Annons

Passa på och lägg in rödbetor

Nu är det lätt att hitta fina färska rödbetor så passa på och lägg in. Det är inte svårt och det är guld värt att ha egna rödbetor i kylen.
Inlagda rödbetor kryddade med senapsfrön, vitpeppar, pepparrot och kryddnejlika.

Idag  var jag på Mikaelimarknad på Fredriksdal i Helsingborg och fick tag på rikitgt fina avlånga rödbetor. De är perfekta när man ska göra inlagda rödbetor. Jag la in mina hela för de var späda och fina, i annat fall brukar jag skiva dem och då är det extra lätt när de är avlånga. Så passa på nu när det är lätt att få tag på färska fina rödbetor på skördemarknader och i butikerna. Jag känner mig rik när jag har mina egna inlagda grönsaker och de håller i många månader.

Annons

Här kommer mitt recept på inlagda rödbetor. De håller i många månader om de förvaras svalt.

Annons

Inlagda rödbetor

2 kg rödbetor

Lag
3 dl ättiksprit, 12%
1 liter vatten
3 dl strösocker
1 tsk gula senapsfrön
10 kryddnejlikor
10 vitpepparkorn
1 bit färsk pepparrot

Gör så här
1. Skär bort eventuell blast på rödbetorna men lämna ett par cm och låt rottråden sitta kvar.. Tvätta rödbetorna väl.
2. Koka dem sedan i en stor gryta i ca 30 minuter tills de är mjuka, är de stora kan det ta längre tid, ca 50 minuter. Prova med sticka att de är kokta. Diska under tiden burken mycket väl och lägg in den i ugnen vid 100°. Koka upp alla ingredienserna till lagen utom pepparroten.
3. Spola av de kokta rödbetorna i kallt vatten och gnid av skalet. Lägg rödbetorna i burken och häll den varma lagen över. Skala och skär pepparroten i bitar och lägg även ner dem i lagen. Det är viktigt att lagen täcker rödbetorna. Låt svalna och förvara sedan burken svalt. Låt stå minst 1 vecka innan du testar dem.

Annons

 

Mikaeli marknad på Fredriksdal.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar