Annons

Lax med fetaosttäcke -populärast på SVT

Läcker lax med fetaosttäcke och rotfrukter i ugnen är en rätt som sköter sig själv i ugnen. Receptet blev ett av de tio populäraste recepten på SVT förra året.
Lax med basilika- och fetaosttäcke
Lax med basilika- och fetaosttäcke.

Lättlagat i ugnen

Har du testat lax och fetaost i ugnen? Det är jättegott tycker jag. Det här receptet blev ett av de tio populäraste recepten på SVT förra året. SVT gör alltid listor vad som är de mest klickade recepten och då blev det här ett av dem. Det är ett mycket lättlagat recept. Allt sköter sig själv i ugnen och du får tid för annat.

Rotfrukterna extra fina nu

Till laxen serverar jag rödbetor, morötter och fänkål som jag ugnssteker och när de är nästan färdigstekta så gör jag plats för laxbitarna, som får steka med 10–15 minuter. Så enkelt och gott. Just nu är ju rotfrukterna extra fin och kombinationen av lax, fetaost med de söta rotfrukterna och smakrika fänkålen blir så gott. Basilikan matchar också smakerna fint.  Längre ner i inlägget hittar du ett annat recept på lax med fetaosttäcke och ett helt annat tillbehör, som också är gott och passar bra till. I det täcket har jag yoghurt istället för crème fraiche och det blir lite syrligare och förstås magrare.

Annons

 

Lax med basilika- och fetaosttäcke

4 portioner

Ugnstekta grönsaker
600 g fast potatis, t ex Amandine
2-3 rödbetor
2 morötter
1 fänkål
olivolja
salt
Lax
4 bitar laxfilé, ca 600 g
1 tsk salt och lite nymald peppar
½ kruka basilika
300 g fetaost
1½ dl crème fraiche
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skölj och borsta potatis och grönsaker väl, skala om det behövs.
3. Skär alltsammans i klyftor eller bitar. Se till att skölja fänkålen efter att du delat den.
4. Fördela potatis och grönsaker på ett bakplåtspapper i en ugnslångpanna och salta. Ringla över olivolja. Stek i mitten av ugnen ca 25 minuter tills allt är nästan färdigstekt.
5. Skär eventuellt bort skinnet på laxen och salta och peppra den runt om.
6. Finhacka basilikabladen och mosa fetaosten med en gaffel tillsammans med basilikabladen och crème fraiche.
7. Fördela fetaoströran på laxbitarna.
8. Gör plats för laxen på plåten bland den nästan färdigstekta potatisen och grönsakerna. Fortsätt steka i ugnen tills osten börjar ta lite färg och laxen är färdigstekt, ca 10-15 minuter.

Här hittar du en liknande lax med fetaosttäcke och annat tillbehör.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar