Annons

Ljuvlig god äppelpaj med knäckigt toscatäcke

Njut av de goda sötsyrliga svenska äpplena i en läcker äppelpaj med spröd mördegsbotten, mjuk mandelfyllning och knäckigt toscatäcke.
Ljuvlig äppelpaj med mandelfyllning och knaprigt toscatäcke. Foto: Ulrika Pousette
Ljuvligt god äppelpaj med mandelfyllning och knäckigt toscatäcke. Foto: Ulrika Pousette

Du har väl inte tröttnat på äppelkakor och äppelpajer. Det har inte jag i alla fall. Här får du recpet på min äppelpaj med mandel som är så gott ihop med äpplena. Jag smaksätter fyllningen med lite citron och som pricken över i ett knäckigt toscatäcke. Ljuvligt gott! Servera med en klick lättvispad grädde.

Annons

Trevlig helg!

Annons

Äppelpaj med mandelfyllning och tosca

Ljuvligt god äppelpaj med en mjuk mandelfyllning toppad med ett knäckigt toscatäcke. Antingen maler du mandeln själv i en mandelkvarn eller köper färdigt mandelmjöl. Det går även bra att köra mandeln med sockret i matberedare tills mandeln blir finfördelad. Mandeln behöver inte skållas.
10–12 bitar
Tid: 1 timme
2 syrliga äpplen
Botten  
3 dl vetemjöl, 180 g
½ dl strösocker
125 g smör
1 äggula
Fyllning      
75 g rumsvarmt smör
100 g mandel eller mandelmjöl
1 dl strösocker
1 stort ägg
fnrivet skal av 1 citron
Toscatäcke   
50 g smör
1 msk vetemjöl
½ dl strösocker
2 msk glykossirap
50 g mandelspån
Tillbehör  
ev lättvispad grädde eller vaniljglass
Gör så här

  1. Botten: Blanda mjöl, socker och smör till en smulig massa i matbere­dare eller med fingrarna. Tillsätt ägggulan och arbeta ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en form, cirka 26 cm i diameter, med löstagbar kant. Låt den stå i kyl minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200°.
  3. Nagga pajskalet och grädda långt ner i ugnen cirka 12 minuter.
  4. Fyllning: Blanda smör, mandel­mjöl, socker, ägg och citronskal. Ski­va äpplena mycket tunt. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet. Lägg på äppelskivorna. Grädda cirka 25 minuter mitt i ugnen tills fyllning­ en stannat.
  5. Toscatäcke: Smält smöret och till­sätt mjöl, socker, glykossirap och mandelspån. Låt sjuda upp under omrörning. Häll ut smeten över ka­kan och fortsätt grädda ytterligare 8–10 minuter tills toscatäcket fått fin ljusbrun knäckfärg.
  6. Låt svalna och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar