Annons

Kikärtsburgare med kumminrostad potatis

Kikärtburgare, helt veganska med kumminrostad potatis, avokadosås och tomatsalsa. Foto: Carin Pålsson
Kikärtburgare, helt veganska med kumminrostad potatis, avokadosås och tomatsalsa. Foto: Carin Pålsson

Hoppas ni alla har haft en bra påskhelg. Jag har haft det bra, men förutom de middagar jag varit bjuden på blev det inga kulinariska läckerheter. Jag var uppe i min stuga och hade inget kök och vattnet hämtades i ett hål i isen.

Annons

Det blev mycket färdigkryddad kyckling på utegrillen. Så nu längtar jag efter vegetarisk mat. De här burgarna passar bra som festmat och det är ju snart helg igen.

Kikärtsburgare med kumminrostad potatis, tomatsalsa och avokadosås

För glutenfritt kan du byta ut vetemjölet mot majsstärkelse.

6 portioner
Tid: 45 minuter
2 tetror ekologiska kikärter à 380 g
1 vitlöksklyfta, pressad
1½ tsk mald spiskummin
1½ tsk mald torkad koriander
½ tsk nymald svartpeppar
1¼ tsk salt
3 msk vetemjöl
2 msk psylliumhusk
olja till stekning
Saltrostad potatis
900 g små delikatesspotatisar
1 msk olja
2 tsk salt
2 tsk hel kummin
Avokadosås
2–3 avokador
1–2 msk pressad limesaft
1 vitlöksklyfta
salt och nymald svartpeppar
Tomatsalsa med koriander
500 g plommontomater
1 stor röd paprika
1 röd spansk pepparfrukt
1 vitlöksklyfta
finrivet skal av 1 ekologisk lime
1 kruka koriander
Tillbehör
6–12 skivor ljust surdegsbröd
salladsblad
200 g sugar snaps
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Häll av spadet från kikärterna.
3. Blanda kikärter, vitlök, kryddorna, salt, vetemjöl och psylliumhusk i en matberedare. Kör med pulsknappen, det behöver inte bli helt slätt.
4. Forma 6 hamburgare på vattensköljd skärbräda. Låt dem stå ca 15 minuter.
5. Saltrostad potatis: Tvätta och torka potatisen. Vänd den sedan i olja i en bunke. Salta och strö på kummin och rör om. Ugnsstek sedan i ugnslångpanna med bakplåtspapper ca 30 minuter tills potatisen fått fin färg. Skaka runt pannan några gånger under tiden.
6. Avokadosås: Halvera, kärna ur avokadorna. Gröp ur avokadoköttet och mixa det slätt tillsammans med 1 msk limesaft och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar och om det behövs mer limesaft.
7. Tomatsalsa: Tärna tomaterna och paprikan fint. Finhacka chili och vitlök. Finriv limeskalet. Spara lite koriander till garnering. Finhacka resten av bladen och stjälkarna. Blanda alltsammans och smaka av med salt.
8. Rosta bröden. Pensla dem med lite olivolja. Stek burgarna i olja några minuter på var sida.  Servera burgarna på det rostade brödet med salladsblad, avokadosås och sugar snaps och de nyrostade potatisarna.

 

ANNONS

NY KOKBOK! Mauds Lättlagade bufféer

Maud Onnermark är känd både som TV-kock, kokboksförfattare och chefredaktör på tidningen Matmagasinet. I hennes senaste bok, Lättlagade bufféer för årets alla festtillfällen får du goda recept som är enkla att följa, snabba att laga och garanterat goda!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar