Annons
Annons

Linsgryta med tomat och kokos – kryddig och god

Härlig kryddig indisk linsgryta med tomat och kokosmjölk.
Indisk linsgryta, foto: Line Falck
Indisk linsgryta, foto: Line Falck

God fortsättning! Hoppas ni har det bra och har ätit gott under helgerna. Nu är all julmat uppäten i kyl och frys hemma hos mig och jag längtar efter andra smaker. I dag får det bli den här favoritgrytan med linser. Jag älskar verkligen linser av alla de slag. Röda linser går desstuom så fort att laga. Jag älskar också färsk koriander och det är något jag inte ätit på länge. Det verkar vara en del som inte gillar färsk koriander, men den kan bytas ut den mot persilja. Det här blir en stor sats gryta som räcker till många. Blir det över kan du ta med den i lunchlåda eller frysa in. Jag sitter ju hemma och arbetar och det är alltid välkommet när det finns något lätt att fixa som lunch. Grytan är god att servera till ris eller så serverar du bara bröd till. Grytan kan passa alla, för den är både mjölk- och glutenfri och helt vegansk.

Har du testat havreris?

Havreris är supergott och bra alternativ till ris. Det odlas i Sverige på Västgötaslätten och kokar på bara 13 minuter. Det har fint tugg och mild god smak. Numera finns det även röda linser som är svenskodlade. Ica säljer både havreris och röda linser  under sitt eget varumärke, svenskt växtbaserat. Nyttigt, gott och klimatsmart. Det gillar jag och dessa kommer bli nya favoriter hemma hos mig.

Annons

Linsgryta med tomat och kokosmjölk

I grytan har jag både curry och garam masala indisk kryddblandningar, men du kan bara ta den ena av dem om det är vad du har hemma.
6 portioner
350 g röda linser, ca 4 dl
1 stor gul lök eller purjolök
2 stora morötter
1 msk olja
2 tsk curry
2 tsk garam masala
1 bit färsk ingefära, ca 50 g
1 burk finkrossade tomater, 400 g
1 burk kokosmjölk, 400 ml
ca 4 dl vatten
1 1/2 tsk salt
1 kruka koriander eller persilja
Tillbehör
ev hackad tomat och strimlad squash
ris
Gör så här
1. Skölj linserna i kallt vatten. Ansa och hacka den gula löken eller ansa och skiva purjolöken. Skala och tärna morötterna. Fräs lök och morötter i oljan.
2. Tillsätt curry och garam masala mot slutet och låt fräsa med en kort stund. Skala ingefäran och finriv den och blanda ner i grönsakerna tillsammans med linser, tomater, kokosmjölk och vatten. Koka upp och låt sjuda 10–15 minuter. Rör om då och då. Späd med mer vatten om det är för tjockt. Smaka av med salt. Hacka koriandern även stjälkarna och blanda ner det mesta.

Spara några blad till garnering. Tärna tomater och strimla squash till garnering. Servera med ris.

Annons
Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar