Annons

Moussetårta med hallon och citron

Lätt och luftig som en dröm är moussetårtan med hallon och citron. Den smakar ljuvligt, både sött och syrligt av hallon och citron.
Hallon- och citronmoussetårta som är fräsch, lätt och luftig. Foto: Pepe Nilsso
Hallon- och citronmoussetårta som är fräsch, lätt och luftig. Tårtfatet har Monica Johansson på G-studion i Gustavsberg gjort. Foto: Pepe Nilsson

Lätt och luftig som en dröm är min moussetårta som smakar både sött och syrligt av hallon och citron. Så fräsch och inte alls tung och mäktig som vissa tårtor kan vara. Tårtan är glutenfri.

Moussetårta med citron och hallon

1 tårta, ca 8 bitar
1 stort frukostägg
2 msk strösocker
1 msk kakao
2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
Citron- och hallonmousse
200 g hallon
4 gelatinblad
2 äggulor + 2 äggvitor
1 dl + 1 + 1 msk strösocker
finrivet skal av 1 ekologisk citron
1 burk kesella, 10% (250 g)
1 dl vispgrädde
1 tsk pressad citron
Garnering
hallon
Gör så här
1. Sätt ugnen på 250°.
2. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form 20-22 cm i diameter med löstagbar kant. Smörj formen.
3. Botten: Vispa ägg och socker poröst. Blanda kakao, potatismjöl och bakpulver, sikta ner det i smeten och häll ut den i formen. Grädda ca 5 minuter mitt i ugnen.
4. Skär loss vid kanten, losa den och vänd på bottnen och losssa papperet försiktigt. Diska kanten och lägg tillbaka bottnen i formen.
5. Citron- och hallonmousse: Mosa hallonen och passera dem genom finmaskig sil. Söta sedan hallonpurén med 1 msk socker. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Vispa äggulor och socker poröst. Tillsätt citronskal och kesella. Vispa grädden och blanda ner den.
6. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull eller i mikrovågsugn. Blanda ner ca 1/2 dl av citronsmeten i gelatinet och blanda sedan ner detta i resten av citronsmeten.
7. Diska visparna väl och vispa sedan äggvitorna till skum med 1 tsk pressad citron. Tillsätt 1 msk socker och vispa till fast skum. Vänd ner äggvitan i smeten. Häll hälften av smeten i formen. Låt stelna en stund i kyl.
8. Blanda ner hallonpurén i resterande smet och häll den ovan på citronsmeten. Täck och ställ i kyl ca 4 timmar för att stelna. Garnera med hallon vid serveringen.

Annons
Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar