Annons

Helmeny – fisksoppa, ostknyten och äppelsmulpaj

Soppfest! Fisksoppa är bästa bjudmaten när man är många, allt kan du förbereda i god tid. Den här är extra krämig och god. Ett glas bubbel och knapriga ostknyten blir välkomstmingel och som dessert bjuder jag äppelsmulpaj med vaniljsås, som du också gör väldigt enkelt. Trevlig helg!

Krämig fisksoppa med räkor. Foto: Ulrika Pousette
Krämig fisksoppa med räkor. Foto: Ulrika Pousette

 

Helgmeny

Knapriga knyten med ost
*
Krämig fisksoppa med dinkelknutar med basilikasmör
*
Mauds äppelsmulpaj med kallrörd vaniljsås

Bjud in till soppfest! Fisksoppa är bra bjudmat tycker jag och den här veckan bjuder jag på en krämig fisksoppa med räkor. Det är en stor sats soppa som räcker till många. Hela soppbasen kan du göra i förväg och sedan är det bara att lägga ner fiskbitarna några minuter före servering. Salta fisken i förväg så blir den lite fastare och kokar inte sönder lika lätt i soppan. Perfekt bjudmat. Vill du baka eget bröd till så passar mina dinkelknutar med basilikasmör perfekt. Fyllningen finns inuti så inget pålägg behövs.

Annons

Knapriga knyten med ost

Innan soppan serverar jag bara små knyten med ost. Knytena ser festliga ut men är otroligt lätta att göra. Servera dem nygräddade till ett glas välkomstbubbel.De är så enkla att göra och du kan även göra dem i förväg.

Annons

 

 

Annons
Frasiga ostknyten gör du snabbt och enkelt. Foto: Ulrika Pousette
Frasiga ostknyten gör du snabbt och enkelt. Foto: Ulrika Pousette

 

Knapriga ostknyten

Det är lättast att få tag på vårrulledeg i butiker som säljer asiatisk mat. Degark som är 20×20 cm passar bäst. Arken skärs till 4 kvadrater som blir lagom stora till en liten osttärning. Lossa ett ark i taget och se till att degarken inte torkar. Det kan vara bra att ha en fuktad handduk över degarken. Prästost är en mycket bra ost som smälter fint och smakar gott i knytena. Du kan göra dem helt klara för gräddning. Västerbottens­ost och parmesan är andra ostar som passar bra i knytena.

36 små knyten
Tid: 30 minuter

Annons

9 ark vårrulledeg, ca 20×20 cm
300–400 g lagrad ost, t ex prästost, västerbottensost eller parmesan
1 äggvita
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Tina vårrulledegen. Skär osten i 36 små tärningar, ca 2×2 cm.
3. Lossa degarken ett i taget. Dela varje ark till fyra kvadrater.
4. Lägg en osttärning i mitten och pensla med lite äggvita runt om. Vrid ihop till ett knyte och ställ dem på plåt med bakplåtspapper. Fortsätt med resten. Hit kan förberedas i god tid.
5. Pensla utsidan lätt med äggvita. Grädda mitt i ugnen 4–5 minuter tills knytena fått fin färg. Servera dem nygräddade.

Krämig fisksoppa med räkor. Foto: Ulrika Pousette
Krämig fisksoppa med räkor. Foto: Ulrika Pousette

Krämig fisksoppa

Jag har kokat en god fond på räkskalen som ger extra god smak.

10 portioner
Tid: 1 timme

Annons

1 kg stora räkor
1 + 2 msk olivolja
1 liter vatten
1 kg torskfilé
1 kg laxfilé
3 tsk salt
1 fänkål
2 gula lökar
4–5 morötter
3 paprikor, 2 röda och 1 grön
1–2 vitlöksklyftor
2 burkar finkrossade tomater à 400 g
1 liten flaska torrt vitt vin, 37 cl
½ g saffran, finstött
3 fiskbuljongtärningar gl
2 krm chiliflakes
5 dl vispgrädde l
1 knippe dill, finhackad
Garnering
dillvippor
Gör så här
1. Skala räkorna och spara skalen. Lägg räkorna i kylen. Fräs skalen i 1 msk olivolja i en stor kastrull tills de vitnar. Häll på 1 liter vatten och koka 20 minuter. Rör om några gånger under tiden. Sila av skalen och ställ fonden åt sidan.
2. Skär fisken i kuber, 3×3 cm. Salta och lägg dem i en skål.
3. Ansa fänkål, lök, morötter och paprika och skär dem i tärningar. Finhacka vitlöksklyftorna. Fräs fänkål, lök och morötter i 2 msk olivolja i en stor gryta, 4–5 liter, tills de börjar mjukna. Låt paprikan fräsa med mot slutet. Tillsätt räkbuljongen, krossade tomater, vin, saffran, fiskbuljongtärningar och chiliflakes. Låt sjuda 10 minuter under lock. Tillsätt grädde och dill och låt koka ihop några minuter. Späd med vatten om soppan är för tjock. Hit kan förberedas.
4. Strax före serveringen: Hetta upp soppan, lägg ner fiskbitarna och sjud några minuter under lock tills fisken känns klar. Tillsätt räkorna och smaka sedan av om det behövs salt eller peppar. Garnera med dillvippor.

Dinkelknutar med basilikafyllning. Foto: Ulrika Pousettte
Dinkelknutar med basilikafyllning. Foto: Ulrika Pousettte

Dinkelknutar med basilikafyllning

3 BRÖD

Inget smör behövs – det finns inuti brödet! Perfekt bröd till soppan. Brödet är lättbakat, det är bara jäsningen som tar tid. Det går mycket bra att frysa bröden.

25 g jäst
6 dl vatten
1⁄2 dl olivolja
2 tsk salt
ca 16 dl siktat dinkelmjöl, ca 960 g
BASILIKASMÖR
1 kruka färsk basilika
100 g smör, rumsvarmt
1⁄2 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta

GÖR SÅ HÄR
1. Finfördela jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Tillsätt oljan och häll blandningen över jästen. Rör eller vispa tills den löst sig. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Arbeta mycket väl till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 1 timme.
2. Fyllning: Hacka basilikan nt, gärna med mixerstav. Blanda basilika, smör, salt och pressad vitlök.
3. Dela degen i 3 bitar. Kavla ut varje del tunt till en rektang­el. Bred över 1⁄3 av fyllningen och rulla ihop från långsidan. Vrid ändarna åt var sitt håll och gör en knut.
4. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under duk cirka 30 minuter.
5. Sätt under tiden ugnen på 250°. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 225°. Grädda i nedre delen av ugnen 20–25 minuter.
6. Låt bröden svalna på galler utan duk. Servera dem nygräddade. Du kan även frysa bröden.

 

Annons

Som dessert föreslår jag äppelsmulpajen som jag gjorde i Go’kväll den här veckan receptet hittar du här.

Du får göra dubbel sats om ni är många. Servera den med den kallrörda vaniljsåsen. Kallrörd vaniljsåsreceptet hittar du här.

Mauds äppelsmulpaj med kallrörd vaniljsås. Foto: Yagana Qanavizian
Mauds äppelsmulpaj med kallrörd vaniljsås. Foto: Yagana Qanavizian, SVT

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar