Annons

Kycklingfärsbollar i krämig kokossås med röd curry

Känn doft och smak från Thailand. Bjud på kycklingfärsbollar i krämig currysås med röd curry. Så gott!
Thaibollar i krämig kokossås med röd curry.
Thailändska kycklingbollar i krämig kokossås med röd curry.

Många vänner och arbetskamrater har besökt Thailand under den långa helgen. Jag har också varit i Thailand, men det var länge sedan nu. Men matminnena därifrån är många och goda. Men alla kan inte resa, men alla kan laga god mat med thailändsk känsla. För numera finns de flesta ingredienserna i vanliga livsmedelsbutiker. Det här är en rätt med thailändska smaker som jag gillar väldigt mycket. Låt dig inte avskräckas av den långa ingredienslistan. Det är inte svårt att laga och blir fantastiskt gott. Servera med nudlar eller ris och krossade jordnötter, skivad salladslök, tunt skivad chili, färsk koriander och limeklyftor. Ät och njut och känn smakerna från Thailand.

Kycklingfärsbollar i krämig kokossås med röd curry

4 portioner

Annons

500 g kycklingfärs
1¼ tsk salt
1 msk finriven ingefära
½–1 msk finhackad röd chili
2 salladslökar, finhackade
1 liter vatten
3 msk konc ekologisk kycklingfond
Kokossås
1 burk kokosmjölk, 400 ml
1 citrongräs
1–2 msk röd thaicurry
2–3 dl av kycklingbuljongen
2 morötter
2 paprikor, gärna röd och grön
100 g champinjoner
150 g sockerärter
1 tsk salt
Tillbehör
200 g risnudlar eller 4 portioner jasminris
krossade jordnötter
färsk koriander
salladslök, tunt skivad
chili, tunt skivad
lime
Gör så här
1. Blanda kycklingfärs, salt, finriven ingefära, finhackad chili och salladslök.
2. Koka upp vatten och kycklingfond.
3. Forma 20–22 bollar med vattensköljda händer och lägg dem på en vattensköljd skärbräda.
4.Lägg ner dem i den kokande buljongen och koka upp igen och sjud 5–8 minuter. Ta upp bollarna med en hålslev. Sila men spara buljongen.
5. Häll kokosmjölken i en vid panna. Dela citrongräset i 4 bitar och krossa dem med knivskaftet. Lägg ner dem i kokosmjölken och vispa ner currypastan, 2 dl buljong och salt. Sjud utan lock på svag värme 5 minuter.
6. Skala morötterna och skär dem i strimlor. Lägg ner dem i kokosmjölken och låt sjuda 5 minuter. Strimla paprikan och skiva champinjonerna. Lägg ner även dem i kokosmjölken och fortsätt sjuda 5–10 minuter utan lock tills paprikan mjuknar. Lägg ner kycklingbollarna och sockerärterna och låt allt bli varmt, tillsätt mer buljong om det behövs mer vätska i såsen. Smaka av.
7. Servera med tillbehören. Väljer du risnudlar är det godast att blanda såsen med kycklingbollarna före serveringen.

Annons

 

 

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar