Annons

Inkokt lax för två med dillmajonnäs och sparris

Inkokt lax är en riktigt lättlagad favorit serverad med sparris och dillsås.
Inkokt lax med dillmajonnäs och kokt sparris.
Inkokt lax med dillmajonnäs och kokt sparris.

I helgen gjorde jag inkokt lax, en riktig klassiker som är bästa tänkbara mat så här års. Enkelt  att tillaga och jättegott. Här är ett recept för bara 2 personer. Jag tycker det är smart att koka laxen i portionsbitar i stället för en stor bit. Nu är det lätt att få tag på fin färsk sparris som passar så bra till laxen. Enklast tänkbara sås blev det av färdigköpt majonnäs, Hellmann’s, som jag tycker är den godaste färdiga majonnäs du kan köpa. Jag smaksatte med lite senap och dill  och hade även i lite yoghurt.

Inkokt lax med dillmajonnäs

2 portioner

Annons
Annons

2 portionsbitar lax av mittbit, à 150 g
3/4 liter vatten
3/4 msk salt
4 kryddpepparkorn
4 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 liten röd lök, skivad
2 skivor ekologisk citron
Dillmajonnäs
1 dl majonnäs
ev 2 msk turkisk yoghurt eller gräddfil
1 msk söt grovkornig senap
1 dl finhackad dill
salt och nymald vitpeppar
Tillbehör
250 g sparris
grönsallad med rädisor
kokt potatis
Gör så här
1. Koka upp vatten, salt, pepparkorn, lagerblad, lök och citronskivor i en 2 liters-kastrull l. Koka några minuter under lock. Lägg ner laxbitarna försiktigt. Låt sjuda under lock ca 5 minuter. Ta av kastrullen från värmen och låt bitarna ligga kvar i lagen. Kyl kastrullen i vattenbad. Förvara i kyl till nästa dag eller ett par timmar. Inför serveringen tar du upp bitarna och drar försiktigt bort skinnet.
2. Gräddfilssås: Blanda majonnäs, yoghurt eller gräddfil med senap och dill. Smaka av med lite salt och nymald peppar.
3. Servera laxen med sparris, potatis, sallad och dillmajonnäs

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar