Annons

Helgmeny – sparris, ostfylld lax, zabaione

Veckans helgmeny är snabblagad med lyxig vårkänsla. Till förrätt bjuds sparris med löjromskräm, sedan en laxfilé med frasig ostfyllning och till dessert en italiensk vinkräm med basilika- och limemarinerade jordgubbar.
Laxfilé med frasig ostfyllning. Foto: Ulrika Pousette
Laxfilé med frasig ostfyllning. Foto: Ulrika Pousette

 

Helgmeny

Sparris med romkräm
*
Lax med frasig ostfyllning
*
Basilika- och limemarinerade jordgubbar med zabaione

 

Annons

Om någon undrar varför inget hänt på blogg eller Instagram, så är det för att jag inte haft någon telefon. Jag snubblade när jag var ute på vandring och fullkomligen krossade telefonen. Inte så kul, jag klarade mig bra med bara en  lätt stukad fot och skrubbsår. Jag hade tagit så fina bilder som jag tänkt lägga upp från vackra Skåne och Österlen. Men nu är de och alla mina andra telefonbilder borta för evigt, tror jag. Jag hade inte säkerhetskopierat min telefon. Så det är ett bra tips till er alla. Säkerhetskopiera!

Veckans helgmeny – lyxig och snabblagad

Men helgmeny ska det bli. Tänk så fort tiden går och nästa vecka är det Kristi himmelfärdshelgen. Det brukar vara en härlig vårhelg, men som i år säkert blir väldigt annorlunda för de flesta. Men äta gott ska vi göra och känna att våren är här. Så den här veckan blir det en lyxig förrätt. Nu finns det till och med fin svensk sparris i butikerna och det är  lyxigt gott. Till den serverar jag en löjromskräm med gräslök. Löjrom är också lyx. Men du kan byta ut rommen mot andra sorters rom eller utesluta den. Gräslökskräm är också gott till sparrisen. Om du inte har rom kan lite finrivet citronskal passa bra ihop med gräslöken till sparrisen. Genom att vispa den syrade grädden blir den tjock och fin. Tänk bara på att i början när du vispar tunnar den sig och blir sedan tjock.

Lax med frasig ostfyllning

Till huvudrätt blir det en laxrätt som jag tycker är jättegod och som går snabbt att göra.  Jag fyller laxen med bröd och en ost som är en blandning av mascarpone och gorgonzola. Ibland kallas den för Magor. Brödet får gärna vara lite torrt och det blir frasigt och gott när det varit i ugnen tillsammans med osten. Till den serverar jag bara en sallad med rödbetor och valnötter. Enkelt och gott! För att göra det riktigt lättlagat har jag köpt färdigkokta rödbetor. De är fina och smidiga att använda. Vi får vänta ett tag på de färska rödbetorna med blast. Men testa de färdigkokta, de är inte dumma och som sagt väldigt smidiga att använda.

Annons

Zabaione till dessert

Zabaione är en italiensk vinkräm som är fantastiskt god till bär tycker jag. Den är inte svåra att göra. Se bara till att du vispar hela tiden och inte har för hög värme på plattan. Krämen kan serveras direkt eller så kan du låta den kallna. Den här gången serverar jag krämen med basilika- och limemarinerade jordgubbar. Supegod kombo. Vill du inte göra zabaionen kan du kanske bara testa kombon av lime och basilika till jordgubbar, om du inte gjort det tidigare. Det tycker jag blir så gott! I Skåne finns det svenska jordgubbar att köpa och de är inte mycket dyrare än de importerade. Men än så länge är de inte supersöta, men med en gnutta socker, basilika och lime blir det ljuvligt gott!

Annons

Önskar er alla en fin helg när det är dags!

Sparris med romkräm Foto: Ulrika Pousette
Sparris med löjromkräm Foto: Ulrika Pousette
Annons

Sparris med löjromskräm

En rätt som är klar på en kvart.
6 portioner
Tid: 15 minuter
750 g grön sparris
Löjromskräm
2 dl smetana eller crème fraiche
100 g löjrom
1 dl finskuren gräslök
nymald vitpeppar
Garnering
gräslök, finskuren
Gör så här
1. Löjromskräm: Vispa smetana eller crème fraiche med elvisp tills den blir tjock och fast. Rör ner löjrom och gräslök. Smaka av med lite nymald peppar.
2. Skär bort den nedersta hårda delen på sparrisen.
3. Koka sparrisen i saltat vatten i en låg vid gryta, sauteuse eller sparriskokare. Koka den nätt och jämnt mjuk 3–5 minuter, prova med sticka. Koktiden beror på tjocklek och hur färsk sparrisen är. Häll av vattnet och låt den rinna av. Lägg upp på fat och servera med löjromssåsen.

Snabblagad lax med frasig ostfyllning och rödbetssallad. Foto: Ulrika Pousette
Snabblagad lax med frasig ostfyllning och rödbetssallad. Foto: Ulrika Pousette

Lax med frasig ostfyllning

6 portioner
6 bitar lax av mellanbiten med skinn, ca 1 kg
2 tsk salt
nymald vitpeppar
Ostfyllning
100 g ljust surdegsbröd utan kanter
300 g Magor, mascarpone- och gorgonzolaost
Rödbetssallad
500 g kokta och skalade rödbetor
1 påse blandad sallad med rucola, 150 g
1 msk vinäger, rose- eller äppelcidervinäger
3 msk olivolja
2 krm salt
nymald svartpeppar
50 g valnötter
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skär en ficka längs med varje laxbit ner till skinnet men inte igenom. Salta och peppra laxen runtom. Lägg bitarna med skinnet ner på plåt med bakplåtspapper.
3. Ostfyllning: Skär brödet i små tärningar och blanda den med osten. Fördela fyllningen i fickorna. Hit kan förberdas i god tid. Stek laxen mitt i ugnen 12–15 minuter tills fyllningen börjar få fin färg och laxen känns färdig.
4. Rödbetssallad: Klyfta rödbetorna. Häll salladen i en skål och blanda med rödbetorna. Vispa samman vinäger, olivolja, salt och peppar. Häll dressingen över salladen strax före serveringen. Bryt nötterna i bitar och strö över dem.
5. Servera den nystekta laxen med salladen.

Annons
Basilika- och limejordgubbar med zabaione. Fo
Basilika- och limejordgubbar med zabaione. Foto: Ulrika Pousette

Basilika- och limemarinerade jordgubbar med zabaione

Lime  och basilika är fantastiskt gott till jordgubbar. Om jordgubbarna är söta kan du hoppa över att sockra dem.

6 portioner
15 minuter
500 g färska jordgubbar
10 basilikablad
1 lime
ca 1 msk strösocker
Zabaione
1½ dl torrt vitt vin
1 dl strösocker
5 stora äggulor
Gör så här
1. Ansa jordgubbarna och skär dem i mindre bitar. Finhacka basilikabladen och riv limeskalet. Blanda jordgubbarna med lime­skal och basilikablad. Sockra lätt om det behövs för smaken. Fördela bären i glas eller portionsformar. Spara lite till garnering.
2. Zabaione: Vispa samman vin, socker och äggulor i en tjockbottnad kastrull över svag värme. Sjud till en tjock och fluffig kräm. Ta från värmen och vispa ytterligare en stund.
3. Häll krämen över bären och strö över de sparade bären. Servera genast. Du kan också låta krämen kallna innan du häller den på bären. Garnera med resten av bären. Blir det kräm över kan du servera den vid sidan om.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar