Annons

Mauds smörgåsgurka – extra krispig och god

Gör din egen smörgåsgurka. Gurkorna blir oerhört krispiga och goda.
Riktigt krispig och god smörgåsgurka. Foto: David Back
Riktigt krispig och god smörgåsgurka. Foto: David Back

På begäran

Jag har fått önskemål om att publicera det här receptet igen. Det är ett mycket omtyckt recept. Jag har läsare som brukar lägga in mängder så att de har gurka hela året. Jag gillar det också för det blir oerhört krispiga och goda gurkor. Men nu var det en läsare som inte hittade receptet. Så här kommer det igen.

Krispiga, kryddiga och supergoda

Nu börjar det vara dags att lägga in västeråsgurka. Varje år gör jag min egen smörgåsgurka. Om du gillar smörgåsgurka testa mitt receptet. Det blir oerhört krispiga och goda. Förvaras de i kyl håller de i många månader. Det är ett större problem att de har tagit slut. I familjen gillar vi leverpastejsmörgås med gurka så det går en hel del.

Välj gärna smala gurkor

Lätt att göra, men du måste ha tålamod för det tar minst 3 veckor innan de är färdiga. Jag väljer alltid lite smalare gurkor om jag kan, de blir fastare eftersom de inte har lika stort kärnhus. Först lägger jag dem i saltat vatten ett dygn innan jag lägger dem på burk med socker, ättiksprit och kryddor. OBS! Det ska inte vara något vatten utan bara ättiksprit i den andra omgången. Gurkorna kommer att vätska sig och det blir en lag som precis täcker så småningom. Du kan pressa ner dem eftehand med en ren sked. Det viktigast när man håller på med inläggningar är hygienen. Se till att burkar och kärl är rena och stoppa aldrig ner fingrarna i burken.

Mauds smörgåsgurka

Annons

tid: 30 minuter + 1 dygn + 3 veckor att mogna

Annons

2 kg västeråsgurka
2½ liter vatten
500 g grovt salt, 4 dl
700 g strösocker, knappt 8 dl
1 msk gula senapsfrön
2 tsk vitpeppar
20 dillkronor utan stjälkar
1 bit pepparrot, skivad
2 dl ättiksprit, 12%
Gör så här
1. Tvätta och borsta gurkorna väl och torka av dem.
2. Rör vatten och salt tills saltet löst sig. Lägg gurkorna i en burk och häll lagen över (gurkorna ska inte pickas). Låt dem ligga 1 dygn.

Västeråsgurkor på väg att bli smörgåsgurkor.
Västeråsgurkor på väg att bli smörgåsgurkor.

3. Ta upp gurkorna och skiva dem. Varva gurkskivorna med socker, senapsfrön, vitpeppar, dill och pepparrot i en stor glasburk.
4. Häll på ättikspriten. Pressa ner gurkskivorna som efter ett tag vätskar sig så att det täcker. Sätt på lock och låt stå svalt minst 3 veckor innan du provsmakar. Gurkorna håller sig i mer än ett halvår om de förvaras mörkt och svalt.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar