Annons

Helgmeny med lax, kalvfärsbollar och marängäpple

Bjud på en läcker sensommarmeny med fräsch sallad med fänkål och äpple till förrätt och sedan kalvfärsbollar på italienskt vis och till sist ett ugnsbakat fyllt äpple fyllt med valnötsmaräng.
Rökt lax med fänkålsssallad. Foto: Ulrika Pousette
Rökt lax med fänkålsssallad. Foto: Ulrika Pousette

Sensommarmeny

Rökt lax med äppel- och fänkålssallad
*
Kalvfärsbollar med salvia och citron i tomatsås och pappardelle
*
Mandelmasseäpple med rom och valnötsmaräng

I veckans helgmeny bjuder jag på en fräsch sallad med äpple och fänkål som passar så bra till rökt lax. Sedan blir det kalvfärsbollar med salvia och citron i krämig tomatsås serverade med bred bandpasta. Som läcker avslutning äpplen fyllda med mandelmassa och rom och sedan toppade med maräng med knapriga valnötter. Så gott och perfekt bjudmat för det mesta kan du förbereda i god tid. Jag önskar er alla en trevlig helg!

Rökt lax med äppel- och fänkålssallad

Salladen går även att servera till gravad lax eller som tillbehör till stekt fisk.

Annons
Annons

6 portioner
300 g kallrökt lax i skivor
Äppel- och fänkålssallad
3 äpplen
1 fänkål
Dressing
finrivet skal av 1 ekologisk citron
1 msk pressad citron
2 msk olivolja
2 msk finhackad dill
2 msk finskuren gräslök
1 krm salt
Gör så här

  1. Blanda dressingen.
  2. Skala och skär äpplena i tunna strimlor eller skivor. Lägg ner dem i dressingen.
  3. Ansa och skiva fänkålen mycket tunt, gärna med mandolin. Blanda med äpplena. Låt gärna stå en 1/2 timme. Servera med laxen.

 

 

Annons
Italienska kalvfärsbollar med salvia och citron i tomatsås. Foto: Ulrika Pousette
Italienska kalvfärsbollar med salvia och citron i tomatsås. Foto: Ulrika Pousette

 

Kalvfärsbollar med salvia och citron i tomatsås

Perfekt bjudrätt som kan förberedas i god tid, sedan återstår bara att koka pasta.
6 portioner
800 g kalvfärs
2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
3 msk finhackad färsk salvia eller 1 msk torkad
finrivet skal av en citron
1 ägg
1 liter kalv- eller hönsbuljong
Tomatsås
1 glasburk tomatsås classico, ca 500 g
2 dl vispgrädde
Tillbehör
500 g bred bandpasta
salviablad
Gör så här

  1. Blanda färs, salt, peppar, salvia, citronskal och ägg. Arbeta med träsked tills det håller ihop.
  2. Koka upp buljongen i en vid panna. Forma 30 bollar med vattensköljda händer och lägg dem på vattensköljd skärbräda. Lägg sedan ner bollarna i den kokande buljongen och sjud ca 5 minuter under lock. Hit kan förberedas dagen före.
  3. Koka upp tomatsås och grädde. Lägg ner köttbollarna och låt dem bli varma. Servera med nykokt pasta och garnera med salviablad.
Annons
Äpplen fyllda med mamdelmassa och valnötsmaräng. Foto: Ulrika Pousette
Äpplen fyllda med mamdelmassa och valnötsmaräng. Foto: Ulrika Pousette

Mandelmasseäpple med rom och valnötsmaräng

Marängen är len och krispig på samma gång och under den döljer sig en både mjuk och krispig romsmakande mandelmassa.

6 portioner
6 äpplen
200 g mandelmassa
4 msk rom
Valnötsmaräng
2 äggvitor
4 msk strösocker
50 g valnötter
Tillbehör
vaniljglass
Gör så här

  1. Riv mandelmassan och blanda med rom.
  2. Skär av en skiva överst på äpplena och kärna ur dem. Tryck ner mandelmassa i hålet och fördela resten ovanpå. Stek på nedersta falsen ca 25 minuter. Hit kan förberedas.
  3. Vispa äggvitorna till skum, vispa ner sockret lite i taget till en fast maräng. Bryt valnötterna i bitar och blanda ner i marängen. Klicka marängen på äpplena och stek ytterligare ca 5–8 minuter tills marängen fått fin färg. Servera dem varma, gärna med en kula vaniljglass.
Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar