Annons

Italiensk plockmat i Coronatid

Veckans helgmeny blir med smaker från Italien och är oerhört lättlagad, så att alla ska kunna laga. Rätterna passar lika bra att ta med picknick som att äta tillsammans vid skärmarna över nätet.
Frittata med rucola och parmesan passar till många tillfällen. Foto: Christina Uhlin
Frittata med rucola och parmesan passar till många tillfällen. Foto: Christina Uhlin

.

Helgmeny med plockmat för Coronadistansering

Marinerad oliver
*
Caprese på pinne
*
Frittata, italiensk omelett
*
Italienska charkuterier
*
Italienska ostar, surdegsbröd, grissini och gärna bitar av stjälkselleri och någon färdig marmelad av t ex fikon
*
Affogato al caffè

Vilken vår det har varit och är, vi kommer aldrig att glömma våren 2020 tror jag. Vi är många som längtar efter att träffa släkt och vänner. Det är ju på våren som det är så mycket att fira. Så den här veckan har jag satt ihop en liten och annorlunda helgmeny som kanske kan ätas på flera sätt men med fysisk distansering. Vissa kan bara träffas via nätet och jag tänker att man skulle kunna laga samma meny och sedan ha en liten helgträff där man äter samma plockmat framför skärmen och där all mat kan serveras kall. Antingen kanske man kan leverera en färdig plockmeny till dem man vill träffa eller så får var och en laga  sin egen plockmat kanske efter samma recept så kan man prata om hur maten smakar.

Annons

Lättlagat för alla, hemma eller till picknick

Men alla kanske inte är så bra på att laga mat, så därför är det mycket enkla recept den här gången. Plockmaten är också utmärkt att äta utomhus eller ta med sig ut på picknick om det är möjligt. Var och en kan få en picknicklåda med italienska delikatesser för det blir en italiensk minibuffé som räcker till 4–6 personer. Som avslutning har jag valt Affogato al caffè en italiensk superenkel dessert i vuxensmak. Den är förstås inte lämplig att ta med på picknick, men ska ni ut på picknick föreslår jag kaffe och en köpt eller hembakad kaka som dessert. Det är alltid gott med kaffe och små italienska mandelskorpor.
Önskar er alla en fin Kristi himmelfärdshelg!

Annons
Caprese på pinne, tomater, basilika och minimozzarella. Foto: Christina Uhlin
Caprese på pinne, tomater, basilika och minimozzarella. Foto: Christina Uhlin

Caprese på pinne

Trevligt sätt att servera den klassiska salladen caprese.

Annons

15 coctailpinnar eller tandpetare
1 burk minimozarella, 125 g ost
30 basilikablad
15 cocktailtomater
Gör så här
Trä upp mozzarella , basilikablad och tomater på små cocktailpinnar eller tandpetare i trä.

Cerignolaoliver är mycket goda och här har de fått extra smak av citron och vitlök. Foto: Christina Uhlin
Cerignolaoliver är mycket goda och här har de fått extra smak av citron och vitlök. Foto: Christina Uhlin

Marinerade oliver

Välj stora oliver till exempel Cerignolaoliver. De är goda som de är men vill du göra lite extra är det även gott att marinera dem med citron och vitlök.

1 burk stora gröna oliver, ca 280 g
1 pressad vitlöksklyfta
finrivet skal av ½ citron
1 msk olivolja
Gör så här
Häll av spadet och blanda runt dem med vitlök, citronskal och olivolja.

Annons
Italienska charkuterier finns färdigskivade att köpa i de flesta butiker. Foto: Chriatina Uhlin
Italienska charkuterier finns färdigskivade att köpa i de flesta butiker. Foto: Chriatina Uhlin

Chark

Välj olika charkuterier t ex tunna skivor av lufttrokad skinka t ex Parmaskinka eller San Daniele och 2–3 olika sorters salami. Beräkna ca 40 g lufttorkad skinka per person. Komplettera med två sorters italiensk salami, totalt ca 30 g salami per person.

Goda italienska ostar sardisk pecorino, gorgonzola och taleggio. Foto: Christina Uhlin.
Goda italienska ostar sardisk pecorino, gorgonzola och taleggio. Foto: Christina Uhlin.

Ost

Komplettera gärna med någon eller några italienska ostar, t ex  pecorino, taleggio eller gorgonzola. Surdegsbröd, grissini och bitar av stjälkselleri passar bra till. Marmelad t ex fikon- eller päronmarmelad är också gott till osten.

Annons
Frittata med rucola och parmesan passar till charkuterierna. Foto: Christina Uhlin.
Frittata med rucola och parmesan passar till charkuterierna och blir matig och god. Foto: Christina Uhlin.

Frittata,  italiensk omelett

En omelett passar utmärkt till charkuterierna och är lätt att göra.  Välj mellan rucola eller spenat. Om du inte har färsk spenat går det bra med fryst bladspenat. Är det hungrigt gäng eller om ni är fler gör dubbel sats i en bakform, ca 24 cm i diameter, i stället. Gräddningstiden blir då något längre.

4–6 portioner
1 gul lök
2 msk olivolja
1 påse rucola eller bladspenat, 65 g
60 g riven parmesanost + hyvlad till garnering
6 ägg
2 krm salt
nymald svartpeppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Hacka löken och fräs den mjuk i oljan i en liten stekpanna, ca 20 cm i diameter, som tål ugn. Hacka rucola eller spenat grovt spara ev några blad. Låt fräsa med en kort stund.
3.Vispa ihop ost, ägg, salt och peppar. Häll det i pannan. Stek mitt i ugnen tills omeletten stannat, 10-15 minuter. Garnera med de sparade bladen och hyvlad parmesan. Den kan servas varm eller kall.

Annons

Affogato al caffè

Namnet betyder drunkad i kaffe på italienska. Det är glasskulan som drunkar i kaffet och spetsa med till exempel cognac, whiskey eller Baileys. Vill du ha det alkoholfritt utesluter du bara spriten. En alltid lika god och lättgjord dessert.

4 portioner
½ liter nougat-, valnöts-, vanilj eller chokladglass
2 dl varmt espressokaffe eller annat starkt kaffe
4 msk cognac, irländsk whiskey eller Baileys
Gör så här
1. Gör i ordning kaffet.
2. Lätt en kula glass i varje glas. Häll det varma kaffet och spriten över glasskulan.

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar