Annons

Ljuvlig god äppelpaj med knäckigt toscatäcke

Njut av de goda sötsyrliga svenska äpplena i en läcker äppelpaj med spröd mördegsbotten, mjuk mandelfyllning och knäckigt toscatäcke.
Ljuvlig äppelpaj med mandelfyllning och knaprigt toscatäcke. Foto: Ulrika Pousette
Ljuvligt god äppelpaj med mandelfyllning och knäckigt toscatäcke. Foto: Ulrika Pousette

Du har väl inte tröttnat på äppelkakor och äppelpajer. Det har inte jag i alla fall. Här får du recpet på min äppelpaj med mandel som är så gott ihop med äpplena. Jag smaksätter fyllningen med lite citron och som pricken över i ett knäckigt toscatäcke. Ljuvligt gott! Servera med en klick lättvispad grädde.

Annons

Trevlig helg!

Äppelpaj med mandelfyllning och tosca

Ljuvligt god äppelpaj med en mjuk mandelfyllning toppad med ett knäckigt toscatäcke. Antingen maler du mandeln själv i en mandelkvarn eller köper färdigt mandelmjöl. Det går även bra att köra mandeln med sockret i matberedare tills mandeln blir finfördelad. Mandeln behöver inte skållas.
10–12 bitar
Tid: 1 timme
2 syrliga äpplen
Botten  
3 dl vetemjöl, 180 g
½ dl strösocker
125 g smör
1 äggula
Fyllning      
75 g rumsvarmt smör
100 g mandel eller mandelmjöl
1 dl strösocker
1 stort ägg
fnrivet skal av 1 citron
Toscatäcke   
50 g smör
1 msk vetemjöl
½ dl strösocker
2 msk glykossirap
50 g mandelspån
Tillbehör  
ev lättvispad grädde eller vaniljglass
Gör så här

  1. Botten: Blanda mjöl, socker och smör till en smulig massa i matbere­dare eller med fingrarna. Tillsätt ägggulan och arbeta ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en form, cirka 26 cm i diameter, med löstagbar kant. Låt den stå i kyl minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200°.
  3. Nagga pajskalet och grädda långt ner i ugnen cirka 12 minuter.
  4. Fyllning: Blanda smör, mandel­mjöl, socker, ägg och citronskal. Ski­va äpplena mycket tunt. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet. Lägg på äppelskivorna. Grädda cirka 25 minuter mitt i ugnen tills fyllning­ en stannat.
  5. Toscatäcke: Smält smöret och till­sätt mjöl, socker, glykossirap och mandelspån. Låt sjuda upp under omrörning. Häll ut smeten över ka­kan och fortsätt grädda ytterligare 8–10 minuter tills toscatäcket fått fin ljusbrun knäckfärg.
  6. Låt svalna och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

 

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

ANNONS

Välkommen till Mauds jul – en helt ny tidning

Läs mer och beställ här

Lättlagade favoriter inför advent, lucia, jul och nyår. Det blir glöggfest med lättfixade tilltugg, mängder av goda bullar, kakor, desserter och godis, både klassiker och nya frestande recept. Maud bjuder också på härliga julbord med sill, lax, småvarmt och gröna rätter. Dessutom bjuds festliga helgmenyer till både jul och nyår.

Läs mer och beställ här

Laddar