Annons

Läcker tomatpaj

Bjud på en läcker tomatpaj på buffébordet eller som ensamrätt med fräsch sallad. Tomaterna halvtorkas först och får extra god smak.
Läcker tomatpaj. Foto: Carin Pålsson
Läcker tomatpaj. Foto: Carin Pålsson

Trots att det har varit så kyligt så verkar tomaterna växa bra och det finns gott om fina och prisvärda tomater i butikerna. Det här är en riktigt god tomatpaj där jag först halvtorkar tomaterna, så de blir extra söta och goda, dessutom blöter de inte ner pajdegen.

Annons

Det tar lite tid men det är det värt.
Spröd pajdeg och utan ägg i fyllningen
Pajdegen är mycket fin, spröd och god, jag tar hälften rågmjöl och hälften vetemjöl, du kan också byta ut rågmjölet mot grahamsmjöl om du har det hemma. Pajen innehåller inga ägg och för den laktosintolerante är det bara att byta ut smöret mot laktosfritt. Servera pajen på buffébordet eller till en god lunch med en fräsch grönsallad till.

Tomatpaj utan ägg

 Tomaterna halvtorkas och blir oerhört goda och smakrika.
8 bitar
Tid: 30 minuter + 2 timmar i ugn
Pajdeg

1½ dl vetemjöl, 90 g
drygt 1½ dl rågmjöl, 90 g
2 krm salt
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning
1½ kg tomater
1 tsk salt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
250 g finriven lagrad ost, t ex prästost
3 msk maizena majsstärkelse
nymald svartpeppar
1 kruka basilika eller 2 msk torkad oregano
Tillbehör
blandad sallad med gurka och ev oliver
Gör så här
1. Sätt ugnen på 150°, använd varmluft om du har.
2. Ta bort stjälkfästet på tomaterna och skär 3–4 skivor av varje tomat. Lägg dem på plåt med bakplåts­papper. Strö över salt. Låt dem bli halvtorkade i ugnen, ca 1½ timme. Det kan ta något längre tid om du inte har varmluft. Öppna gärna ugns­luckan då och då och släpp ut fukt.
3. Gör under tiden pajdegen: Blanda mjöl och salt. Tillsätt smöret och arbeta till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och kör ihop till en deg. Kavla degen till en stor rundel eller tryck ut den direkt i en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Ställ formen i kyl eller frys.
4. Finhacka löken och pressa vit­löken. Fräs alltsammans riktigt mjukt i olivolja.
5. När tomaterna är färdiga, höj ugns­temperaturen till 225°. Klä kan­ten på pajdegen med aluminium­folie och grädda pajdegen 12–15 minuter i nedre delen av ugnen.
6. Blanda 200 g ost med majsstärkelse. Ta bort aluminiumfolien och fördela hälften av ostblandningen i pajbottnen. Lyft upp tomaterna, t ex med kökspincett, och fördela hälften ovan­på på osten. Vrid över rejält med svartpeppar. Fördela sedan hälften av den frästa löken ovanpå samt hälften av basilikabladen. Fördela resten av osten, tomaterna och löken ovanpå och vrid över svartpeppar.
7. Grädda ca 30 minuter. Ta ut pajen och ta loss kanten. Strö över strimlade basilikablad och servera med sallad och gärna oliver. Pajen kan även serveras kall.

ANNONS

NY KOKBOK! Mauds Lättlagade bufféer

Maud Onnermark är känd både som TV-kock, kokboksförfattare och chefredaktör på tidningen Matmagasinet. I hennes senaste bok, Lättlagade bufféer för årets alla festtillfällen får du goda recept som är enkla att följa, snabba att laga och garanterat goda!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar