[caption id="attachment_5306" align="alignnone" width="1024"] Viktoriaplommon. Foto: Anne-Marie Andreasson.[/caption] Nu är det tid för alla goda svenska plommon. Jag älskar plommon och äter de gärna naturella, men om jag har gott om plommon så gör jag gärna en marmelad. På helgerna brukar jag avsluta frukosten med rostat surdegsbröd med marmelad och extra lyxigt är det förstås om jag har min egen marmelad. Det brukar också vara uppskattat att ge bort hemgjord marmelad. Räkna plommonen Räkna plommonen innan du sätter igång att koka, då vet du precis hur många kärnor du ska fiska upp. Plommonen har inte mycket egen syra - därför är det gott med citron i marmeladen. Ingefäran ger det lilla extra, och du som inte gillar ingefära kan givetvis utesluta den. Marmeladen är mycket hållbar om den förvaras svalt. [caption id="attachment_5301" align="alignnone" width="1024"] Lättgjord plommonmarmelad med citron och ingefära – en mycket god kombo. Foto: Ulf Svensson[/caption] Plommonmarmelad med citron och ingefära 1 sats plommonmarmelad 3/4 kg plommon 1–2 msk vatten 1 ekologisk citron ca 1 msk riven ingefära, 15 g 1/2 kg strösocker Gör så här 1. Räkna plommonen och lägg dem i en stor vid gryta tillsammans med vatten. 2. Dela citronen i fyra delar på längden och skiva den mycket tunt. Lägg skivorna i grytan tillsammans med ingefäran. Låt koka ca 30 minuter utan lock. Värmen får inte vara för hög så att det bränns. Plocka bort plommonkärnorna, räkna så att du får med alla. 3. Tillsätt sockret lite i taget och låt koka ganska kraftigt ca 15 minuter utan lock. Skumma. Häll upp lite av massan på ett kallt fat. Dra med ett skedskaft genom massan - om det inte flyter ihop är den färdig. Koka annars några minuter till. Häll upp på rena burkar och sätt på lock. Förvara marmeladen svalt.