Annons

Mandelkaka med blåbär – glutenfri

En saftig och god mandelkaka med blåbär passar lika bra som dessert som till eftermiddagsfikat.
Mandelkaka med färska blåbär. Kakan är helt glutenfri. Foto: Ulrika Pousette
Mandelkaka med färska blåbär. Kakan är helt glutenfri. Foto: Ulrika Pousette

 

Tänk så gott det är med blåbär. Det behövs inte många för att det ge underbar smak till en kaka. Nästan var man än befinner sig där det finns lite skog kan man hitta blåbär. Nu har de börjat mogna och är de inte mogna hos dig så spara receptet, för det här är en saftig och god kaka som dessutom är helt glutenfri. Det funkar bra att göra kakan i en stekpanna.

Annons

Blåbärskaka med mandel

8 bitar
Tid: 10 minuter + 35 minuter i ugn

Annons

smör och mandelmjöl till pannan eller formen
50 g smör
3 stora ägg
1 dl strösocker
3 dl mandelmjöl, 150 g
1/2 dl majsstärkelse
1 tsk bakpulver
200 g färska blåbär
Tillbehör och garnering
ev 50 g färska blåbär
florsocker
vispgrädde eller vaniljglass
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en stekpanna eller en bakform, cirka 22 cm i diameter, med löstagbar kant. Smörj väl och mjöla sedan med mandelmjöl.
2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Rör ner det avsvalnade smöret i äggvispet. Blanda mandelmjöl, majsstärkelse och bakpulver i en egen skål och blanda sedan ner det i smeten. Blanda väl. Häll smeten i formen. Häll på blåbären.
4. Grädda på nedersta falsen cirka 35 minuter. Prova med sticka att den känns torr. Låt svalna. Garnera eventuellt med blåbär. Pudra över flor­socker. Servera som den är eller tillsammans med grädde eller vaniljglass.

Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar