
Lättlagad och billig favorit
Idag blir det kålpudding och det är också en riktigt budgeträtt. Jag gillar verkligen kålpudding och det är så lätt att göra den och den är utmärkt att laga i förväg och bara värma när det är dags att äta. Perfekt att ta med i matlåda också och det går även utmärkt att frysa in den. Den som vill kan dubbla satsen och göra den i ugnslångpanna, så har du många middagar helt klara. Jag gör den på blandfärs som är 50% fläsk och 50%nöt. Du kan givetvis göra den på annan färs. Som bindemedel kan du ta antingen kokt potatis eller ströbröd. Så den är glutenfri om du väljer potatis eller glutenfritt ströbröd. Jag serverar den med knäckebröd och lingonsylt, så enkelt och gott.
Kålpudding
En klassiker som är enkel att göra och lätt att gilla.
4 portioner
Tid: 30 minuter + 45 minuter i ugn
1 stor potatis, ca 140 g eller 1 dl ströbröd
½ vitkålshuvud, 900 g–1 kg
2 msk smör eller olivolja
2 msk sirap, ljus eller mörk
500 g blandfärs, 50%nöt/50%fläsk
½+1½ tsk salt
nymald vit- och svartpeppar
4 dl mjölk
Tillbehör
lingonsylt
knäckebröd
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Koka potatisen med skal. Skär bort den grova stocken och ta bort de yttersta bladen från kålen. Skär kålen i tärningar.
2. Bryn kålen i smör eller olivolja på medelvärme i stor gryta. Passa noga och rör ofta så att kålen inte blir bränd men ändå får färg. Tillsätt sirap mot slutet av stekningen och salta ½ tsk.
3. Skala potatisen och finriv eller pressa den. Om du använder ströbröd kan du blanda det med mjölken och låta det svälla en stund först. Blanda färsen med salt, peppar, potatis och mjölk. Det ska vara en lös färs.
4. Lägg hälften av den brynta kålen i en stor ugnsform eller två formar. Bred över färsen och täck med resten av kålen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter tills kålen fått fin färg och färsen är genomstekt. Servera kålpuddingen med lingonsylt och knäckebröd.