Annons

Helgmeny med laxlasagne och alaskabomb till dessert

Laxlasagne med getost, grönkål och valnötter.
Laxlasagne med getost, grönkål och valnötter, läcker och lättgjord.

Som ni säkert vet är att när vi gör papperstidning gäller det att vara ute i god tid. Den här veckan har vi plåtat helgmys till januari i vårt provkök, men det är en meny som passar lika bra så här i mörka november. Den blev så uppskattad av provsmakarna att jag inte ska låta er vänta tills receptet kommer i tryck i tidningen.

Helgmeny

Laxlasagne med getost och grönkål
*
Alaskabomber

 

Annons

Till huvudrätt blir det en läcker och lättgjord lasagne med lax, grönkål och getost. Så gott, tycker jag. Grönkål är inte bara gott utan innehåller så många nyttigheter. Vill du göra den helt vegetarisk går det lika bra, ta lite mer grönkål och salta lite mer, jag lovar det blir också jättegott.

Annons

Överraskande dessertbomb med glass och mjuk maräng

Till dessert har jag gjort en variant av glass au four, glass i ugn. Var och en får en egen alaskabomb, som jag kallar dem. Jag gör en knaprig och lättgjord botten och toppar den med fräsch hallonsylt och vaniljglass och sedan täcker jag med mjuk maräng. Innan serveringen ger jag den färg med gasolbrännare. Det går även att göra det under grillelementet i ugnen men då är det svårare att ge den färg på sidorna. Gott blir  det!

Önskar er alla en trevlig helg!

Laxlasagne med getost, grönkål och valnötter.
Läcker laxlasagne med getost, grönkål och knapriga valnötter som topping.

Laxlasagne med getost och grönkål

Hur enkel som helst att göra. Torka kålen väl efter att du sköljt den, helst i en salladsslunga.

Annons

6 portioner
Tid: ca 1 timme
ca 300 g grönkål
1 stor  purjolök
2 msk + ½ msk olivolja
½ tsk salt
nymald svartpeppar
350 g getost
6 dl mjölk, 3 %
ca 300 g färska lasagneplattor
450 g skivad gravad eller rökt lax, gärna hälften av varje
3 dl finriven ost, 150 g
Tillbehör
50 g valnötter
kålsallad med senapsdressing

Gör så här
1.Sätt ugnen på 200°. Ansa grönkålen och skär bort de grova stjälkarna. Skölj och torka bladen väl och hacka dem sedan.
2. Ansa och skölj purjolöken väl. Skiva den. Fräs den mjuk i 2 msk olivolja. Blanda med det mesta av grönkålen, men spara lite till garnering. Salta ½ tsk och peppra. Ost och lax innehåller mycket salt så salta inte för mycket.
3. Skär eller bryt getosten i bitar. Värm mjölken och låt getosten smälta däri. Mixa sedan med mixerstav om det är hårda kanter som inte smälter så lätt.
4. Häll lite av såsen i botten på en ugnsform. Varva lasagneplattor laxskivor, grönkål och sås. Avsluta med lasagneplattor, sås och den rivna osten. Gratinera i nedre delen av ugnen ca 35 minuter tills lasagnen fått fin färg. Blanda den sparade grönkålen med resten av oljan och garnera med den och valnötterna de sista 5 minuterna, så får grönkålen fin grönare färg och blir lite spröd. Servera gärna lasagnen med sallad.

Annons

TIPS!

Är du allergisk mot valnötter kan du byta ut dem mot andra nötter eller frön. Pumpakärnor eller solrosfrön är också gott att toppa med.

Kålsallad med senapsdressing

En bra vintersallad som du kan ha ett par dagar i kylskåpet.

6–8 portioner
1 huvud spetskål eller  litet vitkålshuvud, ¾ kg
1 paprika
Dressing
1 msk dijonsenap
1 msk rödvinsvinäger
3 msk olivolja
¾ tsk salt
1 tsk pepparmix eller 1/2 tsk nymald svartpeppar
Gör så här
1. Ansa och finstrimla kål och paprika. Blanda dem i en skål.
2. Blanda dressingen och häll den över grönsakerna.

Alaskabomb, knaprig botten med hallon och glass täckt med mjuk maräng.
Alaskabomb, knaprig botten med hallon och glass täckt med mjuk maräng.

Alaskabomber

Här möts krispigt och lent, varmt och kallt i en underbar dessert. Det bästa är om du har en brännare när du ska ge marängen färg.

Annons

6 stycken (stora)
250 g frysta hallon
3 msk gelésocker
1 liter glass, gärna gammeldags vanilj
4 stora äggvitor
1 dl strösocker
Botten
50 g smör, rumsvarmt  smör
½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 dl havregryn
½ tsk bakpulver
Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Koka upp hallonen med gelésocker, låt koka ½ minut sedan de tinat. Låt kallna.
  3. Botten: Blanda vetemjöl, socker, havregryn och bakpulver i en skål. Blanda ner smöret med fingertopparna till en deg. Dela degen i 6 delar. Rulla till kulor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Platta dem till runda kakor. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter tills de fått fin färg. Låt kallna på plåten.
  4. Fördela det mesta av hallonsylten på bottnarna. Skär till glassen och forma till den så att de passar på bottnarna. Ställ i frysen medan du vispar marängen.
  5. Vispa upp äggvitorna i torr ren bunke. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng. Fördela marängen över glassen så att den blir helt täckt. Ställ dem på ett ugnssäkert fat som går in i frysen. Hit kan förberedas.
  6. Inför serveringen: Ge marängen färg med en brännare alternativt kan du ställa in dem i ugnen under grillelementet på högsta värme.

 

Dela på:

Annons

ANNONS

Välkommen till Mauds jul – en helt ny tidning

Läs mer och beställ här

Lättlagade favoriter inför advent, lucia, jul och nyår. Det blir glöggfest med lättfixade tilltugg, mängder av goda bullar, kakor, desserter och godis, både klassiker och nya frestande recept. Maud bjuder också på härliga julbord med sill, lax, småvarmt och gröna rätter. Dessutom bjuds festliga helgmenyer till både jul och nyår.

Läs mer och beställ här

Laddar