Annons

Lättbakat fulkornsbröd

Lättbakat fullkornsbröd. Foto: Ulrika Pousette
Lättbakat fullkornsbröd. Foto: Ulrika Pousette

Påsken närmar sig även om den i år infaller väldigt sent. Men det kommer bli mycket påskmat framöver på bloggen. Jag älskar påskmat som sillar, lax, lamm, kyckling och vårprimörer. I går gjorde jag ju en lättlagad påskmiddag i Go’kväll, den blev så fantastiskt uppskattad så jag hoppas ni också testar den. För övrigt passar den inte bara till påsk. Ni som missade programmet kan se det här.  Men nu ska ni också få recept på ett gott fullkornsbröd som är så lätt att baka, ni behöver bara röra ihop det. Det är inget bikarbonatbröd utan jag gör det med vanlig jäst. Jag är själv inte så förtjust i bikarbonatbröd. Det går naturligtvis utmärkt att frysa bröden.

Annons

Ha en bra torsdag! Här i Stockholm skiner solen och det hoppas jag den gör på fler ställen.

Annons

 

Lättbakat fullkornsbröd

2 limpor

OBS! Brödet sätts in i kall ugn. Gräddningstiden kan variera beroende på hur snabbt din ugn värms upp, men ett säkert sätt att veta om brödet är klart är att ta tempen på det, inner­temperaturen ska vara 98–100°.
1 liter naturell yoghurt
1 paket jäst, 50 g
1 dl mörk sirap
2 dl linfrön
1+1 dl solrosfrön
1+1 dl pumpafrön
1 msk salt
10 dl fullkornsmjöl av dinkel, 600 g
4 dl fint rågmjöl, 220 g
smör  till formarna
Gör så här
1. Ljumma yoghurten tills den är finger­ varm, 37°. Finfördela jästen i en bunke och häll över yoghurten. Rör tills den löst sig.
2. Tillsätt sirap, linfrön, hälfen av solros­ och pumpafröna, saltet och mjölet. Rör samman så att allt blandas. Degen ska vara ganska lös. Jäs under plastfolie ca 1 timme.
3. Smörj två 1 1⁄2­-liters formar väl. Häll hälfen av de sparade solros­ och pumpafröna i botten på formarna.
4 Fördela degen i formarna. Strö över res­ten av de sparade fröna och platta till så att de fastnar i degen.
5. Ställ formarna på galler längst ner i ug­nen. Sätt samtidigt ugnen på 200°.
6. Grädda 1 timme längst ner i ugnen. Täck sedan med aluminiumfolie och sänk ugnstemperaturen till 175°. Grädda ytter­ligare ca 20 minuter eller tills innertempe­raturen på brödet är 98–100°. Ta ut och stjälp upp bröden. Låt kallna under duk.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar