Annons

Lövbiffsgryta med grönpeppar, potatisstomp, kålfräs

Lövbiffsgryta i en krämig grönpepparsås blev ett av de tio populäraste recepten på SVT under 2020.
Lövbiffsgryta med grönpeppar och svamp. Serveras med potatisstomp och kålfräs med äpple.
Lövbiffsgryta med grönpeppar och svamp. Serveras med potatisstomp och kålfräs med äpple.

Hsr du testat den här lättlagade grytan. Den blev ett av de tio populäraste recepten på SVT under 2020. Jag blir alltid glad när jag kan inspirera och ni gillar recepten. Jag gör den här snabba grytan med lövbiff, lök och champinjoner och en krämig sås med grönpeppar, vin och grädde. Ja, det är såsen som gör det och sedan de goda tillbehör som potatisstomp och kålfräs med äpple. Svartkål är en favorit hemma hos mig. Så god och enkel att använda. Till skillnad från grönkål är svartkålen mycket mjällare.
Koka inte för länge
När du använder lövbiff ska du inte koka för länge då blir det bara torrt. Jag häller bara såsen över det hastigt stekta köttet och så får det bli varmt. Om du i stället har kött som inte är så mört så kan du låta det koka längre i såsen. Viltkött passar väldigt bra också.

Lövbiffsgryta med grönpeppar, potatisstomp och kålfräs med äpple

Snabb och lättlagad gryta med lövbiff, om du har tillgång till viltkött så passar det också jättebra. Om du använder kött som inte är så mört kan du låta grytan koka längre tills köttet är mört.
4 portioner
Tid: 30 minuter
600 g lövbiff av innanlår
Smör till stekning
1 tsk salt
Lite nymald svartpeppar
1 stor gul lök
250 g champinjoner
Potatisstomp
1 kg mjölig potatis
25 g smör
1 knippe salladslök eller 1 bit purjolöksalt och svartpeppar
Grönpepparsås
2 dl rött vin
4 msk japansk soja
1 msk hel torkad grönpeppar
2 dl vispgrädde
2–3 tsk majsstärkelse utrörd i lite vatten
Kål- och äppelfräs
200 g svartkål
olivolja till stekning
2 äpplen
salt och svartpeppar
Gör så här
1.
Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
2. Grönpepparsås: Häll vin, soja, grönpepparkorn och grädde i en kastrull. Låt koka ganska häftigt utan lock 10–15 minuter. Häll på vätskan från pannan som du sköljer ur efter stekningen av köttet, löken och svampen.
3. Kål- och äppelfräs: Skölj och torka kålbladen. Strimla kålen och fräs den mjuk i olivolja på medelstark värme. Tärna äpplena och tillsätt dem och låt dem fräsa med mot slutet. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
4. Strimla köttet och stek det mycket hastigt i het panna med smör. Salta och peppra. Flytta över köttet till en gryta. Koka ur pannan med 1 dl vatten och häll det i den kokande såsen och fortsätt koka ner såsen.
5. Hacka löken. Skiva eller kvarta svampen. Stek lök och svamp i smör och flytta sedan över till grytan. Koka ur stekpanna med 1 dl vatten och häll det i den kokande såsen.
6. Potatisstomp: Skiva löken tunt. Fräs den i smör tills den mjuknar. Häll av vattnet från den kokta potatisen och häll på löksmöret. Krossa potatisen med en potatisstöt. Smaka av med salt och peppar.
7. Koka upp såsen och red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Häll såsen över köttet och grönsakerna i grytan. Koka upp. Smaka av och strö över lingonen. Servera med potatisstomp och kål- och äppelfräs.

Annons
Annons

 

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar