Annons

Lättlagat helgmys med kyckling och jordgubbsdessert

kycklingsallad med citronkräm. Foto: Christina Uhlin
Kycklingsallad med en läcker citronkräm. Du kan antingen grilla eller steka kycklingen i ugn. Foto: Christina Uhlin

Helgmys med kycklingsallad och läcker mandelkaka med apelsin och jordgubbar

En lättlagad helgmeny med god matig sallad med kyckling och rosévin kan bli perfekt att njuta av i helgen. Jag har gjort en god smakrik sallad med bland annat bulgur och söt melon och sedan toppar jg den med en läcker citronkräm. Du kan antingen grilla kycklingen eller steka den i ugnen. Jag använder kycklinglårfiléer som alltid blir så saftiga och goda, det är svårt att misslyckas med dem. De får först marineras i en god marinad minst 30 minuter. Kycklingen kan vara nystekt men det funkar lika bra om den har kallnat. Längst ner hittar du tips på ett rosévin som passar till och även ett sött vin som passar till desserten. Jag har gjort en mjuk mandlekaka med smak av apelsin som jag sedan toppar med jordgubbar som jag marinerat med citruslikör och lite apelsinzest. Du kan hoppa över likören, men servera gärna med en klick grädde.

Annons

Lättbakat till jordgubbarna

Till dessert serverar jag en lättbakad mandelkaka som jag toppar med likörgrädde och jordgubbar.

Annons

Kycklingsallad med melon och citronkräm

Kycklinglårfiléer blir så saftiga och goda och får fin smak av marinad med citron, vitlök och japansk soja. Du kan antingen steka dem i ugn eller grilla dem.
6 portioner
Tid: 30 minuter + 30 minuter marinering
900 g kycklinglårfilé
½ tsk salt
Marinad
1 dl japansk soja
1 msk olivolja
finrivet skal av 1 ekologisk citron
2 msk pressad citron
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk nymald svartpeppar
Bulgursallad
4½ dl hel bulgur
2 msk olivolja
150 g sugar snaps
1 kruka basilika
1 röd paprika
1 galia- eller cantaloupemelon
1 påse späda salladsblad, 65 g
Citronkräm
1 ask philadelphiaost, 200 g l
2 dl turkisk yoghurt, 200 g l
2 krm salt
finrivet skal av ½ citron
Gör så här
1. Dela lårfiléerna i mindre bitar. Ska du grilla är det bättre att bara halvera dem och skära dem i mindre bitar efteråt. Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg ner kycklingbitarna och låt stå minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225°.
2. Koka bulguren i lättsaltat vatten enligt förpackningens instruktioner. Låt ånga av och tillsätt olivoljan. Låt svalna.
3. Koka upp vatten och ansa sugar snaps. Förväll dem en halv minut. Häll av vattnet och spola dem i kallt vatten.
4. Finhacka basilikan. Ansa paprika och melon och skär dem i bitar. Blanda ner allt i den avsvalnade bulguren.
5. Citronkräm: Blanda ingredienserna till citronkrämen.
6. Lägg kycklingbitarna med marinaden i en ugnslångpanna med bakplåtspapper. Salta. Stek dem ca 15 minuter mitt i ugnen tills de är genomstekta. Du kan också grilla kycklingbitarna över het glöd ca 5 minuter på var sida. Låt svalna. Om du ugnsstekt kan du gärna blanda ner stekskyn med marinaden i salladen.
7. Varva bulgursallad, salladsblad och kyckling. Smaka av om det behövs salt. Servera med citronkrämen.

Mandelkaka med apelsin och jordgubbar. En mycket lättgjord kaka som toppas med grädde och jordgubbar och blir till en lyxig bakelse. Foto: Christina Uhlin
Mandelkaka med apelsin och jordgubbar. En mycket lättgjord kaka som toppas med grädde och jordgubbar och blir till en lyxig bakelse. Foto: Christina Uhlin

Mandelkaka med apelsin och jordgubbar

Fantastiskt saftig botten med smak av apelsin blir en supergod kombo till jordgubbarna och grädden. Extra gott och festligt blir det om du smaksätter grädden med Cointreau, men det är alls inte nödvändigt.
6–8 bitar
Tid: 45 minuter
300 g mandelmassa
75 g rumsvarmt smör
3 ägg
finrivet skal av 1 ekologisk apelsin
Fyllning
1 liter jordgubbar
3 dl vispgrädde l
ev 3 msk Cointreau eller annan citruslikör
Garnering
apelsinzest av 1 ekologisk apelsin
florsocker
Gör så här
1.  Sätt ugnen på 200°.
2. Riv mandelmassan grovt och vispa den med smöret. Tillsätt äggen ett i taget och rör ner det finrivna apelsinskalet.
3. Klä en liten form med bakplåtspapper, ca 18×25 cm, eller vik en låda av bakplåtspapper i den storleken.
4. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter tills den stannat.
5. Låt den svalna och ställ den sedan i kylen. Skär upp i bitar.
6. Ansa jordgubbarna och skiva dem.
7. Vispa grädden och smaksätt eventuellt med citruslikör. Lägg på en klick vispgrädde på apelsinkakan. Toppa med jordgubbarna. Garnera med apelsinzest. Sikta över florsocker.

Annons

Dryckestips till menyn

Mulderbosch, Sydafrika Nr 6077, 89 kr. Ett rosévin med mycket frisk smak med inslag av röda bär passar bra till kycklingsalladen.

Mulderbosch ett friskt rosévin från Sydafrika, passar bra till kycklingsalladen.
Mulderbosch ett friskt rosévin från Sydafrika, passar bra till kycklingsalladen.

Vill du ha ett vin till desserten är Nivole, nr 7787, 85 kr/37,5 cl, från Italien ett gott alternativ. Det har en blommig söt smak med inslag av mandarin och honung och alkoholhalten är bara 5%.

Annons
Ett sött vin passar bra till desserten och alkholhalten är bara 5%.
Ett sött vin passar bra till desserten och alkholhalten är bara 5%.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar