Annons

Lättbakade havrekakor

En otroligt lättbakad havrekaka som du bara rör ihop. Det blir spröda och goda med en fin smak av havre och kanel. Ja, enklare kan det inte bli.
Riktigt lättbakade havrekakor med smak av kanel blir extra fina med lite ringlad smält choklad. Foto: Ulrika Pousette
Riktigt lättbakade havrekakor med smak av kanel blir extra fina med lite ringlad smält choklad. Foto: Ulrika Pousette

Är du sugen på något gott eller har du redan börjat tänka på julbaket? De här havrekakorna är så otroligt lättgjorda och blir så spröda och goda. Ja, mer lättbakat kan det inte vara. Kakor brukar också vara populära att ge bort. Snart stundar glöggmingel och bjudningar och då kanske det kan passa att ta med en burk med kakor. Jag har smaksatt med kanel och ripplat med choklad den här gången men det behöver du inte göra, de blir mycket goda även utan kanel och choklad. Men lite extra festligt ser det ju med chokladen. Du behöver inte använda spritspåse till chokladripplet utan du kan rippla med en liten sked.

Havrekakor med kanel

En svensk variant av havrekaka, som är otroligt lättbakad. Kanel och chokladripplet  kan du utesluta.

Annons
Annons

Cirka 30 kakor

3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 tsk bikarbonat
1–2 tsk kanel
150 g rumsvarmt smör
Garnering:
ca 75 g mörk choklad, hackad

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och rör samman till en deg.
3. Forma till små kulor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och platta till dem något.
4. Grädda dem mitt i ugnen 15-20 minuter.
5. Smält 2/3 av chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Låt sedan den sparade 1/3 chokladen smälta däri. Häll chokladen i spritspåse och spritsa över de kalla kakorna. Det går också bra att ringla över chokladen med en liten sked.

Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar