Annons

Helgmeny med lax, kyckling och lättgjord glass

Den här veckan bjuder jag på en helgmeny med asiatiska smaker. Det blir lax på spröda sesamkex till förrätt och sedan nudlar med marinerade kycklingspett och så en drömgod rom- och mandel glass till dessert.
Lime, ingefära och chili är favoriter när jag vill laga asiatiskt. Foto: Ulrika Pousette
Lime, ingefära och chili är favoriter när jag vill laga asiatiskt. Foto: Ulrika Pousette

Helgmeny med asiatisk touch

Spröda sesamkex med lax
*
Asiatiska nudlar med marinerade kycklingspett
*
Rom- och mandelglass

 

I veckans lättlagade helgmeny blir det lite asiatiska smaker. Jag inleder med spröda svarta sesamkex med lax. Har du inte provat de svarta japanska kexen tidigare måste du göra det. De är spröda och passar fantastiskt bra till just lax men även till skaldjur exempelvis skagenröra. De håller sig krispiga även med pålägget på. De finns att köpa i butiker som säljer japansk mat och även i vissa hälsokostbutiker eller på www.reneevoltarire.se. Sedan bjuder jag på marinerade kycklingspett med asiatiska nudlar och sedan blir det en vaniljglass som lyfter till nya höjder med rom och mandelbiskvier. Här serverar jag glassen med björnbär men självklart passar andra bär också bra. Det är även gott med ananas till glassen. Jag önskar er alla en härlig helg!

Annons
Annons
Spröda sesamkex med lax. Foto: Ulrika Pousette
Spröda sesamkex med lax. Foto: Ulrika Pousette

Spröda sesamkex med lax

Spröda goda sesamkex från Japan passar så bra till lax och de är oerhört knapriga och goda.
ca 13 st
1 påse japanska sesamkex, 75-100 g
200 g skivad rökt eller gravad lax
1 dl turkisk yoghurt
finrivet skal av en citron
2 msk finhackad dill
Gör så här
1. Dela laxskivorna i bitar lika många som kexen. Lägg dem på kexen.
2. Blanda yoghurt, citronskal och dill. Lägg en liten klick ovanpå och dekorera ev med en liten tunn citronskalsbit och dill.

Asiatiska nudlar med marinerade kycklingspett. Foto: Ulrika Pousette
Asiatiska nudlar med marinerade kycklingspett.  Foto: Ulrika Pousette
Annons

Marinerade kycklingspett

6 portioner
900 g kycklingfilé
ca små 30 spett
Marinad
1 dl soja japansk eller ljus thailändsk soppa
saften av 2 pressade lime
1 dl sweet chili sås
4 msk sesamolja
2 msk fisksås
Gör så här

  1. Skär kycklingfiléerna i långsmala bitar.
  2. Blanda ingredienserna till marinaden och häll hälften (ca 1 1/2 dl) över kycklingen och spara resten till nudlarna. Låt kycklingen marinera någon timme eller gärna längre.
  3. Blötlägg spetten minst 30 minuter före tillagning.
  4. Sätt ugnen på 250°. Trä upp spetten och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Pensla dem gärna med 1 msk soja och 1 msk olja så får de lite finare färg. Stek 2–3 minuter på varje sida. Kontrollera att de är genomstekta.

Asiatiska nudlar

400 g asiatiska äggnudlar
1 röd paprika
1 liten squash
150 g sockerärter
Nudelmarinad
den sparade kycklingmarinaden
1 finstrimlad röd chilifrukt
1–2 msk finriven ingefära
l kruka koriander
Gör så här

Annons
  1. Marinad: Finstrimla chilifrukten och ta bort kärnor och mellanväggar om du inte vill ha det så starkt. Blanda ner den och ingefäran i marinaden.
  2. Ansa och strimla paprika och squash.
  3. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Lägg ner nudlarna och koka 2 minuter. Lägg ner squash och sockerärter och låt koka med 1 min. Häll av vattnet och tillsätt paprika och marinad. Rör om och tillsätt korianderbladen. Servera genast med spetten men du kan också servera alltsammans ljummet eller kallt på en buffé.

 

Rom- och mandelglass med björnbär. Foto: Ulrika Pousette
Rom- och mandelglass med björnbär, så god och enkel att göra. Foto: Ulrika Pousette

Rom- och mandelglass

Så gott och enkelt! Den passar även att servera till andra bär och även ananas är gott till glassen.
6 portioner
1 påse mandelbiskvier, ca 150 g
4 msk rom
1 1/2 liter vaniljglass
Tillbehör
ca 250 g björnbär
Gör så här

Annons
  1. Krossa ca 100 g av biskvierna i mortel eller lägg dem i en plastpåse och krossa dem med handen.
  2. Lägg dem i en stor skål och häll över rommen. Låt stå 3–5 minuter. Rör ner glassen i blandningen. Ställ tillbaks i frysen tills det är dags att servera. Doppa en glassskopa i vatten och skeda upp glassen. Servera med bär eller frukt.

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar