Annons

Helgmeny med sparris, lax och crème brûlée med passionsfrukt

Pigga upp helgen med en riktigt god meny som ger vårkänsla. Sparris, med parmaskinka och citronsås till förrätt och sedan halstrad laxtartar med löjromssås och till sist en ljuvlig crème brûlée med passionsfrukt och hallon.
Sparris med parmaskinka och citronsås. Foto: Ulrika Pousette
Sparris med parmaskinka och citronsås. Foto: Ulrika Pousette

Helgmeny med vårkänsla

Sparris med parmaskinka och citronsås
*
Laxtartar med löjromssås
*
Créme brûlée med passionsfrukt

Trots dessa hemska tider måste vi äta gott. Den här veckan bjuder jag på en meny med försmak av vår. Våren är den mest hoppfulla årstiden och hopp är det som vi alla just nu måste ha. Hopp om att virusspridningen ska avta så snart som möjligt. Det blir en meny med favoriter som alltid brukar uppskattas. Det blir sparris till förrätt och det är smak av vår till sparrisen serverar jag parmaskinka eller annan lufttorkad skinka med en god citronsås som du enkelt vispar ihop.
Laxfavorit till huvudrätt
Det blir en av mina gamla favoriträtter med lax, som alltid brukar bli så uppskattad när jag bjuder på den. Kanske är det något som också kan passa hemma hos dig i helgen. Jag blandar i lite kallrökt lax i den färska laxen och det blir så gott med den fina rökiga tonen som inte tar överhand. Det går snabbt och lätt att göra rätten om du ber att få laxen skinn- och benfri i butiken. Antingen finfördelar du den i matberedare, men det går ganska lätt att finhacka laxen för hand också.
Klassisk dessert
Crème brûlée med passionsfrukt blir det till dessert, det är ljuvligt gott. Det är egentligen oerhört enkelt att göra crème brûlée, speciellt om du har en brännare. I annat fall måste man karamellisera sockret under grill och det är inte lika lätt. Krämen blir ofta för varm innan sockret fått färg och då blir det inte lika gott. Så skaffa en brännare om du inte har. Själv har jag en som jag har köpt på Biltema, där sitter själva brännaren på gasoltuben och den är mycket mer effektiv än små varianter som du köper i köksbutiker. De ska man dessutom fylla på med gasen. Liknande den på Biltema finns även hos järnhandlarna.
Trots dessa hemska tider hoppas jag ni får en fin helg och åtminstone får äta god mat och njuta av sol utomhus.

Annons

Sparris med parmaskinka och citronsås

En läcker och lättlagad förrätt.
6 portioner
2 buntar grön sparris à 250 g
12 tunna skivor lufttorkad skinka
ev machesallad
Dressing
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 msk pressad citron
1 dl olja
2 krm salt
1 krm nymald peppar
1 tsk finrivet citronskal
Gör så här
1. Skär bort eller bryt av den nedersta delen på sparrisstjälkarna. Koka sparrisen 3–5 minutar tills de är nätt och jämnt mjuka men har spänsten kvar.
2. Dressing: Lägg ägget i kokande vatten och koka 3 minuter. Spola i kallt vatten. Gröp ur ägget i en skål. Tillsätt senap och citronsaft. Tillsätt oljan droppvis och kör helst med mixerstav eller med elvisp. Smaka av med salt, peppar och citronskal.
3. Lägg upp sparris, parmaskinka och ringla över dressing. Garnera eventuellt med sallad och lite rivet citronskal.

Annons
Halstrad laxtartar med löjromssås. Foto: Ulrika Pousette
Halstrad laxtartar med löjromssås. Foto: Ulrika Pousette
Annons

Halstrad laxtartar med löjromsås

6 portioner
750 g laxfilé med skinn
150 g kallrökt skivad lax
1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
1/2 dl fint skuren gräslök
1 msk smör
Löjromsås
1 1/2 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
1 fisk- eller hönsbuljongtärning
3 dl creme fraiche
50 g löjrom eller annan rom
1/2 dl hackad dill
Tillbehör
pressad potatis eller potatismos
300 g sockerärter
2 knippen salladslök
Gör så här

  1. Skär bort skinnet från laxfilén. Skär den och de rökta laxskivorna i bitar. Kör alltsammans i matberedare tills det är finhackat eller hacka fint med kniv. Blanda med salt, peppar och gräslök. Ställ åt sidan.
  2. Sås: Blanda vin, vatten och buljongtärning. Koka ihop tills ca 2 dl återstår. Vispa ner crème fraiche och koka några minuter. Ställ åt sidan.
  3. Forma 12 puckar av laxröran med händerna. Stek dem 1–2 minuter på var sida i smör.
  4. Tillbehör: Koka upp lättsaltat vatten. Ansa grönsakerna . Koka salladslöken och sockerärterna ca 1 minut. Häll av vattnet.
  5. Koka upp såsen och tillsätt rom och dill. Smaka av om det behövs salt och peppar.

Lägg upp på varma tallrikar grönsaker, sås och laxtartarer. Servera med pressad potatis eller potatismos.

Annons
Crème brûlée med passionfrukt. Foto: Ulrika Pousette
Crème brûlée med passionfrukt. Foto: Ulrika Pousette

Crème Brûlée med passionsfrukt

Det här receptet har jag provat ut och tycker att det är det bästa. Det är inte alltför fett för jag gör krämen med både mjölk och grädde och den är precis lagom till 6 portioner. Passa noga så att du inte tillagar för länge. Har du vida formar kan det gå lite fortare i ugnen. Här med passionsfrukt och färska hallon, det blir ljuvligt gott.

6 portioner
1 vaniljstång
2 dl mjölk
6 äggulor
1 dl + 3 msk strösocker
3 dl vispgrädde
Tillbehör
3 passionsfrukter
150 g hallon

Annons

Gör så här
1. Sätt ugnen på 150°.
2.Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i även stången och häll på mjölken. Sjud upp. Ta kastrullen från värmen och låt stå minst 10 minuter.
3. Vispa snabbt ihop äggulor, 1 dl strösocker och grädde med handvisp. De ska bara blandas – vispa inte för länge. Häll blandningen i mjölken och låt gärna stå ytterligare en stund och rör om så att allt socker smälter.
4. Sila blandningen. Ställ 6 cocotteformar i en långpanna. Häll i smeten. Fyll på med kokande vatten upp till hälften på formarna. Grädda mitt i ugnen tills äggkrämen stannat, det tar cirka 40 minuter, beroende på hur vida formarna är. Ta upp formarna och låt dem svalna. Ställ i kylskåp väl övertäckta eller i en burk med tättslutande lock.
5. Vid servering: Strö 2 tsk socker över varje form och bränn av ytan med en liten gasolbrännare strax före serveringen. Gröp ur passionsfrukten över och servera med några hallon.

Tips! Det går bra att frysa in äggvitorna. De håller sig minst ett halvår i frysen.

 

 

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar