Annons

Pappardelle med pesto, parmaskinka och semitorkade tomater

Pappardelle med pesto, parmaskinka och semitorkade tomater. En så god och lättlagad rätt som passar lika bra till en lyxig vardagsmiddag som till enkel fest till helgen.
Pappardelle med basilikaolja, parmaskinka och semitorkade tomater. Foto: Ulrika Pousette
Pappardelle med pesto, parmaskinka och semitorkade tomater. Foto: Ulrika Pousette

Förra veckan var intensiv men rolig när jag fick besöka Italien igen. Den här veckan lika intensiv kom hem i söndagskväll och på måndag tåg ner till Malmö. I slutet av veckan blir det Umeå och tv-sändning.

Lättlagat italienskt

Jag fortsätter det italienska temat den här veckan. Jag älskar den italienska maten och enkelheten. Med bra råvaror kommer man långt. Det här är rätt som jag ofta återvänder till när jag vill ha något lättlagat och gott. Den är så lätt att göra men känns ändå lite festligt med lite lyxiga råvaror som äkta parmaskinka, pinjenötter, parmesan, färsk basilika och goda oliver och fin olivolja. Passar lika bra till fredagsmys med familjen som till enkel bjudmiddag. Du lagar rätten på knappt en halvtimme till 6 portioner.

Pappardelle är favorit

Den här rätten är godast att göra med pappardelle, tycker jag. Pappardelle är den bredaste bandpastan. Testa själva det blir så gott! Det blir extra härligt med semitorkade tomater, du kan hitta dem i vissa butiker, men det är ganska lätt att göra dem själv. Men det tar lite tid. Längst ner i inlägget hittar du receptet på semitorkade tomater. De blir extra söta och goda. Köp i annat fall goda söta, små tomater t ex Romantica, Piccolino eller San Marzano-tomater.

Annons

Hemgjord pesto smakar bäst

Pesto kan man köpa färdig, men jag tycker inte att det finns någon som är lika god som när man gör själv med färsk basilika och det är ganska enkelt att göra med mixerstav eller i en liten mixer eller matberedare. Du kan i ställt för basilika även göra pesto med rucola. Längst ner hittar du länk till recpet på rucolapesto.

Annons

Önskar er alla en fin fortsättning på veckan!

 

Annons

Pappardelle med pesto, parmaskinka och parmesan

6 portioner
Tid: 25 minuter
500 g pappardelle eller fettucine
300–400 g parmaskinka, i tunna skivor
1 liten burk svarta oliver, t ex taggascia
250 g semitorkade tomater eller 400 g färska  halverade cocktailtomater
100 g parmigiano reggiono, hyvlad
Basilikapesto
50 g pinjenötter
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl olivolja
1 dl finriven parmigiano reggiano
1 tsk salt
nymald svartpeppar
Gör så här
1. Sätt på pastavatten.
2. Basilikaolja: Rosta pinjenötterna i en torr medelvarm panna. OBS! passa noga så att de inte bränns. Ta undan ett par matskedar av pinjenötterna och några basilikablad till garnering. Finfördela sedan resten av pinjenötterna, vitlök och resten av basilikabladen med olivolja i en hög bunke med mixerstav. Tillsätt parmesanosten. Salta och peppra.
3. Koka pastan i saltat vatten enligt förpackningen. Häll av vattnet och blanda pastan med peston, gärna i kastrullen.
4. Häll upp pastan på ett stort uppvärmt fat. Lägg på parmaskinka, oliver och tomater och hyvla över rikligt med parmesan. Strö på resten av pinjenötterna och basilikabladen och servera.

Semitorkade tomater

Sätt ugnen på 125°, gärna varmluft om du har. Lägg 400 g halverade cocktailtomater på ett ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och låt tomaterna halvtorka i 1–1 1/2 timme.

Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar