[caption id="attachment_5372" align="alignnone" width="1024"] Ostfylld fläskfilé med svamppasta. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Helgmeny Saltade rostade sötmandlar med bubbelvin * Svamppasta med cambozolafylld fläskfilé * Melonsoppa med hallon och lime Vilken stressig vecka jag har haft med förberedelser bakning och matlagning till både julfotografering och tv. Roligt men det tar energi. Känner mig faktiskt lite sliten, så i helgen får det bli lugnt. Jag ska åka upp till min stuga i Norrbotten och njuta av lugnet och förhoppningsvis plocka lite lingon. Men här kommer en helgmeny som vanligt. Den här veckan inleder jag med saltade rostade sötmandlar med bubbelvin. Jag tycker det är godaste snackset att bjuda på och det brukar uppskattas. Till huvudrätt blir det en härlig fläskfilé fylld med ost, cambozola är en ost som passar jättebra. Till köttet bjuder jag svamppasta med spenat och tomater. Som fräsch avslutning blir det en bubblande melonsoppa med hallon och lime. Önskar er alla en riktigt skön helg! [caption id="attachment_5378" align="alignnone" width="1024"] Saltade rostade sötmandlar. Foto: Pepe Nilsson.[/caption] Saltade rostade sötmandlar Det här är mitt godaste snacks att inleda med till ett glas vin eller en drink. Det är dessutom enkelt att göra. 200 g sötmandel vatten 2 tsk salt Gör så här: 1. Häll ner sötmandlarna i en skål med vatten. Låt dem ligga i blöt minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 150°. 2. Sila av vattnet och blanda mandlarna med saltet. Fördela dem sedan på en plåt med bakplåtspapper. Rosta dem ca 25 minuter mitt i ugnen. Låt svalna och servera. Gör du dem i förväg kan du förvara dem i burk med tättslutande lock. Svamppasta med ostfylld fläskfilé Cambozola är en ost som lämpar sig bra och smälter perfekt i köttbitarna. Men givetvis kan du byta ut den mot andra sorters ost. Du kan förbereda köttbitarna med osten i god tid, så att de är helt klara för stekning. Svampsåsen kan också göras klar så att bara pastakokningen återstår till strax före serveringen. 4 portioner Tid: 45 minuter 1 fläskfilé, ca 600 g 1 tsk salt ½ tsk nymald svartpeppar 175 g Cambozola eller annan vit- och grönmögelost tandpetare smör till stekning Svamppasta 500 g champinjoner eller annan svamp 2 msk olivolja till stekning 5 salladslökar 1½ dl torrt vitt vin 2 dl vispgrädde 350 g färsk bandpasta, pappardelle eller fettuccine 250 g cocktailtomater 1 påse babyspenat, 70 g salt och nymald svartpeppar Gör så här 1. Putsa fläskfilén och skär den i cirka 12 skivor, ca 2 cm tjocka. Lägg på plastfolie och banka skivorna tunna. 2. Skär osten i lika många bitar som antalet köttbitar. Lägg en bit ost på mitten av filéskivorna, vik över köttet som en ficka och fäst med tandpetare. 3. Svamppasta: Ansa och dela stora svampar i mindre bitar. Stek svampen på ganska hög värme i olja. Skiva salladslöken och tillsätt den mot slutet. Häll på vin och grädde och koka häftigt utan lock ca 5 minuter. 4. Koka upp saltat pastavatten och koka pastan. Blanda den avrunna pastan med svampsåsen. Halvera tomaterna och blanda ner dem och spenaten. Salta och peppra. 5. Stek köttbitarna i smör 2–3 minuter på var sida i medelvarm panna. Salta och peppra under tiden. 6. Lägg upp pastan och servera med köttbitarna. Ta bort tandpetarna innan du serverar. [caption id="attachment_5373" align="alignnone" width="1024"] Fräsch melonsoppa med hösthallon och lime. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Melonsoppa med hallon och lime Så god avslutning när man bara vill ha något lätt och fräscht. Passar perfekt efter den ostfyllda fläskfilén. Dessutom är den superenkel och går mycket snabbt att göra. Låt gärna soppan stå i kylen ett par timmar, så att den är riktig kall vid serveringen. 4 portioner Tid: 15 minuter + tid att kyla 2 cantaloupe- eller nätmeloner, ca 1½ kg skal och saft av 1 lime 250 g hallon 1 liten flaska sött mousserande vin, t ex Asti Cinzano 200 ml Gör så här 1. Halvera och kärna ur melonerna. Skär i klyftor och skär bort skalet. 2. Mixa melonbitarna i en matberedare eller mixer. Ställ sedan in i kylen ett par timmar. 3. Tvätta limen väl och strimla skalet med ett zestjärn, utan att få med den vita hinnan. Pressa saften ur limen. 4. Smaka av soppan med limesaft. Vinet ger sedan extra sötma. 5. Häll upp i skålar eller glas. Garnera med hallon och limeskal. 6. Fyll på med det mousserande vinet vid serveringen. Tips Till dessertsoppan tar jag Asti Cinzano ett sött och bubblande vin från Italien. Om du inte vill ha alkohol i soppan kan du i stället ta fruktsoda eller bubbelvatten och söta med lite florsocker. Asti Cinzano, Italien. Nr 7711, 39 kr/200 ml. Ett fruktigt bubblande vin med söt smak med inslag av honung, fläder, päron och citrusskal lyfter melonen till nya höjder. [caption id="attachment_5384" align="alignnone" width="538"] Sött mousserande vin som lyfter melonsoppan till nya höjder.[/caption] Vintips Fördrink Pongrácz, Sydafrika, Nr 7628, 119 kr Sydafrikanskt bubbelvin som är en fin aptitretare som jag gillar tillsammans med de saltrostade sötmandlarna. Vinet görs enligt den traditionella metoden som innebär att vinet får sina bubblor via en andra jäsning i flaskan. Det här vinet har fått ligga två år på jästfällning innan det degorgeras. Det görs av 63% pinot noir och 37% chardonnay och har fruktig god smak med inslag av gula äpplen, honung, apelsin och kex. [caption id="attachment_5383" align="alignnone" width="538"] Ett gott bubbelvin som görs enligt den traditionella metoden där en andra jäsning sker på flaska.[/caption] Varmrätt Q Malbec 2017, Australien. Nr 2664, 89 kr. Rödvin i generös stil. Här finns toner av plommon, skogsbär, vanilj och lakrits. [caption id="attachment_5382" align="alignnone" width="512"] Rött vin som passar utmärkt till den ostfyllda fläskfilén.[/caption]