[caption id="attachment_5151" align="alignnone" width="1024"] Rökt lax med fänkålsssallad. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Sensommarmeny Rökt lax med äppel- och fänkålssallad * Kalvfärsbollar med salvia och citron i tomatsås och pappardelle * Mandelmasseäpple med rom och valnötsmaräng I veckans helgmeny bjuder jag på en fräsch sallad med äpple och fänkål som passar så bra till rökt lax. Sedan blir det kalvfärsbollar med salvia och citron i krämig tomatsås serverade med bred bandpasta. Som läcker avslutning äpplen fyllda med mandelmassa och rom och sedan toppade med maräng med knapriga valnötter. Så gott och perfekt bjudmat för det mesta kan du förbereda i god tid. Jag önskar er alla en trevlig helg! Rökt lax med äppel- och fänkålssallad Salladen går även att servera till gravad lax eller som tillbehör till stekt fisk. 6 portioner 300 g kallrökt lax i skivor Äppel- och fänkålssallad 3 äpplen 1 fänkål Dressing finrivet skal av 1 ekologisk citron 1 msk pressad citron 2 msk olivolja 2 msk finhackad dill 2 msk finskuren gräslök 1 krm salt Gör så här Blanda dressingen. Skala och skär äpplena i tunna strimlor eller skivor. Lägg ner dem i dressingen. Ansa och skiva fänkålen mycket tunt, gärna med mandolin. Blanda med äpplena. Låt gärna stå en 1/2 timme. Servera med laxen. [caption id="attachment_5148" align="alignnone" width="1024"] Italienska kalvfärsbollar med salvia och citron i tomatsås. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Kalvfärsbollar med salvia och citron i tomatsås Perfekt bjudrätt som kan förberedas i god tid, sedan återstår bara att koka pasta. 6 portioner 800 g kalvfärs 2 tsk salt 1/2 tsk nymald svartpeppar 3 msk finhackad färsk salvia eller 1 msk torkad finrivet skal av en citron 1 ägg 1 liter kalv- eller hönsbuljong Tomatsås 1 glasburk tomatsås classico, ca 500 g 2 dl vispgrädde Tillbehör 500 g bred bandpasta salviablad Gör så här Blanda färs, salt, peppar, salvia, citronskal och ägg. Arbeta med träsked tills det håller ihop. Koka upp buljongen i en vid panna. Forma 30 bollar med vattensköljda händer och lägg dem på vattensköljd skärbräda. Lägg sedan ner bollarna i den kokande buljongen och sjud ca 5 minuter under lock. Hit kan förberedas dagen före. Koka upp tomatsås och grädde. Lägg ner köttbollarna och låt dem bli varma. Servera med nykokt pasta och garnera med salviablad. [caption id="attachment_5156" align="alignnone" width="769"] Äpplen fyllda med mamdelmassa och valnötsmaräng. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Mandelmasseäpple med rom och valnötsmaräng Marängen är len och krispig på samma gång och under den döljer sig en både mjuk och krispig romsmakande mandelmassa. 6 portioner 6 äpplen 200 g mandelmassa 4 msk rom Valnötsmaräng 2 äggvitor 4 msk strösocker 50 g valnötter Tillbehör vaniljglass Gör så här Riv mandelmassan och blanda med rom. Skär av en skiva överst på äpplena och kärna ur dem. Tryck ner mandelmassa i hålet och fördela resten ovanpå. Stek på nedersta falsen ca 25 minuter. Hit kan förberedas. Vispa äggvitorna till skum, vispa ner sockret lite i taget till en fast maräng. Bryt valnötterna i bitar och blanda ner i marängen. Klicka marängen på äpplena och stek ytterligare ca 5–8 minuter tills marängen fått fin färg. Servera dem varma, gärna med en kula vaniljglass.