[caption id="attachment_8698" align="alignnone" width="1024"] Laxcheesecake med löjrom. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Lyxig löjrom toppar den smakrika laxcheesecaken Laxcheesecake har jag serverat vid många tillfällen och den brukar alltid bli så uppskattad. Den var faktiskt med redan 2006 i min första kokbok. Det är en rätt som passar vid många tillfällen. Du kan servera den som förrätt, på buffé, till picknick eller som en lunchrätt med en sallad. Den kanske kan passa till att fira nationaldagen till ett glas bubbel eller till middsommarbuffén tillsammans med sillar. Den är smakrik med kallrökt lax och pepparrot i fyllningen, bottnen består av kavring och smör. Laxcheesecaken kan förberedas ett par dagar i förväg men inte frysas. Laxcheesecake med löjrom En läcker liten laxcheesecake toppad med löjrom är perfekt som bufférätt eller förrätt. 20 bitar Tid: 40 minuter + 3 timmar att stelna 200 g kavring 75 g smör Fyllning 4 gelatinblad 300 g kallrökt lax 250 g naturell kesella 10% 3 dl crème fraiche 1 knippe gräslök, fint skuren 2 msk finriven pepparrot 1–2 krm salt nymald vitpeppar Garnering 100 g löjrom eller annan rom gräslök Gör så här 1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Kör kavringen till smulor i matberedare eller i omgångar med mixerstav. Smält smöret och blanda det med smulorna. 2. Klä en form ca 18x27 cm med bakplåtspapper. Tryck ut smulorna i ett jämnt lager i botten på formen. 3. Tärna laxen fint. Blanda kesella, crème fraiche och gräslök. Smaksätt med pepparrot, salt och lite peppar. 4. Ta upp gelatinbladen och smält dem i mikrovågsugn eller i en liten kastrull på svag värme. Rör ner några matskedar av kesellablandningen och rör om väl. Blanda sedan det med resten av kesellablandningen och laxen. Häll fyllningen i formen och plana till ytan. Ställ i kyl för att stelna några timmar. Skär i bitar när den stelnat. Hit kan förberedas dagen före. 5. Garnera med en klick rom och strån av klippt gräslök.