[caption id="attachment_7636" align="alignnone" width="1024"] Knäckesticks med kummin. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Det här är mycket lättbakat knäcke speciellt om du har matberedare, då går det på ett kick att göra degen. Du kan lätt göra degen för hand också. Antingen gräddar du dem till stora kakor och bryter i bitar eller sporrar till knäckesticks eller kvadratiska bitar. Kummin är gott om du till exempel ska servera dem till ostbrickan, men du kan mycket väl utesluta kummin. Anis och fänkål är också goda kryddor så här i juletid. Det räcker med ca 1/2 tsk av varje och gärna finstötta. Knäcke med frön Brödet är lättbakat och du kan antingen baka ut till stora kakor eller sporra till bitar. Det är lätt att göra degen i matberedare, men du kan också arbeta ihop degen för hand. Kummin kan uteslutas, det blir supergott ändå. 5–6 stora tunna bröd eller ca 25 bitar 3 dl rågmjöl, 165 g 2 dl vetemjöl, 120 g ½ tsk hjorthornssalt 1½ tsk salt 3 msk sesamfrön 3 msk linfrön 3 msk solrosfrön ev 2 tsk kummin 2 dl kallt vatten, 200 g 1 msk brödsirap eller annan sirap Gör så här 1. Sätt ugnen på 250°. Sätt gärna in plåtarna så att de blir varma. 2. Blanda mjöl, hjorthornssalt, salt, sesam-, lin- och solrosfrön samt ev hel kummin. Häll i vattnet och sirapen. Kör eller arbeta samman till en fast deg. 3. Kavla ut degen på mjölat bord till tunna kakor. Kavla med kruskavel eller nagga kakorna tätt med brödnagg eller gaffel. Grädda de hela kakorna eller sporra till rektanglar eller kvadrater till fina bitar. 4. Grädda cirka 5 minuter mitt i ugnen tills de fått fin färg. Förvara dem torrt i burk med lock.