Annons

Karamellmousse med hjortron och karamellströssel

Karamellmousse med bara två ingredienser är god till hjortron och även andra bär.
Hjortron med karamellmousse och karamellströssel. Foto: Ulrika Pousette
Hjortron med karamellmousse och karamellströssel. Foto: Ulrika Pousette

Mesmör i läcker dessert

I dag är det messmörets dag. Jag äter det mesta men messmör på smörgås, det har jag svårt för. Jag tror att messmör har två läger antigen älskar man det eller så gillar man det inte alls. Men för några år sedan när jag var upp på Kebnekaise fjällstation blev vi serverade en jättegod mousse med hjortron. Det visade sig att det var messmör i den. Jag gillade den verkligen, så gott tillsammans med hjortron.

Lättgjord mousse med två ingredienser

Så när jag kom experimenterade jag ihop en mousse med messmör. Som vanligt gillar jag det enkla och testade med bara grädde och messmör. Det blev så bra med bara dessa två ingredienser. Jag vispar helt enkelt ihop messmöret med grädden och sedan in i kylen. Jag kallar det för karamellmousse för den får en härlig  brynt karamellig smak.  Jag serverar med hjortron till men du kan lika gärna servera björnbär eller hallon. Till sist toppar jag med vit choklad som jag karamelliserar i ugnen så att den blir lite knaprig i konsistensen och får också en karamellig brynt smak.

Annons
Annons

Önskar er alla en trevlig söndag!

 

Hjortron med karamellmousse och karamellströsssel

Det här blir en mousse medn spännande öt karamellig mak med lite fin sälta. Som pricken över i är karamellströsslet av vit choklad.
6 portioner
Tid: 30 minuter
750 g hjortron eller andra bär
ca 3 msk strösocker
Karamellmousse
3 dl vispgrädde
1 dl messmör, 125 g
Karamellströssel
50 g vit choklad
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Tina hjortronen och söta dem lätt.
3. Karamellmousse: Vispa grädde och messmör till en mousse. Täck och ställ i kyl.
4. Karamellströssel: Hacka chokladen och sprid ut den på en plåt med bak- plåtspapper. Ställ in den mitt i ugnen, ca 5 minuter tills den får en fin ljus färg. Passa noga så att den inte bränns vid. Ta ut och låt den svalna.
5. Lägg upp hjortron och spritsa eller klicka på moussen. Smula sönder chokladen och strö den över.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar