Annons

Snabblagad middag i woken

Letar du efter något lättlagat till middag? Här får du recept på en wok med egen marinad som passar till mesta. Utmärkt om du vill göra en skafferirens och göra av med lite rester av rotsaker och grönsaker.
Att woka är perfekt för det går snabbt, innehåller mycket grönsaker och konsistens och smak bibehålls på bästa sätt när du wokar. Foto Ulrika Pousette

Lite deppigt var det i går, men desto gladare är jag i dag. I går hade jag fruktansvärt ont i ryggen men kiropraktorn gjorde underverk, så idag känns det mycket bättre.

Skafferirens och snabblagad wok

Jag har ju berättat att jag håller på att flytta från Helsingborg till Malmö. Det blir inte mycket till matlagning när all tid går åt till att sortera, slänga och packa. Det får bli  snabblagade rätter och lite av skafferirens av vad som finns hemma. Då kom jag på att det var länge sedan jag wokade, så i kväll får det nog bli en wok inspirerad av det asiatiska köken. Det går så himla snabbt och med genvägen med frysta wokgrönsaker är det klart på en kvart. Den här marinaden passar lika bra till fläsk- som till nötkött eller så kan du skippa köttet och i stället lägga i sojabönor eller andra bönor mot slutet. Har du tid strimlar du förstås egna grönsaker och det fungerar med de allra flesta rotsaker och grönsaker. Wok är också bra när man vill göra av med lite rester som man har hemma.

Snabblagad wok  – recept

4 portioner

600 g färsk skinka eller lövbiff
1 påse wokgrönsaker, 600 g eller finstrimlade färska rotsaker eller grönsaker
1 msk rapsolja
Marinad
1 tsk svartpeppar
1/2 dl kinesisk eller japansk soja
2 msk strösocker
1 msk sesamolja
1 msk finriven ingefära
1 finstrimlad chili

Annons

Gör så här

1.Blanda ingredienserna till marinaden.

Annons

2. Strimla köttet och blanda det med marinaden. Låt det gärna ligga en stund.

3. Hetta upp en wok eller stor stekpanna med rapsolja. Woka köttet och tillsätt sedan grönsakerna och woka tills de blir varma men har krispigheten kvar. Servera med kokt ris.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar