Annons
Annons

Kaffe- och banankaka med nötter och choklad

Sugen på något gott till kaffet. Den här kakan är så saftig och god och passar perfekt till en kopp kaffe.
Kaffe- och banankaka med nötter och mörk choklad. Foto: Ulrika Pousette
Kaffe- och banankaka med nötter och mörk choklad. Foto: Ulrika Pousette

Underbart god och saftig kaka

Är du sugen på något gott till kaffet? Jag blev påmind om min kaffe- och banankaka när en kompis hörde av sig och berättade att hon bakat den och kakan hade gjort succé. Den är perfekt om du har bananer som behöver tas om hand innan de är helt övermogna. Kakan blir så god och saftig och du kan hoppa över både nötter och choklad om du inte har det hemma, men det blir naturligtvis extra gott med både valnötter och choklad. Valnötterna kan också bytas ut mot andra nötter eller mandel.

Annons

Kaffe- och banankaka

1 kaka 12–14 bitar
smör och kokosflingor eller ströbröd till formen
1 dl starkt kaffe
100 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
3–4 små bananer, 300-350 g skalad vikt
50 g valnötter
75 g mörk choklad
4 dl vetemjöl, 240 g
2 tsk bakpulver
Kaffeglasyr
3 dl florsocker
2 msk starkt kaffe
1 msk kokosflingor
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en 2-liters form väl och strö i kokosflingor eller ströbröd.
2. Häll varmt kaffe i en kastrull och låt smöret smälta däri.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Mosa bananerna och blanda ner dem i äggvispet.
5. Grovhacka nötterna och chokladen. Blanda hacket med mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten.
6. Rör ner smöret blandat med kaffe. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen i ugnen 55–60 minuter. Prova med sticka att den är torr. Låt vila några minuter och stjälp sedan upp kakan.
7. Kaffeglasyr: Rör ner lite kaffe i taget i florsockret till en lagom tjock glasyr.
8. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokosflingor.

Annons

 

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar