Annons

Kyckling i senapssås med bacon och Västerbottensost

Lättlagat och festligt. Kycklingfilé tillagas i ugn i en krämig sås med senap, dragon och Västerbottensost och toppas sedan med bacon.
Kycklingfilé i en senapssås med dragon och västerbottensost och toppad med bacon. Foto: Chirstina Uhlin
Kycklingfilé i en senapssås med dragon och västerbottensost och toppad med bacon. Foto: Chirstina Uhlin

Det här är en ovanligt lättlagad kycklingrätt men som ändå blir väldigt festlig och god. En bra bjudrätt som jag bara serverar med kokt färskpotatis och lättkokta färska morötter och sockerärter. Kycklingfiléerna bryner jag först i stekpanna och flyttar sedan över till en ugnsform, vispar snabbt ihop såsen direkt i stekpannan och som jag sedan häller över kycklingen och strör på Västerbottensost. Såsen  gör jag lätt med vatten, crème fraiche, dijonsenap och färsk dragon. Det ska var fransk dragon och inte rysk dragon. Medan kycklingen står i ugnen hinner färskpotatisen koka och du hinner även steka bacon som sedan strös över rätten tillsammans med fint skuren gräslök.

Kyckling i senapssås med bacon och Västerbottensost

Först bryns kycklingen sedan vispas den krämiga såsen ihop direkt i stekpannan. Medan kycklingen står i ugnen kokar du potatis och grönsaker.

Annons

4 portioner
Tid: 35 minuter
4 kycklingfiléer, ca 600 g
smör till stekning
1 + ½ tsk salt
nymald peppar
1½ dl vatten
2 dl crème fraiche
3 msk dijonsenap
2 msk hackad färsk fransk dragon eller 1–2 tsk torkad
2 dl riven västerbottensost
1 paket bacontärningar, ca 140 g
1 dl fint skuren gräslök
Nykokta primörer
900 g färskpotatis
1 knippe späda morötter
150 g sockerärter eller sugar snaps
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Bryn kycklingfiléerna runt om i en klick smör i en stekpanna. Salta 1 tsk och peppra kycklingen under tiden. Flytta över kycklingen till en ugnsform. Stick i en termometer i den tjockaste delen av den största filén.
3. Koka upp 1½ dl vatten i stekpannan, vispa ner crème fraiche, senap och dragon. Koka upp såsen, smaka av med ca ½ tsk salt. Häll den varma såsen över kycklingen. Strö riven västerbottensost över kycklingen.
4. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen i kycklingen är 68°, det tar ca 20 minuter.
5. Tillbehör: Borsta och skrapa potatis och morötter. Ansa sockerärterna. Koka potatisen i lättsaltat vatten och låt morötterna koka med de sista 5 minuterna eller koka dem i en separat kastrull. Låt sockerärterna koka med ½ minut.
6. Stek baconet knaprigt i en torr stekpanna. Låt det sedan rinna av på en bit hushållspapper.
7. Strö bacon och gräslök över den färdigstekta kycklingen och servera med potatisen och grönsakerna.

Annons

Rosévin passar fint till kycklingen

Mulderbosch rosé 2020, Sydafrika
Nr 6077, 89 kr.
Ett rosévin i ganska distinkt stil med bärig, mycket frisk smak med inslag av örter och fräscha citrustoner.

Annons

Den vackra tallriken i fikonfärg kommer från Sthål.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar