Annons

Krämig fläskfilégryta med sherry och svamp

Bjud på en lättlagad gryta med marinerad fläskfilé, svamp och paprika. Såsen blir mycket smakrik av marinaden.
Fläskfilégryta med sherry och paprika. Foto: Christina Uhlin
Fläskfilégryta med sherry och paprika. Foto: Christina Uhlin

Det känns som att det börjar bli höst och jag är sugen på gryta. Med fläskfilé går det snabbt att göra en gryta. Fläskfilé ska inte koka för länge då blir den bara torr.  Här har jag först marinerat köttet i sherry och japansk soja och det blir supergott till fläskkött och till smakrika champinjoner och paprika som blir mild och god när den kokas.  Låt gärna köttet marineras några timmar eller längre innan du steker. Du kan göra hela grytan klar och bara värma den inför serveringen. Jag tycker att ris är godast att servera till den här grytan.

Annons

Önskar er alla en trevlig helg!

Fläskfilégryta med sherry

Sherry, fläskfilé, svamp och paprika är en supergod kombo i den här krämiga grytan.
4 portioner
Tid: 30 minuter + 3 timmar marinering
1 fläskfilé, ca 600 g
1 dl torr sherry
1 dl japansk soja
1 tsk nymald svartpeppar
smör till stekning
1–2 dl vatten
250 g färska champinjoner
1 liten purjolök
2 paprikor, gärna olika färger
2 dl crème fraiche
½ tsk salt
Tillbehör
ris
haricots verts eller sugar beans
Gör så här
1. Putsa och skiva fläskfilén i 11/2 cm tjocka skivor. Blanda sherry, soja och svartpeppar i en bunke. Lägg ner fläskfiléskivorna och rör om. Låt ma­rinera några timmar eller längre.
2. Ta upp fläskfiléskivorna ur marinaden, spara marinaden. Hetta upp en stekpanna och bryn skivorna snabbt på var sida. Peppra. Flytta över skivorna till en gryta. Skölj ur pannan med lite vatten mellan omgångarna du steker. Häll över vattnet i grytan.
3. Ansa champinjonerna och skiva eller kvarta dem. Stek dem i smör tills de börjar få färg. Flytta över till ­grytan.
4. Ansa och skiva purjolöken och fräs den mjuk i smör. Flytta över till grytan. Ansa och strimla paprikan och fräs den också tills den börjar mjukna. Flytta över till grytan. Skölj ur pannan med lite vatten och häll i grytan. Tillsätt crème fraiche och den sparade marinaden, låt sjuda 6–8 minuter, rör om någon gång under tiden. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Servera med ris och haricots verts.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar