Annons

Helgmeny med räkgryta och kladdkaka med hallon

Helgmeny med läcker och smakrik räkgryta och lättbakad kladdkaka med hallon och marshmallows till dessert.
Läcker räkgryta med paprika. Foto: Christina Uhlin
Läcker räkgryta med paprika. Foto: Christina Uhlin

Helgmeny

Räkgryta med paprika

*
Lyxig kladdkaka med hallon och marshmallows

Annons

Den här veckan bjuder jag på en på en doftande räkgryta och en läcker lyxig kladdkaka med hallon till dessert. Riktig mysmat som du kan förbereda i god tid innan det är dags att äta. Du kan använda stora frysta räkor. Såsen blir extra god foch smakrik för jag kokar fond av räkskalen. Det är alltid synd att slänga dem. Det sitter så mycket smak i räkskal. Men kom ihåg att sätta en skål under när du ska sila av skalen. En gång när jag stod i tv-studion och skulle göra detta var jag i andra tankar och hällde av skalen direkt i slasken utan att tänka mig för. Tur att det inte var direktsändning den gången. Hela menyn är glutenfri och du kan lätt göra den laktosfri.

Kladdkaka med hallon

Till dessert blir det en kladdkaka med hallon.  Jag har muscovadosocker som ger fin smak, du kan ersätta med strösocker.  Den är superenkel att göra du rör bara ihop allt i en och samma kastrull. Vill du göra lite extra festligt så kan du toppa den med marshmallows som du ger lite färg med en brännare. Den håller länge i kylen och du kan även frysa den utan marshmallows. Servera med vispgrädde och gärna hallon.

Annons

Räkgryta

En currydoftande räkgryta där du kokar en fond av räkskalen och får en fantastiskt god smak på såsen. Använd gärna stora frysta räkor och se till att de tinat innan du ska laga.

Annons

4 portioner
Tid: 1 timme
1 kg räkor, tinade
2 + 1 msk olja
5 dl vatten
1½ dl torrt vitt vin
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
½ –1 röd spansk peppar eller ½ tsk chiliflakes
200 g färska champinjoner
2 tsk curry
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche
2 paprikor, gärna olika färger
Tillbehör
ris och baguette
ev persilja till garnering.
Gör så här
1. Räkfond: Skala räkorna och spara skalen. Ställ in räkorna i kylen.
2. Hetta upp 2 msk olja i en stor ka­strull och fräs skalen tills de vitnar. Häll på vatten och vin. Koka upp och låt sjuda utan lock 20 minuter. Rör några gånger under tiden.
3. Sila bort räkskalen och spara fonden. Skölj ur kastrullen och häll sedan tillbaks fonden. Låt koka ihop tills cirka 3 dl återstår.
4. Finhacka löken och vitlöken. Ansa och skiva chilin tunt. Ansa och skiva champinjonerna. Fräs lök, vitlök och chili i 1 msk olivolja tills de blir mjuka. Tillsätt champinjonerna och låt dem fräsa med tills vätskan kokat bort. Tillsätt curry och tomatpuré, låt det fräsa med den sista minuter. Tillsätt räkfonden och crème fraiche. Koka ihop några minuter.
5. Ansa och strimla paprikorna och tillsätt dem. Koka 5 minuter. Hit kan förberedas.
6. Vid servering: Värm upp såsen, lägg i räkorna och låt dem precis bli varma. Räkorna ska inte koka för då blir de sega. Servera med ris och baguette.

 

Kladdkaka med hallon. Foto: Christina Uhlin
Kladdkaka med hallon. Foto: Christina Uhlin

Kladdkaka med hallon

Så enkel att göra, du rör bara ihop den i en kastrull. Muscovado­sockret ger en fin kolaton till kakan. Använd gärna frysta hallon, men låt dem bara vara halvtinade när du lägger dem i kakan.

Annons

10 bitar
Tid: 25 minuter
100 g smör
200 g mörk choklad
200 g ljust muscovadosocker
4 ägg
50–75 g frysta hallon
Garnering och tillbehör
ev 50 g marshmallows
ev hallon
vispgrädde
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Smält smöret i en 2-literskastrull.
3. Bryt ner chokladen i små bitar och låt den smälta i smöret. Vispa till en blank smet utan klumpar.
4. Vispa ner sockret och sedan äggen, ett i taget, tills allt är blandat.
5. Häll hälften av smeten i en smord form med löstagbar kant 22–24 cm. Fördela de frysta hallonen över och häll på resten av smeten.
6. Grädda på andra falsen nerifrån 20–25 minuter. Låt kallna.
7. Garnera eventuellt med marshmallows eller hallon. Det är fint att ge marshmallows lite färg med en brännare, men då kan det bli svårare att skära för de klibbar lätt ihop. Servera kakan med lättvispad grädde och eventuellt hallon.

Tips! 

Kakan håller mycket länge i kylskåp. Det går också bra att frysa den. Se bara till att den är väl förpackad, så att den inte tar smak av annat.

Annons

Dryckestips

Till räkgrytan
Villa Wolf Grauburgunder 2019, Tyskland
Nr 2164, 89 kr.
Vitt vin med frisk, lite kryddig karaktär och drag av päron och melon.
Aldea White, Spanien
Nr 19005, 50 kr.
Vitt, alkoholfritt vin med viss sötma, drag av päron och en syrlig limeton.

Till chokladtårtan
Alambre Moscatel de Setúbal 2014, Portugal
Nr 8117, 69 kr/37,5 cl.
Starkvin med med söta, knäckiga toner, inslag av gula russin, kryddor och pomerans.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar