoppa över den, frukten har ju så mycket egen sötma. Servera med en god vaniljglass.

Annons
Annons

Jag sitter i karantän hemma och jobbar, men känner mig fortfarande helt frisk. Jag hoppas ni alla också mår bra och är rädda om er .

Önskar er alla en trevlig helg!

Antipasto med charkuterier och grillat grönt

6 portioner
ca 250 g parmaskinka
ca 150 g italienska charkuterier, olika sorters tunt skivade
1 bit parmesanost, ca 250 g
ljust surdegsbröd
olivolja av hög kvalitet
Grillade grönsaker
3 små squasher
3 paprikor, gärna olika färger
3/4 dl olivolja + till pensling
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 tsk salt
nymald svartpeppar
1 dl hackad basilika
Gör så här
1. Skiva squashen och skär paprikaköttet i bitar. Pensla grönsakerna lätt med olivolja. Hetta upp en grillpanna och grilla i het panna så att de får fina grillränder på båda sidor. Lägg över dem i en skål.
2. Blanda olivolja, pressad eller riven vitlök, salt, peppar och basilika. Häll oljan över grönsakerna. Servera grönsakerna med skinka, salami, ost, gott bröd och olivolja. Både vitt och rött vin passar att dricka till.

Annons
Antipasto med charkuterier, grillade grönsaker, parmesanost, bröd och olivolja. Foto: Ulrika Pousette
Bavette med skaldjur och tomat. Foto: Ulrika Pousette

Bavette med skaldjur och tomat

6 portioner

500 g bavette eller annan spaghetti
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 krm chiliflakes
1 dl olivolja
2 dl torrt vitt vin
1 burk körsbärstomater, ca 400 g
1/2 kuvert à 0,5 g eller några strån
2 påsar skaldjursmix à 350–400 g, tinade
1 dl finhackad persilja
salt och nymald svartpeppar
Gör så här
1.
Koka upp rikligt med saltat vatten till pastan.
2. Fräs vitlöken och chiliflakes i olivoljan i en stor stekpanna tills vitlöken börjar mjukna. Tillsätt vitt vin tomater och finstött saffran. Låt koka ca 10 minuter utan lock.
3. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
4. Lägg ner de tinade och avrunna skaldjuren i såsen. Koka ytterligare några minuter under omrörning tills skaldjuren inte längre är transparanta.
5. Häll av pastavattnet och blanda skaldjurssåsen med pastan och strö över hackad persilja. Smaka av med salt och rejält med nymald svartpeppar och servera direkt i varma tallrikar.

Annons
Fruktsallad med vaniljglass
Fruktsallad med vaniljglass.

Fruktsallad med vaniljglass

6 portioner

1 liten söt melon
1 liten klase vindruvor
1 päron
1 äpple
2 clementiner
ev några jordgubbar
Citronsockerlag
1 dl vatten
1 dl strösocker
finrivet skal av 1 ekologisk  citron
Tillbehör
1 liter vaniljglass
Gör så här
1. Blanda vatten, socker, citronskal och citronsaft i en liten kastrull. Koka lagen ca 5 minuter och låt svalna.
2. Skala och kärna ur frukterna. Skär dem i mindre bitar.
3. Häll den kalla sockerlagen över frukten och låt stå kallt någon timme före servering.
4. Servera fruktsalladen med vaniljglass

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar