[caption id="attachment_7512" align="alignnone" width="1024"] Anisbröd, friterade bakverk smaksatta med anis och sockerbeströdda. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Inlägget som gick upp i rök Jag vet inte vad som hände men det här goda receptet och favoriten som jag la upp den 24 november verkar ha gått upp i rök så här kommer det igen Anisbröd, eller pitepojkar som de heter i folkmun, är till julen ett måste för mig. De påminner om munkar, men är annorlunda i form och smaksättning. Om du inte redan har en friteringstermometer är det en bra investering. Det går mycket bra att frysa in dem. Men värm dem lätt och sockra dem före serveringen. Anisbröd Värm dem lätt och sockra dem före serveringen. CIRKA 60 STYCKEN 5 dl lättmjölk 100 g smör, rumsvarmt 50 g jäst för söta degar 1½–2 msk anis 1½ dl strösocker 1 tsk salt ca 15 dl vetemjöl, 900 g 750–1000 g kokosfett till flottyrkokningen Gör så här Ljumma mjölken fingervarm, 37°. Tillsätt det rumsvarma smöret i klickar. Finfördela jästen i en bunke. Häll på degvätskan och rör tills jästen löst sig. Stöt anisen fint i mortel. Tillsätt socker, salt, anis och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den smidig. Jäs under duk ca 45 minuter. Ta upp degen och arbeta den är smidig. Kavla ut till en stor kaka ca 45x60 och ½ cm tjock. Sporra ut 8 cm långa och 3 cm breda bitar. Sporra två jack så det liknar kammar. Hetta upp kokosfettet till 185–190°. Pröva med en liten degbit. Brödet ska stiga till ytan genast och snabbt ta färg. Vänd bröden när de fått fin ljusbrun färg. Det tar ca 1 minut. Lägg bröden att rinna av på hushållspapper. Vänd dem i socker före serveringen. Ska de frysas, sockras de efteråt. Värm då lite i ugnen så fastnar sockret bättre