Annons

Jordnötsbräck – härligt knäckig och lättgjord

Jordnötsbräck - en riktig favorit när det gäller julgodis.
Jordnötsbräck – så enkelt och gott. Foto: Ulrika Pousette
Jordnötsbräck – så enkelt och gott. Foto: Ulrika Pousette

Enkelt att fixa

Det här är en riktig favorit när det gäller julgodis. Så enkel att göra bara du har en termometer som klarar temperatur upp till minst 145°. Knäcken blir så där härligt knäckig och spröd.

Annons

Jag använder saltade jordnötter för de tillför den där goda sältan till knäcket. Jag brukar göra flera stycken för det är perfekt att ge bort ett helt bräck inslaget i cellofan.

Annons

Jordnötter kan bytas mot sötmandel

Om du inte tål jordnötter kan du ta hackad mandel i stället eller gör en av varje.

Jordnötsbräck

Riktigt enkelt att göra om du bara har en termometer som klarar upp till 150º.

Annons

1 stort bräck
100 g smör
2½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
100 g saltade jordnötter
Gör så här
1. Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad vid kastrull. Koka upp och koka tills massan är 145º. Det tar 10–15 minuter om man kokar på hög värme. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt nötterna.
2. Koka ytterligarenågon minut tills massan är 145º.
3. Häll ut massan på plåt med bakplåtspapper. Vicka plåten så att den flyter ut.
4. Bryt knäcken i bitar när den kallnat.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar