Annons

Midsommarbuffé med sill, lax, strömming och paj

Midsommarbuffé med snabbinlagda sillar, gravad strömming, örtdressad lax, västerbottenspaj och annat gott.
Midsommarbuffé med sillar, strömming, lax, silltårta, västerbottenspaj och färskpotatis. Foto:Ulrika Pousette
Midsommarbuffé med sillar, strömming, lax, silltårta, västerbottenspaj och färskpotatis. Foto:Ulrika Pousette

Midsommarbuffé

Kaviarströmming
Senapsgravad strömming
Snabbinlagd sill
Äppelsill med curry
*

Silltårta med dillpicklad lök
*

Örtdressad inkokt lax
*

Ägghalvor
*
Färskpotatis
*

Västerbottenspaj med kumminbotten

Blandad sallad och tomater

Knäckebröd och lagrad ost
*

Pavlova med citronkräm och jordgubbar

Midsommar är för mig den riktiga starten på sommaren. Även om det i år känns som att sommaren redan är här. Till midsommar vill jag ha sillar, lax, strömming, färskpotatis och jordgubbar. Jag har i 30 år firat midsommar  med vänner i Stockholms skärgård och det är har varit blandat väder. Vissa midsommaraftnar har regnet öst ner och nordanvinden blåst och andra har det varit solsken hela dagen. Lite av charmen att man inte riktigt vet hur det ska bli, men ändå hoppas att det ska bli solsken så att man kan äta ute och vara ute hela dagen. I år ser prognosen lovande ut för hela landet.

Annons

Midsommarfavoriter

Men maten har nästan varit densamma under alla 30 år, men förstås med lite variation på olika strömmings- och sillinläggningar och midsommartårtor. Men här bjuder jag på några av favoriterna genom åren. Hoppas du också hittar favoriter som du vill laga. Önskar er alla en fin midsommar när det är dags.

2 sorters gravad strömming

Senapsgravad strömming och kaviarströmming. Foto: Ulrika Pousette

Strömmingsinläggning till 2 sorter

Jag ättiksgravar färska strömmingsfiléer och sedan gör jag två olika såser till dem. Riktiga favoriter till midsommarbuffén.
1 kg strömmingsfiléer
1 liter vatten
2 dl ättiksprit, 12 %
2 msk salt
Gör så här
1. Skölj filéerna väl och dra bort skinnet. Låt dem rinna av väl.
2. Blanda vatten, ättiksprit och salt. Rör tills saltet löst sig. Lägg i filéerna och ställ kallt, minst 6 timmar. De kan stå upp till 1 dygn.
3. Låt filéerna rinna av väl. Gör såserna och fördela strömmingen i dem.

Senapsgravad strömming

En klassiker som vi aldrig tröttnar på, den är ett måste på sillbordet.
10 portioner på buffé
Tid: 10 minuter + 8 timmar
½ sats gravad strömming
½ dl söt svensk senap
2 msk ljust muscovadosocker
1 msk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
2 krm salt
lite nymald vitpeppar
1 dl rapsolja
1 dl finhackad dill
Gör så här
1. Blanda samtliga ingredienser utom olja och dill i en skål.
2. Vispa i oljan droppvis så att såsen inte skär sig. Blanda ner dillen. Lägg ner de väl avrunna och gärna avtorkade strömmingsfiléerna. Låt stå i kyl minst 8 timmar.

Annons
Annons

Kaviarströmming

Färsk gravad strömming hör till på midsommar. Kaviarströmming med sin milda sås är så god till både färskpotatisen och ägghalvorna.
10 portioner på buffé
Tid: 10 minuter + 8 timmar
½ sats gravad strömming
1 dl majonnäs l
1 dl kaviar, t ex Kalles
3 dl gräddfil
1 dl finskuren gräslök
Gör så här
1. Rör ihop alla ingredienser i en skål.
2. Blanda ner de väl avrunna och gärna avtorkade strömmingsfiléerna. Låt stå i kyl minst 8 timmar.

 

Currysill med äpple och snabbinlagd sill så goda till färskpotatisen. Foto: Ulrika Pousette
Currysill med äpple och snabbinlagd sill så goda till färskpotatisen. Foto:Ulrika Pousette

Med 5-minuterssill gör du snabbt och lätt dina egna sillinläggningar. Här är två  av mina favoriter lagade med 5-minuterssill. Tänk på att köpa de hela filéerna av 5-minutersillen, de är fasta och fina, och du kan själv bestämma storleken på sillbitarna.

Snabbinlagd sill

Klassiker som vi inte vill vara utan.
10 portioner på buffé
Tid: 10 mintuer + 6 timmar
1½ ask 5-minuterssill i hela filéer, 420 g
1 rödlök
2 tsk krossad kryddpeppar
1 tsk krossad vitpeppar
Gör så här
1. Ta upp filéerna och skär dem i bitar, men spara spadet. Skala löken och skiva den tunt.
2. Varva sillbitar, lökringar och peppar i en burk. Häll tillbaka spadet och låt stå minst 4 timmar.

Annons

 

Äppelsill med curry

Curry och äpple är en underbar kombination till sill.
10 portioner på buffé
Tid: 15 minuter + 6 timmar
1½ ask 5-minuterssill i hela filéer
1 dl majonnäs
2 dl turkisk yoghurt
1-1 1/2 msk curry
2 krm salt
lite nymald vitpeppar
½ äpple
1 dl finskuren gräslök
Garnering
finskuren gräslök
½ äpple, tärnat
Gör så här
1. Låt filéerna rinna av väl och skär dem i bitar.
2. Blanda majonnäs, yoghurt, curry, salt och peppar. Lägg ner sillbitarna i blandningen. Låt stå minst 6 timmar. Fintärna äpplet och skär gräslöken fint. Lägg ner dem i sillen. Garnera med gräslök och äpple.

Ingen midsommar utan silltårta

Den här silltårtan är ett måste till midsommar och perfekt för du kan förbereda  den i god tid. Ett av mina barn sa en dag: Mamma vad glad att jag har lärt mig äta sill.  Jag tror att den här tårtan har bidragit till att han har blivit sillälskare. Det var den de började med när de var små. Jag dillpicklar lök och garnerar med den och sedan är den ett gott inslag på sillbordet. Silltårtan passar även att servera som förrätt till en middag. Skär i snygga bitar och servera med en rädisa.

Silltårta med dillpicklad lök. Foto: Ulrika Pousette
Silltårta med dillpicklad lök. Foto: Ulrika Pousette

Silltårta med dillpicklad lök

Perfekt inslag på sommarbuffén. Den kan göras helt klar dagen före.
12 bitar
Tid: 35 minuter + 3 timmar i kyl
Botten
200 g kavring
75 g smör
Fyllning
4 gelatinblad
250 g kesella, 10 %
3 dl turkisk yoghurt eller gräddfil
2 burkar matjessill à 200 g
2 dl finskuren gräslök
nymald svartpeppar
Tillbehör
dillpicklad rödlök, se recept nedan
dill
Gör så här
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Kör kavringen till smulor i matberedare. Smält smöret och blanda det med smulorna.
2. Klä en form, ca 18×25 cm, med bakplåtspapper eller kläm fast papperet i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryck ut smulorna i botten och ställ formen i kyl.
3. Blanda kesella och yoghurt. Tärna sillen fint.
4. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en liten kastrull eller i mikrovågsugn tillsammans med 2 msk av sillspadet. Blanda sedan ner lite av kesellablandningen och blanda därefter ner gelatinblandningen i resten av blandningen. Blanda ner gräslök och sillbitar. Vrid över peppar och smaka av om det behövs mer sillspad eller salt.
5. Häll fyllningen över kavringsbottnen och plana till ytan. Ställ i kyl för att stelna, minst 3 timmar. Det går bra att göra den dagen före.
6. Skär upp i bitar och garnera med den picklade löken och dillvippor.

Annons

Dillpicklad rödlök

Lite av den picklade löken garnerar silltårtsbitarna och resten serveras vid sidan om. Den är god till annat på midsommarbordet. Gör den gärna 1 dag i förväg.
1 burk
Tid: 10 minuter + några timmar
3–4 rödlökar
½ dl ättiksprit, 12 %
1 dl strösocker
1½ dl vatten
2 tsk dillfrön
Gör så här
1. Skala löken och skiva den tunt. Lägg den i en glasburk.
2. Koka upp ättiksprit, socker, vatten och dillfrön. Häll den varma lagen över löken. Låt stå minst ett par timmar men gärna över natten. Förvara i kyl.

Inkokt lax i bitar

Visst är det gott med inkokt lax? Jag gillar det i alla fall. Det här är ett trevligt sätt att servera den på en buffé. Jag skär laxen i tärningar och dressar den med dill och kryddkrasse. Det går snabbt och lätt och blir så gott! Till serverar jag  en krämig senapssås. Självklart lika gott som ensamrätt med färskpotatis och sallad, men då räcker det inte till fler än 4-5 portioner.

Örtdressad inkokt lax med krämig senapssås. Foto:Ulrika Pousette

Örtdressad inkokt lax

10 portioner på buffé
Tid: 20 minuter + tid att svalna
¾ kg laxfilé av mittbit
1 knippe dill
1 ask kryddkrasse
½ citron
Lag
1 liter vatten
4 tsk salt
1 msk ättiksprit, 12 %
1 gul lök, skivad
8 kryddpepparkorn
8 vitpepparkorn
1 lagerblad
Senapssås
4 msk svensk grovkornig söt senap
1 msk dijonsenap
3 dl turkisk yoghurt
salt och nymald vitpeppar
Gör så här
1. Skär bort skinnet på laxen och skär den sedan i tärningar, 2–3 cm stora.
2. Koka upp alla ingredienser till lagen och låt den koka några minuter. Lägg ner laxbitarna och låt dem sjuda 5 minuter. Låt dem kallna i lagen.
3. Sås: Blanda ingredienserna till såsen och smaka av med lite salt och nymald peppar.
4. Finhacka dillen och klipp krassen. Blanda. Låt laxen rinna av väl. Spara gärna buljongen, den är god bas till en soppa.
5. Blanda och vänd försiktigt runt laxbitarna med dillen och krassen. Lägg upp på serveringsfat och garnera med lite citron. Servera såsen vid sidan om.

Annons

Västerbottenspaj – pajernas paj

 

Västerbottenspaj med riktigt spröd och god botten. Foto: Ulrika Pousette

Finns väl ingen annan paj som passar till så mycket som västerbottenspaj gör. Den passar till det mesta och är så bra på bufféer för den är god med bara en sallad och till både fisk och kött. Jag gillar att ha i lite råg- eller grahamsmjöl för extra god smak och bottnen blir fantastisk spröd. Dessutom har det en fin smak av kummin som passar så bra till västerbottensosten.

Västerbottenspaj med extra spröd botten

Den spröda pajbottnen har en fin smak av kummin som passar så bra till västerbottensosten.
10 bitar
Tid: 30 minuter + 1½ timme
Botten
2 dl vetemjöl, 120 g
1 dl rågmjöl eller grahamsmjöl, 60 g
1 krm salt
1-2 tsk hel kummin
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten
Fyllning
250–300 g västerbottensost
4 ägg
3 dl mjölk
2 krm salt
nymald svartpeppar
Tillbehör
cocktailtomater
blandad späd sallad
Gör så här
1. Botten: Blanda vetemjöl, rågmjöl och salt i en matberedare eller bunke. Grovstöt kumminfröna och blanda ner dem. Finfördela smöret däri och tillsätt sedan vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en låg pajform med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Låt formen stå i kyl eller frys minst 30 minuter.  Sätt under tiden ugnen på 200°.
3. Klä pajdegskanterna med dubbel aluminiumfolie och förgrädda pajskalet mitt i ugnen 12–15 minuter.
4. Fyllning: Finfördela osten i matberedaren med kniv eller riv den grovt. Vispa samman ägg och mjölk, tillsätt osten och salt, och vrid över rejält med svartpeppar.
5. Ta bort folien försiktigt från kanten och häll äggstanningen i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills äggstanningen stannat. Låt svalna något och lossa kanten på formen. Servera pajen ljummen med tomater och blandad sallad.

Midsommartårta som alla gillar

Jordgubbstårta till midsommar. Pablova med citronkräm, grädde och jordgubbar. Foto: Ulrika Pousette
Jordgubbstårta till midsommar. Pablova med citronkräm, grädde och jordgubbar. Foto: Ulrika Pousette
Annons

Maräng med citronkräm, grädde och massor av färska jordgubbar. Frasig spröd utsida och mjukt inre. Under grädden döljer sig en fräsch citronkräm som pricken över i. Det här är midsommartårtan som jag gör så gott som varje midsommar. Fick höra i helgen att det är den som de önskar sig i år också. Den är helt glutenfri och lätt att göra laktosfri också.

Pavlova med citronkräm och jordgubbar

Den syrliga citronkrämen blir en fin kontrast till marängen och grädden.

Ca 12 bitar
Tid: ca 3 timmar
6 äggvitor
2 tsk vitvinsvinäger
4 dl strösocker
2 tsk majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
Citronkräm
4 äggulor
¾ dl strösocker
rivet skal från 1 citron
2 msk pressad citronsaft
Fyllning
4 dl vispgrädde
1 liter jordgubbar
myntablad
Gör så här
1. Sätt ugnen på 250°.
2. Rita upp en cirkel ca 26 cm i diameter på bakplåtspapper.
3. Botten: Vispa vitorna till ett fast skum. Droppa ner vinägern under vispning.
4. Blanda sockret med majsstärkelse och vaniljsocker. Tillsätt blandningen lite i taget och fortsätt vispa till en fast och blank maräng. Fördela sedan smeten jämnt i cirkeln på bakplåtspapperet.
5. Sätt in plåten på andra falsen nerifrån och sänk samtidigt ugnstemperaturen till 100°. Grädda 1 timme och 20 minuter.
6. Citronkräm: Blanda alla ingredienser till krämen i en liten kastrull. Sjud under vispning på svag värme till en fast kräm. Kyl i vattenbad.
7. Låt marängen svalna på galler. Dra av papperet, om det fastnar kan ma­rängen vila ett tag i frysen så lossar papperet lätt.
8. Strax före servering: Vispa grädden. Ansa och halvera jordgubbarna. Bred citronkrämen försiktigt på ma­rängbottnen. Fördela grädden på tårtan och garnera med jordgubbarna och myntablad.

Svenska midsommarblomster. Foto: Ulrika Pousette
Svenska midsommarblomster. Foto: Ulrika Pousette

Glad och god midsommar önskar jag er alla!

 

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar