Annons

Lättgjord hallon- och blåbärstarte med smördeg

Bekvämimpa med en hallon- och blåbärstarte med smördeg, mandel- och citronfyllning och läckert bärtäcke.
Hallon- och blåbärstarte med smördeg. Foto: Ulrika Pousette
Hallon- och blåbärstarte med smördeg. Foto: Ulrika Pousette

Sist ut i fruntimmersveckan är Kristina och Kerstin och jag tillägnar dem alla en läcker tarte med frasig smördeg och mandelfyllning med citron. Med den här tårtan kan du bekvämimpa. Den är oerhört lätt­gjord men ser proffsig ut.

Annons

Variera med de bär som du får tag på. Jag gillar Picards smördeg, den är gjord på äkta smör och blir väldigt frasig och fin. Givetvis går det bra med andra sorter, men se gärna till att de innehåller smör. Smör ska smördeg innehålla.

Annons

Hallon- och blåbärstarte med smördeg

8–10 bitar
Tid: 15 minuter
+ tid i ugnen och att svalna
1 rulle smördeg, 250 g
1 ägg till pensling
Fyllning
250 g mandelmassa, grovriven
2 ägg
finrivet skal av 1 ekologisk citron
500 g hallon och blåbär
1 burk röd vinbärsgelé, 225 g
tillbehör
3–4 dl vispgrädde
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Rulla ut smördegen och låt den tina om den är fryst. Ta ut en rundel så stor du kan av degen om den inte redan är rundskuren. Lägg rundeln på plåt med bakplåtspapper. Rulla resten av degen till en smal korv som räcker att sätta runt ytterkanten. Pensla yttersta delen av rundeln med ägg och tryck fast den tunna degkorven som en kant ytterst på rundeln eller vik till en kant av den runda smördegen. Pensla även kanten.
3. Blanda mandelmassan med äggen och citronskalet till en jämn smet. Fördela smeten innanför kanten. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter, tills fyllningen stannat. Låt kallna. Hit kan förberedas i god tid.
4. Fördela bären över fyllningen. Smält gelén försiktigt i en liten kastrull. Låt svalna något och pensla sedan bären med gelén. Låt stelna.
5. Servera tarten med vispad grädde.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

2 kommentarer till “Lättgjord hallon- och blåbärstarte med smördeg”

  1. Madda Jonsson skriver: 24 juli, 2019

    Hej! Vill prenumerera för att beställa lättlagade buffeer, hur gör man?


    1. Maud Onnermark skriver: 25 juli, 2019

      Hej, roligt du kan gå in på prenumerera.se och prenumerera.Du kan också ringa vår kundservice så kan de hjälpa dig både med prenumeration och beställning av boken. Tel till kundservice är 042-444 30 37.
      Ha en fortsatt trevlig sommar.
      Hälsningar Maud


Annons
Laddar