Annons
Annons

Köttgryta med portvin till farsdag

Fira farsdag eller bjud på mysig höstmiddag med en festlig gryta och läcker chokladmoussetårta.
Frasig råraka med Kalixrom, gräddfil och gräslök
Frasig råraka med Kalixrom, gräddfil och gräslök.

Helgmeny till farsdag

Råraka med löjrom
*
Köttgryta med portvin och grönpeppar
*
Chokladmoussetårta med apelsin

November är en ganska grå och trist månad men det finns saker att fira eller bara umgås runt en god gryta. På söndag är det farsdag, därför blir det en meny som jag tror kan passa många pappor. Men den är lika trevlig att servera som mysig höstmiddag för många. Recepten är för 10 personer, du kan givetvis halvera recepten om ni är färre. Men med just grytor är det ju perfekt mat att få över. Grytor blir nästan bara godare av att stå till nästa dag  och så enkelt att bara ta fram och värma grytan eller ta med i lunchlåda. Har du tillgång till viltkött så är det jättegott i den här grytan.

Annons

Gryta och tårta kan frysas

Grytan går bra att frysa och det gör även tårtan. Tårtan är en av mina egna favorittårtor. På den goda mandelmassebottnen en lätt och luftig chokladmousse med smak av apelsin.

Råraka med löjrom

Inte bara gott som förrätt utan pefekt som mysmat på fredagskvällen. Du kan även toppa dem med t ex rökt lax.
10 portioner
10 små potatisar
1 tsk salt
smör till stekning
Tillbehör
rom
gräddfil
hackad gräslök eller fint skuren salladslök eller annan lök
Gör så här
1. Riv potatisen på grova sidan av rivjärnet. Salta och blanda runt.
2. Hett upp en panna med smör och klicka ut till små rårakor och stek dem på medelvärme tills de får fin färg och är genomstekta. Om ni inte ska äta direkt kan du värma dem på plåt med bakplåtspapper mitt i ugnen vid 200° i ca 5 minuter.
3. Servera dem varma med rom, gräddfil och hackad lök. Ät och njut.

Annons
Annons
Mustig grönpeppargryta. Foto: Carin Pålsson
Mustig grönpeppargryta. Foto: Carin Pålsson

Köttgryta med portvin och grönpeppar

Att koka grytan i ugn är enkelt och smart, men givetvis kan du göra det på spisen i stället. Har du tillgång till viltkött så blir det supergott i den här grytan.
10 portioner
30 minuter + 3–4 timmar i ugn
2 kg älg- eller nötkött av t ex ytterlår, högrev eller märgpipa
smör till stekning
1 + 1 dl vatten
4 tsk salt
1 liten  flaska rött vin, 37 cl
1 liten  flaska rött portvin, 37 cl
1 msk kinesisk soja
11⁄2 msk torkad grönpeppar
500 g pärl- eller smålökar
400 g champinjoner eller annan svamp
ca 4 msk majsstärkelse + vatten
1 dl vispgrädde
Tillbehör
pressad potatis, bulgur eller ris
kokta haricots verts och vaxbönor
Gör så här
1. Sätt ugnen på 125°.
2. Putsa och skär köttet i tärningar. Bryn det runt om i smör i omgångar. Flytta över till en grytan allt eftersom det är brynt. Skölj ur pannan med 1 msk vatten mellan varje omgång och häll över i grytan.
3. Strö över salt och häll på 1 dl vatten, rödvinet och port­vinet. Koka upp och skumma. Tillsätt soja och grönpeppar. Låt grytan stå i nedre delen av ugnen 3–4 timmar tills köttet känns mört när du sticker i det. Tiden beror på vilken köttdetalj du har. Ytterlår behöver koka mycket längre än högrev. Rör om några gånger under tiden.
4. Doppa lökarna i kokande vatten och skala dem. Ansa champinjonerna och bryn dem i smör. Tillsätt lök och svamp när köttet är mört. Koka ytterligare 10–15 minuter. Kyl av. Det går mycket bra att frysa grytan.
5. Ta bort lite av fettet som stelnat på ytan. Koka upp grytan. Rör ut majsstärkelse i lite vatten och rör ner i den kokande grytan och låt den få ett uppkok tillsammans
med grädden. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med tillbehören.

Annons
Chokladmoussetårta med apelsin. Foto: Carin Pålsson
Chokladmoussetårta med apelsin. Foto: Carin Pålsson

Mauds chokladmoussetårta med apelsin

En av mina egna favorittårtor. Lätt och luftig mousse med smak av apelsin. Den ser ganska proffsig ut men är alls inte svår att göra. Tårtan är helt glutenfri.

1 tårta, 10–12 bitar
Tid: 45 minuter + 4 timmar att stelna i kyl

Botten
200 g mandelmassa
2 stora ägg
2 msk kakao
Chokladmousse
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
2 äggulor + 2 äggvitor
4 msk apelsinlikör, t ex Cointreau eller Triple Sec
¾ dl strösocker
Garnering
50 g mörk choklad, hackad
1 apelsin
½ dl strösocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Botten: Finfördela mandelmassan i matberedare eller riv den med rivjärn. Blanda den med ägg och kakao till en jämn smet. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Häll i smeten.
3. Grädda i nedre delen av ugnen 10–12 minuter tills den stannat. Låt kallna.
4. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Koka upp 1 dl av grädden. Ta upp gelatinbladen, krama ur dem och låt dem smälta i grädden. Hacka chokladen och låt den också smälta däri. Rör ner äggulorna och smaka av med likören.
5. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sedan sockret lite i taget under vispning till en maräng. Vispa resten av grädden. Vänd ner ⅓ av grädden i chokladkrämen och sedan resten av den vispade grädden och till sist marängen.
6.  Häll smeten över den kalla bottnen. Låt stå i kyl minst 4 timmar. Frys sedan om du önskar.
7. Garnering: Smält ⅔ av chokladen över vattenbad eller i mikro. Rör sedan ner resten. Bred ut tunt på ett bakplåtspapper. Låt stelna. Gör långa flisor med vass kniv. Finstrimla apelsinskalet med zestjärn. Pressa saften. Koka saft, skal och socker 5 minuter. Låt svalna och sila. Garnera inför serveringen.

Annons

Om ni gillar mina menyer så kan jag tipsa om min nya kokbok. Den finns inte i bokhandeln men du kan köpa den här.

Min nya kokbok : Mauds mat - lättlagade menyer.
Min nya kokbok : Mauds mat – lättlagade menyer.

Tips på andra menyer till farsdag.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar