Annons

Laxpudding – gott och lättlagat i en form

Bjud på laxpudding – en rätt som passar både till vardag och fest. Perfekt att göra om du har rester av gravad, rimmad eller kallrökt lax.
Laxpudding lättlagat i en form.
Laxpudding lättlagat i en form.

God fortsättning på det nya året!

Hoppas ni alla har haft det bra under helgerna. Jag har haft det toppen med härlig skidåkning i Italien och på hemmaplan umgåtts med släkt och vänner. Jag har ätit mycket och väldigt gott. Men i går blev det restfest för att ta vara på vad som fanns i kyl och frys. Man kan säga att jag gjorde tabberas i kylen.

Restfest med laxpudding

Det blev laxpudding av resterna av den gravade laxen som låg i frysen. Om du har rimmad eller rökt lax så går det lika bra. Det är även gott att blanda gravad och rökt lax. I kylen hade jag ockå gräddfil och en skvätt grädde och använde den i stället för mjölk som jag annars brukar använda. Det blev väldigt gott. Laxpudding är både enkelt att göra och så gott, tycker jag. Perfekt mat att äta nästa dag om det blir rester.

Annons
Annons
Laxpudding med restsallad.
Laxpudding med restsallad.

Laxpudding

Lättlagat i en form. Du kan använda rimmad, gravad eller kallrökt lax.

6 portioner
2–3 msk smör
1,2 kg potatis
2 gula lökar
ev en bit purjolök eller några salladslökar
300–500 g gravad, rimmad eller kallrökt lax
1 knippe dill
1/2 tsk nymald vitpeppar
4 stora ägg
4 dl mjölk ev kan en del av mjölken bytas ut mot gräddfil, crème fraiche eller grädde
Garnering och tillbehör
ev något kryddgrönt, klippt dill eller kryddkrasse
ev 100 g smält smör

Annons

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Smörj en 2-liters ugnsform.
2. Skala och skiva potatis och lök ganska tunt. Strimla ev purjolök eller salladslök. Hacka dillen. Skär laxfilén i 1 cm tjocka skivor.
3. Lägg ett lager potatis och lök i botten av formen. Strö över hälften av dillen och all purjolök eller salladslök.
4. Lägg på laxskivorna i ett tätt lager. Peppra.
5. Lägg resten av löken och potatisen ovanpå.
6. Vispa ihop äggstanningen med dill och resten av pepparen. Häll äggstanningen över potatisen i formen. Lägg några små smörklickar på toppen.
7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Prova med sticka att potatisen är färdig och äggstanningen har stannat ända in i mitten.
7. Smält smöret i en liten kastrull och servera det varmt till puddingen.

 

Restsallad

Blandad sallad av vad som fanns i kyl och frys
Blandad sallad av vad som fanns i kyl och frys.

I salladsskålen blev det också kyl- och frysrens. Jag blandade rårivna morötter med lättkokta haricôts verts, tärnat äpple, några romansalladsblad och lite russin. Fuktade salladen med en dressing med lite vinäger och lite god olivolja smaksatt med salt och nymald svartpeppar.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar