Annons

Påskbuffé-sill, ägg, lax, kyckling, grönt, tårta

Läcker och lättlagad mat som passar på en påskbuffé. Jag bjuder sill, lax, kyckling, gröna rätter och en läcker glasstårta med punsch till dessert.
Påskbuffé med sill, lax, kyckling och grönt. Foto: Carin Pålsson
Påskbuffé med sill, lax, kyckling och gröna rätter. Foto: Carin Pålsson

Bufférätter till påsk

Örtsill
*
Currysill med äpple
*
Löjromsägg  med ärtskott
*
Inlagd lax
*
Minipajer med spenat och rökt lax
*
Vårgrön ärtsoppa med pepparrotskräm
*
Vinkokt kyckling med citron och rosmarin
*
Sallad med papaya och bönor
*
Glasstårta med punsch

Påsken närmar sig och den kommer att gå till historien, det är jag säker på. För de allra flesta kommer inte påsken vara sig lik. Men kanske har du ändå börjat tänka på påskmat för äta gott vill vi ju i alla fall och påsken är ju en av våra största mathelger. Den här veckan blir helgmenyn en påskbuffé som räcker till 8 personer men alla recept går mycket bra att halvera om ni är färre eller välj ut bara några av rätterna. Många av rätterna kan ju också serveras separat och då räcker de till cirka hälften. Alla rätter kan förberedas i god tid och är ganska hållbara. Kycklingen kokar jag i en lag med vitt vin och det blir en bas till en superenkel och god soppa. I stället för på en buffé är den perfekt som en enkel lunchsoppa.

Annons

Önskar er alla en trevlig helg!

Örtsill

8 portioner på buffé
Tid: 20 minuter + några timmar i kyl
Basilika, dill och gräslök är örter som passar bra till sill och det ger en sill med vårkänsla.
1½ ask 5-minuterssill à 420 g
½ kruka basilika
½ knippe dill
1 dl majonnäs
1 dl rysk eller turkisk yoghurt
1 dl fint skuren gräslök
1–2 krm salt
lite nymald svartpeppar
Gör så här
1.Häll bort lagen och skär sillfiléerna i bitar.
2.Finhacka basilikan och dillbladen och blanda med majonnäsen. Rör sedan ner rysk yoghurt. Tillsätt det mesta av gräslöken men spara lite till garnering. Blanda ner sillbitarna. Smaka av med lite salt och peppar.
3.Låt stå några timmar före servering eller till nästa dag. Hit kan förberedas. Garnera med den sparade gräslöken.

Annons
Currysill, örtsill, inlagd lax och löjromsäggär gott på påskbuffén. Foto: Carin Pålsson
Currysill, örtsill, inlagd lax och löjromsägg är gott på påskbuffén. Foto: Carin Pålsson

Currysill med äpple

8 portioner på buffé
Tid: 20 minuter + några timmar i kyl
En av mina egna favoritsillar till påsk. Det är viktigt att låta curryn fräsa med löken en kort stund.
1½ ask 5-minuterssill à 420 g
1 liten gul lök
1 msk olja
1 msk curry
1 dl majonnäs
1 dl rysk eller turkisk yoghurt
1–2 krm salt
1 litet grönt äpple
Gör så här
1.Finhacka löken. Fräs den mjuk i olja, tillsätt curryn mot slutet och låt den fräsa med en kort stund. Låt kallna. Blanda ner majonnäs och rysk yoghurt. Smaka av med lite salt.
2.Skär sillfiléerna i bitar och blanda ner i såsen. Låt stå några timmar eller över natten. Hit kan förberedas.
3.Finhacka äpplet och blanda ner hälften och garnera med resten eller garnera med skal av äpplet.

Ägghalvor toppade med löjrom och finhackad lök ligger på en bädd av ärtskott. Foto: Carin Pålsson
Ägghalvor toppade med löjrom och finhackad lök ligger på en bädd av ärtskott. Foto: Carin Pålsson

Löjromsägg 

8 ägghalvor
Tid: 10 minuter
Löjrom och ägg är både supergott och vackert. Servera gärna med en klick rysk yoghurt.
4 mjukkokta ägg
ärtskott
100 g Kalixlöjrom
2 msk finhackad rödlök
Tillbehör
rysk eller turkisk yoghurt
Gör så här
1. Lägg ner äggen i kokande vatten och koka 8 minuter. Kyl dem i kallt vatten och skala dem.
2. Halvera äggen. Lägg upp ärtskott på ett fat och sedan ägghalvorna. Toppa med löjrom och lite finhackad rödlök.

Annons

Inlagd lax

8 portioner på buffé
Tid: 1 timme + 1 dygn i kyl
Ett recept som blivit ett stående inslag på mitt eget påskbord. Laxen är god att servera till en klick rysk yoghurt och ägghalvor.
500 g skinn- och benfri lax
½ dl salt
1 rödlök i skivor
Lag
3 dl vatten
¾ dl ättiksprit
1½ dl strösocker
½ tsk hel vitpeppar
½ tsk hel kryddpeppar
½ tsk hela senapsfrön
1 lagerblad
Gör så här
1.Skär laxen i kuber, ca 2×2 cm. Lägg dem i en plastpåse och blanda med saltet. Låt ligga 1 timme och blanda om några gånger så att allt blandas väl.
2.Koka under tiden upp lagen och låt den kallna.
3.Lägg laxkuberna i en sil och skölj av dem hastigt i kallt rinnande vatten.
4.Varva lax och lökskivor i en glasburk och häll på lagen. Låt stå minst 1 dygn.

Minipajer med spenat passar bra till rökt lax. Foto: Carin Pålsson
Minipajer med spenat passar bra till rökt lax. Foto: Carin Pålsson

Minipajer med spenat

12 små eller 8 något större
Tid: 30 minuter
Jag föredrar vårrulledeg framför filodeg. Den är lätt att jobba med och går inte sönder lika lätt som filodeg. Det är lättast att hitta vårrulledeg i asiatiska matbutiker. Men det går att göra med filoark i dubbla lager eller utkavlad smördeg.
12 ark vårrulledeg, 10×10 cm
450 g bladspenat
1 gul lök
2 msk olivolja
3 ägg
150 g riven västerbottensost
2 krm salt
lite nymald svartpeppar
2 msk smör
Tillbehör
300 g skivad kallrökt lax
pepparrotskräm
Gör så här
1.Tina vårrulledegen i förpackningen och tina även spenaten.
2.Sätt ugnen på 200°.
3.Finhacka löken och fräs den mjuk i olivolja. Krama ur spenaten och låt den fräsa med tills all vätska kokat bort. Låt svalna något och blanda sedan ner äggen och osten och smaka av med salt och peppar.
4.Smält smöret och pensla små formar typ mazarinformar, ca 4 cm i diameter, eller muffinsplåt eller kokottformar. Lossa degarken och pensla den ena sidan och lägg ner arken i formarna med den penslade sidan upp. Fyll på med spenatfyllningen. Ställ formarna på plåt och grädda 12–15 minuter tills degen fått fin färg och fyllningen stannat. Hit kan förberedas. Värm dem 5–10 minuter i ugnen vid 200° om de hunnit kallna.
Tips!
Se till att de överblivna degarken inte torkar. De kan frysas igen om de packas väl i plast så att de inte torkar.

Annons
Vårgrön ärtsoppa med en klick pepparrotskräm. Foto: Carin Pålsson
Vårgrön ärtsoppa med en klick pepparrotskräm. Foto: Carin Pålsson

Vårgrön ärtsoppa

8 små glas
Tid: 10 minuter
Så enkelt och så gott. Tack vare den goda buljongen från kycklingen behöver du inga andra smaksättare. Soppan kan serveras kall eller varm. Om du inte gör kycklingen kan du göra en buljong av vin och kycklingfond eller buljongtärning.
buljongen från kycklingkoket se nedan
500 g gröna ärter, halvtinade
salt
nymald svartpeppar
Tillbehör
pepparrotskräm eller rysk yoghurt
knäckesticks
Gör så här
1.Sila kycklingbuljongen.
2.Häll ner ärterna i buljongen och mixa till en slät soppa. Smaka av om det behövs salt och peppar. Hit kan förberedas. Servera soppan kall eller värm den inför serveringen. Servera med en klick pepparrotskräm eller rysk yoghurt och knäckesticks.

Pepparrotskräm

8 portioner på buffé
Tid: 5 minuter
Pepparrotskrämen är god både till den rökta laxen och till soppan. Ställ även fram det som blev över av den naturella ryska yoghurten på bordet.
2 dl crème fraiche
ca 1 msk finriven pepparrot
Gör så här
1.Vispa crème fraichen med elvisp tills den blir fast och fluffig.
2.Skala och finriv pepparroten och tillsätt den.

Annons
Vinkokt kyckling med citron och sallad med papaya. Foto: Carin På
Vinkokt kyckling med citron och rosmarin serveras med sallad med papaya och bönor. Foto: Carin Pålsson

Vinkokt kyckling med citron och rosmarin

8 portioner på buffé
Tid: 25 minuter + tid att kallna
Kycklingen kan serveras ljummen eller helt kall vid servering. Välj en riktigt god olivolja av hög kvalitet.
1 kg majskycklingbröst, ca 4 st
5 dl vatten
3 dl torrt vitt vin
1 msk salt
15 svartpepparkorn
1 kvist färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor, skivade
citronolja
2 citroner, ekologiska
1½ dl olivolja
2 kvistar rosmarin
ev flingsalt
Gör så här
1.Koka upp vatten, vin, salt, svartpeppar, rosmarin och vitlök.
2.Stick in en termometer i det tjockaste bröstet. Lägg ner kycklingbrösten i den kokande buljongen. Sjud under lock cirka 15 minuter tills innertemperaturen är 68°. Kyl grytan i vattenbad. Ta bort skinnet från kycklingbrösten och lägg sedan ner dem i lagen igen och förvara i kyl.
3.Ta upp och skiva kycklingbrösten Obs! Spara buljongen till soppan. Lägg dem på ett serveringsfat.
4. Örtolja: Tvätta citronerna väl och strimla det yttersta gula skalet, blanda ner i olivoljan. Ta loss några bladrosetter av rosmarinen och spara till garnering. Tillsätt de andra bladen i oljan. Häll oljan över kycklingen.  Hit kan förberedas. Garnera med rosmarin och strö eventuellt över lite fling-salt vid serveringen.

 

Sallad med papaya och bönor

8 portioner på buffé
Tid: 10 minuter
Papaya ger både fin färg och smak till salladen som är god som tillbehör till kycklingen.
1 papaya
250 g gröna sojabönor, halvtinade
1 påse blandad sallad, 150 g
Dressing
1 msk pressad citron
2 msk olivolja
2 krm salt
lite nymald svartpeppar
Gör så här
1.Skala och kärna ur papayan. Tärna den och blanda med sojabönorna.
2.Blanda dressingen och häll den över papayan och bönorna. Hit kan förbedas. Blanda ner salladen strax före serveringen.

Annons
En läcker tårta som kan stå ehlt färdig i frysen. Foto: Carin Pålsson
En läcker tårta som kan stå ehlt färdig i frysen. Foto: Carin Pålsson

Glasstårta med punsch

1 tårta, ca 10 bitar
Tid: 30 minuter + 3 timmar i frys
Det är bekvämt att ha desserten  i frysen och sedan bara göra en enkel garnering av hackade Non Stop. Ta den större mängden punsch om du vill ha riktigt kraftig punschsmak, i annat fall räcker det bra med ¾ dl.
Botten
300 g mandelmassa
3 äggvitor
3 msk kakao
Fyllning
3 äggulor
1 dl strösocker
¾–1 dl punsch
3 dl vispgrädde
Garnering
ca 1 dl Non Stop chokladdragéer
Gör så här
1.Sätt ugnen på 200°. Finfördela mandelmassan i matberedare eller riv den grovt. Blanda med äggvita och kakao.
2.Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Fördela smeten i formen och grädda cirka 25 minuter i nedre delen av ugnen. Låt sedan bottnen kallna.3.Vispa gulor och socker pösigt. Tillsätt punschen. Vispa grädden och blanda ner den i äggvispet. Häll smeten över bottnen. Täck och ställ i frys minst 3 timmar. Hit kan förberedas. Hacka dragéerna grovt och häll dem över före serveringen.

 

 

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar