[caption id="attachment_5796" align="alignnone" width="1024"] Laxlasagne med getost, grönkål och valnötter, läcker och lättgjord. Foto: Christina Uhlin[/caption] Helgmeny Laxlasagne med getost och grönkål * Alaskabomb - glace au four Veckorna går i rasande fart. Jag har haft fullt upp med jobb efter min semester. Så den här veckan får det bli en favorit i repris. Till huvudrätt blir det en läcker och lättgjord lasagne med lax, grönkål och getost. Så gott, tycker jag. Grönkål är inte bara gott utan innehåller så många nyttigheter. Vill du göra den helt vegetarisk går det lika bra, ta lite mer grönkål och salta lite mer, jag lovar det blir också jättegott. Det finns fortfarande fin grönkål att hitta i butiken. Du skulle kunna ta spenat i stället för grönkål, det blir också gott. Jag tipsar också om ett gott och prisvärt vitt vin från Sicilien som passar perfekt till laxlasagnen med getost. Observera att det säljs i magnumflaska. Vinets friska syra, mineraliteten och och citrustoner passar perfekt till lasagnen med getost, lax och grönkål. Överraskande dessertbomb med glass och mjuk maräng Till dessert har jag gjort en variant av glace au four, glass i ugn. Var och en får en egen alaskabomb, som jag kallar dem. Jag gör en knaprig och lättgjord botten och toppar den med fräsch hallonsylt och vaniljglass och sedan täcker jag med mjuk maräng. Innan serveringen ger jag den färg med gasolbrännare. Det går även att göra det under grillelementet i ugnen men då är det svårare att ge den färg på sidorna. Gott blir det! Önskar er alla en trevlig helg! [caption id="attachment_5794" align="alignnone" width="1024"] Läcker laxlasagne med getost, grönkål och knapriga valnötter som topping. Foto: Christina Uhlin[/caption] Laxlasagne med getost och grönkål Hur enkel som helst att göra. Torka kålen väl efter att du sköljt den, helst i en salladsslunga. 6 portioner Tid: ca 1 timme ca 300 g grönkål 1 stor purjolök 2 msk + ½ msk olivolja ½ tsk salt nymald svartpeppar 350 g getost 6 dl mjölk, 3 % ca 300 g färska lasagneplattor 450 g skivad gravad eller rökt lax, gärna hälften av varje 3 dl finriven ost, 150 g Tillbehör 50 g valnötter kålsallad med senapsdressing Gör så här 1.Sätt ugnen på 200°. Ansa grönkålen och skär bort de grova stjälkarna. Skölj och torka bladen väl och hacka dem sedan. 2. Ansa och skölj purjolöken väl. Skiva den. Fräs den mjuk i 2 msk olivolja. Blanda med det mesta av grönkålen, men spara lite till garnering. Salta ½ tsk och peppra. Ost och lax innehåller mycket salt så salta inte för mycket. 3. Skär eller bryt getosten i bitar. Värm mjölken och låt getosten smälta däri. Mixa sedan med mixerstav om det är hårda kanter som inte smälter så lätt. 4. Häll lite av såsen i botten på en ugnsform. Varva lasagneplattor laxskivor, grönkål och sås. Avsluta med lasagneplattor, sås och den rivna osten. Gratinera i nedre delen av ugnen ca 35 minuter tills lasagnen fått fin färg. Blanda den sparade grönkålen med resten av oljan och garnera med den och valnötterna de sista 5 minuterna, så får grönkålen fin grönare färg och blir lite spröd. Servera gärna lasagnen med sallad. TIPS! Är du allergisk mot valnötter kan du byta ut dem mot andra nötter eller frön. Pumpakärnor eller solrosfrön är också gott att toppa med. Kålsallad med senapsdressing En bra vintersallad som du kan ha ett par dagar i kylskåpet. 6–8 portioner 1 huvud spetskål eller litet vitkålshuvud, ¾ kg 1 paprika Dressing 1 msk dijonsenap 1 msk rödvinsvinäger 3 msk olivolja ¾ tsk salt 1 tsk pepparmix eller 1/2 tsk nymald svartpeppar Gör så här 1. Ansa och finstrimla kål och paprika. Blanda dem i en skål. 2. Blanda dressingen och häll den över grönsakerna. [caption id="attachment_5797" align="alignnone" width="1024"] Alaskabomb, knaprig botten med hallon och glass täckt med mjuk maräng. Foto: Christina Uhlin[/caption] Alaskabomber Här möts krispigt och lent, varmt och kallt i en underbar dessert. Det bästa är om du har en brännare när du ska ge marängen färg. 6 stycken (stora) 250 g frysta hallon 3 msk gelésocker 1 liter glass, gärna gammeldags vanilj 4 stora äggvitor 1 dl strösocker Botten 50 g smör, rumsvarmt smör ½ dl vetemjöl ½ dl strösocker 1 dl havregryn ½ tsk bakpulver Gör så här Sätt ugnen på 200°. Koka upp hallonen med gelésocker, låt koka ½ minut sedan de tinat. Låt kallna. Botten: Blanda vetemjöl, socker, havregryn och bakpulver i en skål. Blanda ner smöret med fingertopparna till en deg. Dela degen i 6 delar. Rulla till kulor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Platta dem till runda kakor. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter tills de fått fin färg. Låt kallna på plåten. Fördela det mesta av hallonsylten på bottnarna. Skär till glassen och forma till den så att de passar på bottnarna. Ställ i frysen medan du vispar marängen. Vispa upp äggvitorna i torr ren bunke. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng. Fördela marängen över glassen så att den blir helt täckt. Ställ dem på ett ugnssäkert fat som går in i frysen. Hit kan förberedas. Inför serveringen: Ge marängen färg med en brännare alternativt kan du ställa in dem i ugnen under grillelementet på högsta värme. Dryckestips [caption id="attachment_8313" align="alignnone" width="440"] Mandrarossa sauvignon blanc i magnumbutellj från Sicilien passar bra till lasagnen med lax och getost.[/caption] Mandrarossa Urra di Mare Sauvignon Blanc, 2019. Sicilien, Italien nr 73918, 249 kr/magnumbutelj, 1500 ml. Ett friskt och fruktigt vitt vin från Sicilien med inslag av citrus och färska örter passar perfekt till laxlasagnen med getost. Sauvignon blanc och getost är en perfekt kombo. Vinets friska syra, mineraliteten och och citrustoner passar perfekt till lasagnen med getost, lax och grönkål.