Annons

Lättbakade och goda havrekakor

Riktigt lättbakade havrekakor kanske kan vara något att pigga upp sig med i dessa tider, när många sitter i hemmakarantän.
Lättbakade knapriga havrekakor. Foto: Ulrika Pousette
Lättbakade knapriga havrekakor. Foto: Ulrika Pousette

Många hör av sig och undrar hur jag mår, eftersom att jag har varit i Italien. Jag kom hem den 7 mars och kan meddela att jag har inga som helst symptom, utan mår prima. Jätteskönt, men det är trist att sitta hemma och jobba, men det går förvånansvärt bra. Numera är ju det mesta digitalt.  Det är alls inte synd om mig. Jag vet att jag är inte ensam om att sitta hemma och jobba, utan vi är många och allt för att bromsa kurvan med Coronasmitta. Men det blir lite tråkigt bara. Försöker pigga upp mig med promenader i friska luften på lunchen och på kvällen.

Sugen på att baka?

Att baka något kan ju alltid pigga upp. Här ska du få ett riktigt lättbakat recept, där du säkert har ingredienserna hemma, så att du inte behöver ge dig ut och handla. Om du inte har bikarbonat kan du ta bakpulver, men färgen och konsistensen blir något  bättre med bikarbonat. Här har jag ripplat choklad för att det ska bli extra festligt men det kan du hoppa över. Kanelen kan också uteslutas. Jag lovar de blir goda ändå.

Lättbakade havrekakor

En otroligt lättbakad kaka med få ingredienser. Om du inte har bikarbonat hemma kan du ta bakpulver i stället. Kanel och ripplad choklad går att utesluta. Gillar du kardemumma så är det också  gott i stället för kanel om du vill smaksätta.

Annons
Annons

Cirka 30 kakor

3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 tsk bikarbonat
ev 1–2 tsk kanel
150 g rumsvarmt smör
Ev garnering
ca 75 g mörk choklad, hackad

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och blanda samman till en deg.
3. Forma till små kulor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och platta till dem något. Tänk på tt de flyter ut så att du inte lägger dem för tätt på plåten.
4. Grädda dem mitt i ugnen 15–20 minuter.
5. Smält 2/3 av chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Låt sedan den sparade 1/3 chokladen smälta däri. Häll chokladen i spritspåse och spritsa över de kalla kakorna. Det går också bra att ringla över chokladen med en liten sked.

Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar