Annons

Meny till nationaldagen: Gurklax och mandeltårta

På torsdag den 6 juni firar vi svenska nationaldagen. Varför inte bjuda på en kul lax med en krämig örtig senapsås och en ljuvlig mandeltårta med jordgubbar? En helgmeny som passar när ni är många för allt kan du förbereda i god tid.
Lax med gurkfjäll och örtig sneapssås. Foto: Ulrika Pousette
Gurklax med örtig senapssås. Foto: Ulrika Pousette

Gurklax med örtig senapssås och färskpotatis med grönsaker. Foto: Ulrika

Gurklax med färskpotatis och örtig senapssås – riktigt nationaldagsmat

Enklast är det om du i butiken ber att få två lika stora stjärtbitar av laxfilé. Be även att de tar bort skinnet så blir det extra lätt när du ska laga. Det här är en fest för många och du kan förbereda det mesta dagen före. Potatisen kan serveras antingen nykokt eller kall.
8–10 portioner
35 minuter + tid i ugn och att kallna
2 skinnfria stjärtbitar av laxfilé à 600 g
2 tsk salt
nymald vitpeppar
½ dl av såsen
100 g philadelphiaost
1–2 smala gurkor
1 ekologisk citron
Senapssås
4 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
3 msk söt grov senap
2 msk dijonsenap
1 dl finhackad dill
1 dl finskuren gräslök
finrivet skal av 1 ekologisk citron
½–1 msk pressad citron
ca 1 tsk salt
nymald svartpeppar
Tillbehör
1½ kg färskpotatis
400 g sugar snaps
1 knippe rädisor
1–2 msk olivolja
400 g blandad sallad
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Skär i ena stjärt­änden på laxen till det som ska bli fiskhuvudet. Biten du skär bort ska bli likt ett V och den biten ska sedan bli stjärtfenan. Salta och peppra laxen på båda sidor.
2. Lägg bitarna med den breda sidan tätt mot varandra på ett stort ugnsfat eller på en plåt med bakplåtspapper. Lägg den lilla stjärtfenan i änden som du inte skurit till. Stek mitt i ugnen tills laxen är precis genomstekt, 15–20 minuter. Ta ut och låt den kallna.
3. Sås: Vispa crème fraichen tjock med elvisp. Blanda ner majonnäs, senapssorterna, dill och gräslök. Smaka av med citronskal, citronsaft, salt och svartpeppar.
4. Blanda ½ dl av såsen med philadelphiaosten. Bred blandningen över den kalla laxen. Hit kan förberedas.
5. Skiva gurkan tunt, gärna med mandolin. Täck laxen med skivorna likt fjäll, börja i stjärtändan. Skär bort ändarna på citronen och lägg dit dem som ögon. Skär citronen i klyftor och garnera med dem likt fenor.
6. Borsta och skrubba potatisarna väl. Koka dem mjuka i saltat vatten. Lägg ner sugar snapsen den sista minuten. Skiva rädisorna. Häll av kokvattnet. Blanda ner rädisorna och häll över lite god olivolja. Servera potatisen varm eller kall tillsammans med laxen, såsen och blandade salladssorter.

Annons

Ljuvlig mandeltårta till dessert på nationaldagen

Till dessert bjuder jag en ljuvlig och lättgjord tårta. Botten med knapriga mandlar i kontrast till len grädde och fräscha jordgubbar blir så gott. Den som vill göra det riktigt enkelt kan ta bara grädde och bär som fyllning, det blir också underbart gott, jag lovar. Kräm och bottnar kan göras klara långt i förväg, men lägg inte ihop tårtan förrän strax före serveringen.

Annons
Mandeltårta med jordgubbar och nektariner. Foto: Pepe Nilsson
Mandeltårta med citronkräm, grädde, jordgubbar och nektariner. Foto: Pepe Nilsson

Mandeltårta med citronkräm och jordgubbar

1 tårta, ca 10 bitar

Botten
100 g sötmandel
300 g mandelmassa
2 stora äggvitor
Citronkräm
2 stora äggulor
finrivet skal av 1 citron
2 msk pressad citron
3/4 dl strösocker
Garnering
2 1/2–3 dl vispgrädde
1 liter jordgubbar
ev 1–2 nektariner och persikor
Gör så här
1. Botten: Sätt ugnen på 200°. Hacka mandeln grovt i matberedare eller för hand. Blanda den med mandelmassa och äggvitor. Om du inte har matberedare går det enklast att först grovriva mandelmassan.
2. Bred ut smeten i en rundel på plåt med bakplåtspapper, ca 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen 12–15 minuter tills den börjar få fin lite ljusbrunfärg.
3. Citronkräm: Blanda äggulor, citronskal, -saft och socker i en tjockbottnad liten kastrull. Sjud under vispning till en tjock kräm. Kyl kastrullen i vattenbad. Hit kan du förebereda dagen före.
4. Dra av bakplåtspapperet och lägg upp tårtan på serveringsgat. Vispa grädden. Bred på citronkrämen och sedan gräden över. Lägg på rikligt med skivade jordgubbar och eventuellt klyftor av nektariner eller persikor.

ANNONS

NY KOKBOK! Mauds Lättlagade bufféer

Maud Onnermark är känd både som TV-kock, kokboksförfattare och chefredaktör på tidningen Matmagasinet. I hennes senaste bok, Lättlagade bufféer för årets alla festtillfällen får du goda recept som är enkla att följa, snabba att laga och garanterat goda!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar