Annons

Plommonmarmelad med citron och ingefära

Har du gott om plommon? Då kanske det kan passa att koka egen plommonmarmelad. Den här får extra fin smak av citron och ingefära.
Viktoriaplommon- Foto: Anne-Marie Andreasson.
Viktoriaplommon. Foto: Anne-Marie Andreasson.

Nu är det tid för alla goda svenska plommon. Jag älskar plommon och äter de gärna naturella, men om jag har gott om plommon så gör jag gärna en marmelad. På helgerna brukar jag avsluta frukosten med rostat surdegsbröd med marmelad och extra lyxigt är det förstås om jag har min egen marmelad. Det brukar också vara uppskattat att ge bort hemgjord marmelad.

Räkna plommonen

Räkna plommonen innan du sätter igång att koka, då vet du precis hur många kärnor du ska fiska upp. Plommonen har inte mycket egen syra – därför är det gott med citron i marmeladen. Ingefäran ger det lilla extra, och du som inte gillar ingefära kan givetvis utesluta den. Marmeladen är mycket hållbar om den förvaras svalt.

Annons
Annons
Lättgjord plommonmarmelad med citron och ingefära – en mycket god kombo. Foto: Ulf Svensson

Plommonmarmelad med citron och ingefära

1 sats plommonmarmelad

3/4 kg plommon
1–2 msk vatten
1 ekologisk citron
ca 1 msk riven ingefära, 15 g
1/2 kg strösocker
Gör så här
1. Räkna plommonen och lägg dem i en stor vid gryta tillsammans
med vatten.
2. Dela citronen i fyra delar på längden och skiva den mycket tunt.
Lägg skivorna i grytan tillsammans med ingefäran. Låt koka
ca 30 minuter utan lock. Värmen får inte vara för hög så att det
bränns. Plocka bort plommonkärnorna, räkna så att du får med alla.
3. Tillsätt sockret lite i taget och låt koka ganska kraftigt ca 15 minuter
utan lock. Skumma. Häll upp lite av massan på ett kallt fat.
Dra med ett skedskaft genom massan – om det inte flyter ihop är
den färdig. Koka annars några minuter till. Häll upp på rena burkar
och sätt på lock. Förvara marmeladen svalt.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar