Annons
Annons

Kolakakor med saffran – knapriga och lättbakade

Lättbakade knapriga kolakakor med ljuvlig smak av saffran.
Kolakakor med saffran är mycket lättbakade och goda. Foto: Christina Uhlin
Kolakakor med saffran är mycket lättbakade och goda. Foto: Christina Uhlin

Hoppas ni alla haft en riktigt bra helg, även om lördagen bjöd på det tristaste vädret på mycket länge. Själv hade jag digitalt möte med goda vänner eftersom vi inte kunde ses på riktigt. Men det piggade upp mig och fungerade jättebra. Något som piggar upp är väl också mysiga ljus. För första gången har jag fuskat och tagit fram adventsstakarna redan i går. Jag känner att jag behöver allt mys jag kan få.

Annons

Har ni börjat baka till advent? Nu kommer jag framöver lägga upp både bakverk och julmat på bloggen. Nu börjar den underbara tiden när huset fylls med juldoft när man bakar. Till första advent bakar jag alltid något med saffran. Jag hoppas ni hänger med. Ni har väl inte missat att jag har en egen jultidning Mauds jul, där ni också får massor med recept och julinspiration.

Annons

Lättbakade kolakakor med saffran

En mycket lättbakad kaka med ljuvlig smak av saffran. Jag gillar verkligen saffran i bakverk. Den här kakan  är god att äta året om men passar ju förstås väldigt bra nu när vi närmar oss julen. Du gräddar den i bitar och skär sedan till sneda bitar med vass kniv medan längderna fortfarande är varma. Du kan själv avgöra hur långa du vill ha dem. 2 cm är lagom bredd, men ju mer du vinklar kniven desto längre blir de. Det är en perfekt kaka att ge bort i burk eller i cellofan. De håller länge om de inte blir uppätna och de går självklart bra att frys in också.

Kolakakor med saffran

Knapriga och goda kolakakor som har en underbar julig smak av saffran. En mycket lättgjord kaka perfekt att ge bort i en fin burk.
ca 50 kakor
½ dl ljus ekologisk sirap
1 kuvert saffran, 0,5 g
5 dl vetemjöl, 300 g
1 tsk bikarbonat
2½ dl strösocker, 200 g
200 g smör
1 msk vatten
Gör så här
1. Värm upp sirapen blandad med finstött saffran, gärna i mikrovågsugn. Låt stå minst 30 minuter, tills saffranet löser sig.
2. Sätt ugnen på 200°.
3. Kör samman vetemjöl, bikarbonat, strösocker och smör till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt sirapen och 1 msk vatten och arbeta ihop till en deg. Dela degen i fyra lika stora bitar. Rulla ut varje bit till en ca 35 cm lång rulle. Lägg rullarna på plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lätt med handen.
4. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Skär längderna när de fortfarande är varma i sneda bitar, cirka 2 cm breda.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar