Annons

Nässelcappuccino med frasiga oststänger

En grön god nässelsoppa med cappuccinoskum och frasiga oststänger är en perfekt start på vårmiddagen.
Nässelsoppa med frasiga ostpinnar. Foto: Ulrika Pousette
Nässelsoppa med frasiga ostpinnar. Foto: Ulrika Pousette

Nu är det hög tid att plocka nässlor åtminstone i halva Sverige. Så fort snön är borta är det ju nässlorna som tittar fram. Passa på nu när de är späda. Det går bra att plocka nässlor även senare men då tar man bara de späda skotten och så kan det stickas lite mer när man ska plocka, så glöm inte att ta med handskarna. Hittar du inga nässlor kan du alltid göra den här soppan med spenat i stället. Till soppan serverar jag frasiga ostpinnar som jag göra av smördeg och västerbottensost. I stället för västerbottensost, kan du ta lagrad prästost eller parmesan, det blir också jättegott.

Annons

 

Så här gör du med nässlorna

Sätt på trädgårdshandskarna och ta med sax när du ger dig ut på nässeljakt. Med saxen klipper du lätt bort de späda skotten. Grova blad och stjälkar ska inte tas med. Förväll dem 1–2 minuter i kokande vatten. Spola av dem med kallt vatten i ett durkslag. Låt dem rinna av.

Annons

1 liter nyplockade löst packade nässlor väger ca 50 g. 1 dl förvällda nässlor väger ca 60 g.

 

 

Nässelcappuccino

Hittar du inte nässlor kan du ta fryst hackad spenat istället.
6 portioner
2 bananschalottenlökar
250 g hackade förvällda nässlor eller hackad fryst spenat
1 msk smör
8 dl vatten
2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
1 dl crème fraiche
salt och peppar
2 dl lättmjölk
Gör så här
1. Finhacka löken. Fräs löken mjuk i smöret och tillsätt nässlorna och låt dem fräsa med. Häll på kokande vatten och grönsaksbuljongtärning. Koka ca 10 minuter.
2. Tillsätt crème fraiche och mixa soppan med mixerstav.
3. Vid serveringen: Hetta upp soppan och smaka av om det behövs salt och peppar. Vispa upp lättmjölken under försiktig värme. Den ska bara bli ljummen. Häll upp soppan i glas eller koppar och toppa med mjölkskummet.

Annons

 

Frasiga oststänger

6 stycken
1 fryst smördegsplatta, 8 x 17 cm
1 söndervispat ägg
ca 1 dl riven västerbottensost
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200º.
2. Tina smördegsplattan och skär den på längden till 6 remsor.
3. Pensla med ägg och doppa dem i ost. Vrid och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda mitt i ugnen ca 12 min eller tills de har fin färg.

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar