Annons
Annons

Mandeltårta med citronkräm och bär

En favorittårta som är enkel att göra och god till de flesta bär.
Mandeltårta med jordgubbar och nektariner. Foto: Pepe Nilsson
Mandeltårta med jordgubbar och nektariner. Foto: Pepe Nilsson

Det här är en riktig favorittåra. Lite segmjuk botten med knapriga mandlar, sötsyrlig citronkräm till len grädde och friska jordgubbar blir såå gott. Tårtan är enkel att göra och den som vill göra det extra enkelt kan  bara ta grädde och bär. Kräm och bottnar kan göras klara långt i förväg, men lägg inte ihop tårtan förrän samma dag. Bottnen går utmärkt att frysa. Tårtfatet på bilden har Monica Johansson på G-studion gjort. Hon gör fantastiskt fin och lekfull keramik.

Glutenfri tårta

Tårtan är helt glutenfri och vill du göra den laktosfri är det bara att ta laktosfri grädde.

Annons

 

Annons

Mors dag 30 maj

Nästa söndag är det morsdag. I Sverige är det alltid den sista söndagen i maj som är Mors dag och därför varierar datumet. Den här tårtan kan säkert många mammor gilla och längre ner hittar recept på ett par andra tårtor som kanske kan passa till mammorna.

Tryckfelsnisse

I Matmagasinets nummer 6 publicerar jag den här tårtan, tyvärr har punkt 3 där gräddingstiden står fallit bort.  Men här får ni det fullständiga receptet.

Mandeltårta med citronkräm och bär

Vill du göra det riktigt enkelt kan du bara ta grädde och bär. Det blir även gott med andra bär på tårtan.

Annons

1 tårta, 12 bitar
Tid: 30 minuter
Botten
100 g sötmandel
300 g mandelmassa
2 stora äggvitor
Citronkräm
2 stora äggulor
finrivet skal av 1 ekologisk citron
2 msk pressad citron
¾ dl strösocker
Garnering
3 dl vispgrädde
1 liter jordgubbar
2 nektariner eller persikor
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Botten: Hacka mandeln grovt i matberedare eller för hand. Blanda den med mandelmassa och äggvitor i matberedare. Om du inte har matberedare går det lättast att först grovriva mandelmassan när den är kylskåpskall.
3. Bred ut smeten i en rundel ca 26 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 12–15 minuter tills tårtan börjar få fin ljusbrun färg.
4. Citronkräm: Blanda äggulor, citronskal, citronsaft och socker i en liten tjockbottnad kastrull. Sjud under vispning till en tjock kräm. Låt kallna. Hit kan du förbereda.
5. Dra av bakplåtspapperet och lägg upp tårtbottnen på ett serveringsfat. Vispa grädden.
6. Bred på citronkräm och sedan grädden över. Lägg på rikligt med jordgubbar och klyftor av nektariner eller persikor.

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar