Annons

Kall tomatsoppa -gazpacho-med tillbehör

Kall tomatsoppa som passar att severa till lunch, förrätt eller på buffé. Den är också perfekt att ta med på picknick.
Kall tomatsoppa -gazpacho- är så fräscht och gott att servera som förrätt eller lätt lunchrätt. Foto: Ulf Svensson
Kall tomatsoppa -gazpacho- är så fräscht och gott att servera som förrätt eller lätt lunchrätt. Foto: Ulf Svensson

Hoppas ni alla har haft en bra midsommarhelg. I Stockholms skärgård där jag har varit sedan i torsdagskväll har det varit magiskt fint. Varenda måltid kunde ätas utomhus och det gillar jag. Det blev mycket sill, lax, färskpotatis och jordgubbar. Men värmen verkar bestå och jag blev så sugen på gazpacho.

Iskall soppa med rötter i Spanien

Gazpacho är en kall tomatsoppa som har sina rötter i Spanien och det finns mängder med recept, det här är min variant. Här har jag serverat med en krämig basilikasås och krutonger, vilket inte brukar serveras i Spanien, det passar mycket bra till, men är alls inte nödvändigt. Du kan göra soppan och bara servera den precis som den är eller med lite hackadgurka, lök eller paprika. I soppan ingår ljust bröd, jag brukar ta ljus surdegslevain. Det gör ingenting om brödet är torrt. Brödet gör soppan matigare och så blir konsistensen bra. Späd med vatten för rätt konsistens.

Annons

Kan frysas

För att göra soppan behöver du mixer eller matberedare. Det går mycket bra att frysa soppan om du ska ha stort kalas är det en utmärkt förrätt eller inslag på sommarbuffén. Bra att ta med till stranden också. Svalkande och gott som lunch eller mellanmål en varm dag.

Gazpacho med tillbehör

Om du inte vill ha så mycket hetta, kärna ur och ta bort mellanväggar från chilin. Krutonger och basilikasås kan du hoppa över.
4–5 portioner eller 10 portioner som förrätt eller på buffé
1 kg tomater
1/2 gurka
1 selleristjälk
2–3 skivor ljust surdegsbröd, ca 100 g
1 röd spansk pepparfrukt
1 klyfta vitlök
2 msk olivolja
2 dl vatten
1–2 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
2 msk tomatpuré
Krutonger
3–4 skivor ljust surdegsbröd
2 msk  olivolja
1 msk smör
1 klyfta vitlök
Basilikasås
1/2 kruka basilika
2 dl lätt creme fraiche
1 klyfta vitlök
2 krm salt
Tillbehör
selleristjälkar
1 gurka
1 röd paprika, fint tärnad
krutonger
basilikasås
Gör så här
1. Gazpacho: Skär bort stjälkfästet och dela tomaterna. skala gurkan om skalet är beskt. Skiva sellerin och gurkan. Skär bort kanterna från brödet.
2. Finfördela tomater, gurka, selleri, bröd, pepparfrukt och vitlök i matberedare. Tillsätt olja och vatten. Kör till en finfördelad tjock soppa smaka av med vinäger och salt. Tillsätt mer vatten om den verkar alltför tjock.Smaka av om det behövs mer salt eller lite peppar. Kyl soppan.
3. Krutonger: Skär bort kanterna och tärna brödet. Hetta upp 2 msk olivolja och 1 msk smör. Stek brödtärningarna vackert ljusbruna i omgångar. Pressa över lite vitlök mot slutet.
4. Basilikasås: Hacka basilikabladen fint och blanda med creme fraiche, pressad vitlök och salt. Rör inte för mycket.
5. Tillbehör: Dela stora selleristjälkar. Finhacka gurka och paprika. Servera soppan med tillbehören.

Annons
Annons

 

 

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar