Annons

Pappardelle med pesto, parmaskinka och semitorkade tomater

Pappardelle med pesto, parmaskinka och semitorkade tomater. En så god och lättlagad rätt till fredagskvällen.
Pappardelle med basilikaolja, parmaskinka och semitorkade tomater. Foto: Ulrika Pousette
Pappardelle med pesto, parmaskinka och semitorkade tomater. Foto: Ulrika Pousette

Den här veckan har gått extra snabbt och så är det fredag igen. Om det inte blir skaldjur hemma hos mig i kväll kan det hända att det blir den här enkla men supergoda rätten. En rätt som jag ofta återvänder till när jag vill ha något lättlagat och gott. Den är så lätt att göra men känns ändå lite festligt med lite lyxiga råvaror som äkta parmaskinka, pinjenötter, parmesan, färsk basilika och goda oliver och fin olivolja. Perfekt rätt till fredagsmys med familjen.

Annons

Pappardelle är godast

Jag tycker det blir allra godast att göra den med pappardelle, den bredaste bandpastan. Testa själva det blir så gott! Det blir extra härligt med semitorkade tomater, du kan hitta dem i vissa butiker, men det är ganska lätt att göra dem själv. Men det tar lite tid. Längst ner hittar du receptet på semitorkade tomater. De blir lite extra söta och goda. Köp i annat fall goda söta, små tomater t ex Romantica, Piccolino eller San Marzano-tomater. Pesto kan man köpa färdig, men jag tycker inte att det finns någon som är lika god som när man gör själv med färsk basilika och det är ganska enkelt att göra med mixerstav eller i en liten mixer eller matberedare.

Annons

Önskar er alla en riktigt mysig fredagskväll!

Hälsningar Maud

Pappardelle med pesto, parmaskinka och semitorkade tomater

6 portioner
Tid: 25 minuter
500 g pappardelle eller fettucine
300–400 g parmaskinka, i tunna skivor
1 liten burk svarta oliver, t ex taggascia
250 g semitorkade tomater eller 400 g färska  halverade cocktailtomater
100 g parmesan, hyvlad
Basilikapesto
50 g pinjenötter
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl olivolja
1 dl finriven parmesan
1 tsk salt
nymald svartpeppar
Gör så här
1. Sätt på pastavatten.
2. Basilikaolja: Rosta pinjenötterna i en torr medelvarm panna, passa noga så att de inte bränns. Ta undan ett par matskedar pinjenötter och några basilikablad till garnering. Finfördela sedan resten av pinjenötterna, vitlök och resten av basilikabladen med olivolja i en hög bunke med mixerstav. Tillsätt parmesanosten. Salta och peppra.
3. Koka pastan i saltat vatten enligt förpackningen. Häll av vattnet och blanda pastan med peston, gärna i kastrullen.
4. Häll upp pastan på ett stort uppvärmt fat. Lägg på parmaskinka, oliver och tomater och hyvla över rikligt med parmesan. Strö på resten av pinjenötterna och basilikabladen och servera.

Annons

Semitorkade tomater

Sätt ugnen på 125°, gärna varmluft om du har. Lägg 400 g halverade cocktailtomater på ett ugnsfat. Ringla över lite olivolja och låt tomaterna halvtorka i 1–1 1/2 timme.

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar